Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Betekenisvol werk begint bij inzicht

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
23 april 2019
2 minuten leestijd

Wanneer gaan mensen met plezier naar het werk? Doen waar zij goed in zijn en wat ze leuk vinden, zijn voor de hand liggende antwoorden. Maar wist je dat het gevoel dat ze een verschil kunnen maken, minstens zo belangrijk is voor bevlogenheid? Impact hebben, iets betekenisvols doen dus.

Voor een docent is dat leerlingen helpen in hun groei. Voor een schoonmaker het faciliteren van een gezonde en prettige omgeving voor anderen. Voor een leidinggevende het ondersteunen van medewerkers in hun functioneren en ontwikkeling en het gezond houden van de afdeling.

Betekenisvol werk is werk waarvan je ziet dat het bijdraagt aan een hoger doel dat je nastreeft in je leven, iets waar je waarde aan hecht. Dat geeft voldoening, misschien zelfs trots.

Onderzoek

Onderzoek onder meer dan 1000 medewerkers in Nederland heeft laten zien dat het ervaren van betekenis in het werk invloed heeft op de werkbeleving van medewerkers. Of medewerkers hun sterkste kwaliteiten kunnen inzetten, hoe vitaal zij zich voelen op het werk, en hoe toegewijd zij zijn aan hun werk [1].

Andere onderzoeken laten zien dat medewerkers tevredener zijn en meer welzijn en gevoel van cohesie ervaren wanneer zij hun werk als betekenisvol zien [2]. Best een big deal dus, betekenis in je werk vinden.

Betekenis geven aan werk

Zowel werkgevers als medewerkers hebben een rol in de betekenis van werk.

Als werkgever…

  • …kun je zoeken naar mensen die dezelfde doelen nastreven of dezelfde waarden in het leven hebben als waar jij als werkgever voor staat.
  • …benadruk je gedeelde waarden in je communicatie naar medewerkers en geeft hen de ruimte om de eigen kwaliteiten te kunnen inzetten.
  • …benoem en herhaal je geregeld het hogere doel van de organisatie, en weet wat er speelt onder de medewerkers.

Als medewerker…

  • …stel jezelf eens de volgende vragen: Wat wil jij bereiken met jouw werk? Wanneer heb jij het gevoel echt verschil te maken? Wanneer je met pensioen gaat, wat wil jij dan kunnen zeggen over jouw bijdrage aan de maatschappij?
  • …kies een baan en werkgever die passen bij de antwoorden die jij gegeven hebt op die vraag. Daar ligt jouw potentie voor betekenisvol werk.
  • …heb je een baan en zie je niet (meer) hoe dit bijdraagt aan jouw doelen, neem dan eens afstand en stel die vragen opnieuw. Misschien kun jij je werk wel zo vormgeven dat je je werk betekenisvoller kan maken?

Van inzicht naar betekenis

Wil jij als werkgever inzicht krijgen in hoe betekenisvol jouw medewerkers hun werk vinden? En hoe de werkomgeving daaraan bijdraagt? Schouten Research ondersteunt jou graag met werkbelevingsonderzoek. Download de brochure, of neem direct contact op via research@sn.nl of +31(0)418 - 683 440.

LEES MEER OVER ONS MEDEWERKERSONDERZOEK

Bronnen

1] Van Wingerden, J., Berger, L., & Poell, R. (2018) The Role of Person-Organization Value Fit in Employees’ Experience of Meaningful Work, Use of Strengths and Work Engagement. Business Management and Strategy, vol. 9(2), doi:10.5296/bms.v9i2.14033

2] Steger, M. F., Dik, B. J., & Duffy, R. D. (2012). Measuring meaningful work: The work and meaning inventory (WAMI). Journal of Career Assessment, vol. 00(0), 1069072711436160.

Gerelateerde artikelen