Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Het Nieuwe Werken: Uitdaging of bedreiging?

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
7 maart 2011
3 minuten leestijd

Tegenwoordig staat ‘het nieuwe werken’ (HNW) volop in de belangstelling. Onder HNW wordt verstaan: zelf invullen waar, wanneer en hoe je werkt. Niet afgerekend worden op een bepaald aantal fysiek aanwezige uren op kantoor, maar op het behalen van vooraf vastgestelde resultaten.

De verwachtingen zijn groot; een flinke besparing in ruimte en geld, minder milieuvervuiling en meer tevreden klanten en werknemers. Maar er zouden ook gevaren aan kunnen zitten; de ‘nieuwe werkers’ moeten bijvoorbeeld zelfstandig kunnen werken, een balans zoeken tussen werk en privé, flexibel en communicatief ingesteld zijn en discipline kunnen opbrengen. Tijdens kantooruren kan men naast werken, bijvoorbeeld ook nog de hond uitlaten. Dit kan echter betekenen dat de werknemer dan ’s avonds laat nog achter zijn laptop aan de slag moet. Medewerkers moeten voor zichzelf kunnen bepalen waar het werk ophoudt en waar het privéleven begint. Als je verwacht wordt altijd en overal beschikbaar te zijn, waar leg je dan zelf de grens zodat je niet 24/7 met het werk bezig bent? Zit het wellicht in je persoonlijkheid om over je eigen grenzen heen te gaan?

Het is daarom de vraag of HNW wel voor iedereen gunstig uitpakt. Tot op heden is er in Nederland gering wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van HNW. Vandaar dat er door de Universiteit Utrecht (UU) in samenwerking met Schouten & Nelissen (S&N) een enquête is uitgezet betreffende HNW en de samenhang met werkverslaving en bevlogenheid.

Onderzoek naar Het Nieuwe Werken

Aan het onderzoek hebben 721 werknemers deelgenomen, waarvan 343 mannen en 378 vrouwen. Van de participanten heeft 84% een opleiding in het hoger beroepsonderwijs of aan de universiteit afgerond. Meer dan een derde (264 werknemers) gaf aan volgens de principes van HNW te werken. Onder deze mensen bevonden zich significant meer mannen dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 45 jaar. De bedoeling van dit onderzoek, begeleid door hoogleraar Wilmar Schaufeli, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en tevens senior adviseur van onderzoeksbureau Schouten & Nelissen Inzicht, is om uit te wijzen of HNW de gewenste effecten met zich meebrengt, met andere woorden: bevlogen werknemers.

Conclusies

Uit het onderzoek is gebleken dat HNW samenhangt met een bevlogenheidscultuur en in lichte mate een werkverslavingscultuur. Er worden hoge eisen gesteld aan werknemers, wat kan leiden tot het mee naar huis nemen van werk en het maken van veel werkuren. Deze werknemers hebben weinig rust en gaan in hoog tempo door om deadlines te halen en resultaten te boeken. Verrassend genoeg zijn deze ‘nieuwe werkers’ niet meer werkverslaafd dan andere werknemers. Ze werken veelal excessief; ze voelen zich vitaal, toegewijden gaan op een positieve manier op in hun werk. Het compulsieve component van werkverslaving blijken ze te missen, waardoor ze hard werken kunnen vertalen in iets positiefs: ze zijn bevlogen.

Meer lezen?

M.N. Bekedam, L.M. Mostert, C. van Rijnbach en K.M.D. van Schelven van de Universiteit Utrecht, hebben in hun Bachelorthesis onderzoek gedaan naar de rol van persoonskenmerken in de ervaring van werkverslaving of bevlogenheid en de modererende rol van Het Nieuwe Werken en de organisatiecultuur. Stuur een mail naar info@inzicht.nl en ontvang een samenvatting van deze Bachelorthesis.

Meer weten?

Natuurlijk hebben wij alles in huis om je te helpen. Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer dan geheel vrijblijvend naar onze incompany & Maatwerk mogelijkheden via ons contactformulier. Of wil je een keer een gesprek met een consultant? Bel dan naar +31(0)418 - 683 440.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen