Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

5 inzichten over de toekomst van werk

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Blog
Datum
12 december 2018
2 minuten leestijd

Technologische innovaties nemen steeds meer werk van medewerkers over. Maar met digitalisering en automatisering onderscheidt een organisatie zich niet. Menselijke vaardigheden maken het verschil of een organisatie succesvol is en blijft. Hoe haal je eruit wat erin zit? Waar moet je op focussen? Deze 5 inzichten helpen je.

#1. Weg met omkaderde functies

Voor de invulling van die menselijke vaardigheden heeft de discipline Human Resource Development (HRD) een cruciale rol. Een organisatie moet immers slim omgaan met trends op de arbeidsmarkt en weet wie de professional van de toekomst is. En laat dat nu net de expertise zijn van de HRD-professional.

Wat we bijvoorbeeld zien, is dat banen met omkaderde taken verdwijnen. Professionals gaan werken vanuit een rol die opgebouwd is met persoonlijke talenten en vaardigheden. Daarmee kunnen zij snel schakelen bij veranderingen. En kunnen zij organisatie- en grensoverstijgend werken en denken. Dat is nodig in een wereld zonder grenzen en boordevol connecties.

#2. De strijd om talent

Voor de samenstelling van goed geëquipeerde en gemotiveerde teams wil iedere organisatie natuurlijk de beste mensen in huis halen en houden. De strijd om talenten is losgebarsten en zal nog veel extremer worden. En de uitdaging om hen te blijven inspireren en motiveren, een carrière lang, wordt groter en groter.

Het is een must om aan te sluiten bij persoonlijke normen, waarden en overtuigingen van talenten. Organisatie die hun eigen 'why' niet duidelijk voor ogen hebben, kunnen die aansluiting nooit maken. Wie voelt zich immers thuis bij een organisatie die niet weet waar ze voor staat? De 'why' bepaalt je startpositie in de werving van talent.

#3. Persoonlijke kwaliteiten als uitgangspunt

In vooruitstrevende organisaties zijn medewerkers elkaars coach. Dat zal in de toekomst vaker zo zijn. Eigen regie is ontzettende belangrijk. Medewerkers krijgen de ruimte om oplossingen en kansen aan te dragen.

De leidinggevende kent de kwaliteiten van zijn mensen. Hij/zij houdt zich vooral bezig met de sturing daarop om tot het beste resultaat te komen. Zo ontstaan autonome teams met individuen met ieder hun eigen krachtige skills. En de samenstelling van die teams verandert mee met de verschillende organisatievraagstukken en de trends in de markt.

#4. Zonder persoonlijke drijfveren ben je nergens

Omdat die context alsmaar verandert, is het noodzaak om de persoonlijke skills continu te blijven ontwikkelen. De focus ligt daarbij op de intrinsieke motivatie van mensen.

Iedereen, onervaren en ervaren, is immers op zoek naar zingeving. Wat geeft energie? En hoe past dat binnen de levens- en ontwikkelcyclus van een persoon? Betekenisvol werk is nu, morgen en in de verre toekomst een vereiste voor het succes van organisaties.

#5. Talentontwikkeling blijft maatwerk

Uiteraard is het niet zo dat talentontwikkeling een standaard format is. Het is niet één op één te kopiëren voor iedereen binnen je bedrijf. Juist de toenemende diversiteit in gender, cultuur, leeftijd, ervaring levert interessante en succesvolle teamsamenstellingen. Daarbij leert iedereen van elkaars unieke skills. Nieuwe mensen, zorgen voor nieuwe teams. Je blijft dus constant aan de knoppen draaien.

Kortom, organisaties zullen in beweging (moeten) blijven. Een uitdaging die niet altijd eenvoudig is. Maar met wat hulp gaat het zeker lukken!

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen