Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Dreigende krapte op arbeidsmarkt vraagt om snelle en concrete actie van werkgevers

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
20 april 2011
2 minuten leestijd

Minister Kamp laat zich informeren over praktijkaanpak duurzame inzetbaarheid

Zaltbommel, 19 april 2011 - Minister Kamp (SZW) ziet in werkgevers onmisbare bondgenoten om de arbeidsdeelname te vergroten. Concrete actie in de praktijk is belangrijk om de dreigende krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De oplossing voor deze krapte is niet alleen dat mensen meer gaan werken, maar ook langer blijven doorwerken en dus duurzaam inzetbaar blijven. Daarom bracht de minister een bezoek aan de Praktijkdag Duurzame Inzetbaarheid van trainings- en adviesbureau Schouten & Nelissen. Hij liet zich daar informeren over welke stappen werkgevers in concreet kunnen ondernemen. Deze praktijkdag is onderdeel van het maatschappelijke initiatief dat Schouten & Nelissen start om werkgevers te helpen hun beleid op duurzame inzetbaarheid om te zetten in een concreet plan van aanpak. Daartoe aangezet door de steeds terugkerende hulpvraag van klanten.

De Praktijkdag Duurzame Inzetbaarheid bestond uit een aantal onderdelen. Er vond een informatief gesprek met experts en werkgevers plaats. Onder andere over de gedeelde verantwoordelijkheid van niet alleen werknemers om duurzaam inzetbaar te blijven, maar ook van werkgevers om te zorgen voor de juiste werkomgeving . Daarnaast werd gebrainstormd over hoe werkgevers te motiveren zijn op korte termijn aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Na afloop ontving de minister uit handen van algemeen directeur Nicole Eggermont als eerste de bundel ‘Ten minste Houdbaar tot…’. Een bundel samengesteld door Schouten & Nelissen, waarin experts en prominenten uit de wetenschap en praktijk, onderzoeksmodellen, tips, ervaringen en aanbevelingen delen.

De minister bracht verder een werkbezoek aan Aviko en Rabobank. Aviko kent een intensief gezondheidsbeleid en introduceerde ondermeer het gezondheidspaspoort voor medewerkers. Het Virtueel Kantoor van Rabobank is een vorm waarin innovatie en ‘het nieuwe werken’ centraal staan en maakt het mogelijk voor adviseurs om hun klantgesprekken via de webcam op door hen bepaalde tijden en locaties te voeren.

Het programma van Schouten & Nelissen dient ertoe om het maatschappelijke debat over duurzame inzetbaarheid te stimuleren en te verrijken. Daarbinnen zijn verschillende activiteiten gepland, waaronder een reeks van tweedaagse clinics voor HR-afdelingen, om hen te trainen in het implementeren van beleid op duurzame inzetbaarheid. Geïnteresseerden kunnen zich tot 23 mei bij Schouten & Nelissen opgeven voor de Clinic Duurzame Inzetbaarheid.