Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

FUJIFILM draait de rollen om

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2017
2 minuten leestijd

FUJIFILM kent een vergrijzende populatie, met veel medewerkers tussen de 40 en 50 jaar. De directie wil deze mensen graag nog jaren gezond en gemotiveerd laten werken en op een goede manier mee laten veranderen met de organisatie. Het sleutelbegrip hierbij is vitaliteit, in de breedste zin van het woord. Een vitale medewerker zit op de juiste plek, heeft werk dat mentaal en fysiek goed bij hem past en is bevlogen. De afdeling HR ontwikkelde het programma ‘Fit for Work’ om vitaliteit bespreekbaar te maken binnen de organisatie.

"Een nauwe samenwerking tussen management, HR-beleid en HR operationeel heeft ervoor gezorgd dat het thema vitaliteit echt goed van de grond kwam." - Tessa van Puijenbroek, HR Officer FUJIFILM

De aanpak

Een belangrijk onderdeel van ‘Fit for Work’ is een verandering in de jaarlijkse ontwikkelingsgesprekken – de zogenaamde i-Fit gesprekken – van medewerkers. Medewerkers bepalen nu zelf de agenda voor hun gesprek, zodat de rollen zijn omgedraaid. De gesprekken gaan over vitaliteit, de mate waarin het werk bij de medewerker past en andersom. Als voorbereiding kunnen medewerkers de Fit-monitor invullen, dit is een online vragenlijst die alle aspecten van vitaliteit in beeld brengt. Hiermee kijken medewerkers als het ware in de spiegel om te ontdekken hoe zij er voor staan wat betreft ‘Fit’. Schouten & Nelissen Inzicht ontwikkelde deze tool op basis van het Fit-model. Evelien Stoel begeleidde als projectleider van Schouten & Nelissen FUJIFILM en maakte een fit-monitor op maat. Een medewerker die bijvoorbeeld rood scoort op talent-werk fit krijgt als feedback “Bespreek met jouw leidinggevende wat je mist aan kennis, vaardigheden en capaciteiten om jouw werkzaamheden te kunnen uitvoeren en onderzoek de mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.”

Het resultaat

Ruim 80 procent van de medewerkers vult de Fit-monitor van tevoren in. Een hoge score, als je bedenkt dat invullen niet verplicht is. De uitslag vormt een goede basis voor de i-Fit gesprekken. Dit jaar gebruikt FUJIFILM het instrument voor het eerst om deze gesprekken voor te bereiden. Tessa Puijenbroek, HR Officer FUJIFILM: ‘Onze medewerkers zijn erg enthousiast! Het is een goed middel om het ijs te breken in gesprekken over motivatie, gezondheid en ontwikkeling en geeft houvast. De uitslag kan bijvoorbeeld leiden tot een gesprek over taakvariatie: een machine erbij leren bedienen, de planning voor de afdeling maken of een andere functie binnen FUJIFILM vervullen. Dergelijke veranderingen geven onze mensen weer nieuwe energie in hun werk. We proberen dit zoveel mogelijk te stimuleren en faciliteren.’

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen