Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Gemeente Aalsmeer: organisatie professionaliseren

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2017
2 minuten leestijd

De Gemeente Aalsmeer heeft Schouten & Nelissen gevraagd een Management Development programma te ontwerpen en realiseren voor directie, afdelingshoofden en senior medewerkers. Het programma moet bijdragen aan een scherpe, gedeelde koers van de organisatie, aan helderheid in rollen en posities van alle leidinggevenden en aan een sterk Management Team en team van seniors. Dit alles helpt de gemeente Aalsmeer om de organisatie verder te ontwikkelen en ambitieuze toekomstplannen te realiseren.

Bestaande situatie

Gemeente Aalsmeer heeft in heldere bewoordingen vastgelegd waar men voor staat: “Zakelijk en professioneel. Eenduidige, betrokken en open communicatie. Dienstbaar aan inwoners en samenleving.” De verwachtingen richting leidinggevenden zijn ook beschreven: “Directie, afdelingshoofden en senior medewerkers worden geacht verschillende managementrollen te vervullen: van koersbepaler tot coördinator, van vernieuwer en netwerker tot teambouwer, van coach tot veranderaar. “We hebben de managementrollen van de gemeente gebruikt als kapstok voor het gehele MD-programma”, licht Jeroen van der Wouw toe, senior adviseur/trainer bij het Centrum voor Leiderschap van Schouten & Nelissen. “Dit bood ons een prachtig fundament om op verder te bouwen”.

Plan van aanpak

Schouten & Nelissen heeft een gevarieerd programma ontworpen, waarin de deelnemers gedurende 2½ jaar voortdurend werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, rolontwikkeling en organisatieontwikkeling. We noemen enkele onderdelen: een webbased 360 graden feedbackinstrument rond de managementrollen en bijbehorende competenties, een verrassende kickoff, een management game, bouwen op het strand, denkend dineren, gastsprekers, modules, workshops, discussies met de politiek, enzovoorts. “We zijn erg trots op dit programma, het maakt iets los, zet mensen in beweging, en verrast” stelt Van der Wouw.

"Schouten & Nelissen lukt het om gedurende het hele traject enthousiasme, betrokkenheid en verrassing mee te nemen. Daardoor behoudt het hele programma een frisheid en aantrekkingskracht die nodig is om de Aalsmeerse deelnemers continue ‘hongerig’ en gemotiveerd te houden. Zeker bij een langdurig programma zoals wij dat doorlopen, is dat echt van belang. Wat het nog spannender en intensiever maakt, is dat er een mooie balans is gevonden tussen groei en professionalisering van het team leidinggevenden en de persoonlijke ontwikkeling. Daarbij wordt respectvol met individuele grenzen om gegaan." - Dick van Huizen, gemeentesecretaris gemeente Aalsmeer

Het resultaat

Het programma is nog in volle gang, maar de effecten worden al zichtbaar: de rol en positie van leidinggevende wordt scherper ingevuld, de samenwerking binnen en tussen MT en seniors verloopt intensiever, en organisatieontwikkeling staat hoog op de agenda. Stap voor stap in beweging!

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Of bekijk direct onze leiderschapstrainingen. Ben jij toe aan een nieuwe koers?

BEKIJK ONZE LEIDERSCHAPSTRAININGEN

Gerelateerde artikelen