Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Digitaal platform: het ei van Columbus?

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Blog
Datum
1 juni 2016
2 minuten leestijd

Is het digitale platform het ei van Columbus waar het gaat om strategisch HRD? Bij sturing geven aan leren blijft de centrale vraag: Hoe zorg je ervoor dat wat er wordt geleerd aansluit bij de behoefte aan ontwikkeling van de organisatie. Én hoe zorg je ervoor dat de leer- investering rendeert?

Als reactie op het Next Learning congres 2016 verscheen in het FD het artikel Leren: ja. Maar het moet wel renderen van Johan Leupen. Hierin wordt beschreven dat er weliswaar steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale platforms maar dat dit nog geen antwoord is op bovenstaande vraag.

Helpt te verdiepen en versnellen

Uiteraard is het platform op zichzelf niet het antwoord zou ik willen zeggen. Een digitaal platform kan enorm helpen leren te versnellen, brede toegankelijkheid te geven, met grote aantallen in hoog tempo te kunnen werken, diversiteit in interventies te stimuleren. Maar een antwoord op zich, dat is het niet. Zo is het kopen van een paar drumstokken niet voldoende om te leren drummen, of het beschikbaar stellen van een computer niet voldoende om een vak te leren. Kan het juiste platform helpen te verdiepen en versnellen? Uiteraard!

De organisatiestrategie als startpunt

Ik sluit me in essentie aan bij Nick van Dam, wereldwijd chief learning officer bij McKinsey die in hetzelfde FD artikel zegt: β€˜De aansluiting op de dagelijkse activiteiten van het bedrijf ontbreekt te vaak. En er is geen overkoepelende strategie.’ Dat is waar het begint. Wat is de organisatiestrategie en hoe wordt leren ingezet aan het behalen van de strategische doelen? Waar ligt de behoefte, hoe wordt geleerd in het bedrijf en hoe kun je daar zo goed mogelijk op aansluiten?

Mixen en matchen

Digitaal platform, e-learning, blended, er kan steeds meer en het zijn fantastische ontwikkelingen. En er komt nog veel meer aan. Kijk ook maar eens naar het item bij De Wereld Draait Door van 10 mei 2016. Contact, interactie, aandacht zijn al eeuwenoud en deze factoren blijven belangrijk voor leren, zoals verschillende sprekers op Next Learning benadrukken.

Dus, digitaal platform is het ei van Columbus? Dat niet. Ga uit van de overkoepelende strategie en stel zo een ideale leerroutes samen. En geniet van al die oude en nieuwe opties in het samenstellen van de perfecte mix! Dat is waar de uitdaging ligt.

Meer lezen of bekijken? Tips:

Janneke Schenning is directeur van Schouten & Nelissen University. Focus, Human Resource Development.

Gerelateerde artikelen