Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hutten: ‘Geluk = Succes = Geld’

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Artikel
Datum
12 april 2016
3 minuten leestijd

Hutten Catering scoort hoog als het gaat om geluk. En hoe kan het ook anders? Ze hebben zelfs een ‘Happifier’ in dienst. Wij organiseerden een bedrijfsbezoek voor een aantal relaties en gingen samen met hen op zoek naar hun geheime ingrediënten van geluk.

‘Ben je gelukkig?’ Grote kans dat iemand je daarnaar heeft gevraagd in de afgelopen periode. Geluk krijgt steeds meer aandacht in de vorm van onderzoek, boeken, workshops en trainingen. Ook bedrijven besteden meer aandacht aan geluk. In januari deden wij onderzoek naar geluk en hielden we een "happinar", we werden overspoeld door reacties. Hoog tijd om samen met een aantal relaties op zoek te gaan naar de ingrediënten van geluk!

Gelukkig dankzij je werk of ondanks je werk?

Uit het geluksonderzoek van Schouten & Nelissen blijkt dat mensen die thuis niet piekeren over het werk gelukkiger zijn (70% gelukkig) dan mensen die dit wel doen (40% gelukkig). Andersom geldt dat mensen die zich op het werk niet kunnen concentreren door hun thuissituatie minder gelukkig zijn (33% gelukkig) dan mensen die een stabiele thuissituatie ervaren (69% gelukkig). Als werkgever is het dus belangrijk om ook naar het sociale aspect buiten het werk te kijken.

Ons recept: we nodigen onze relaties uit bij Hutten voor een inspiratiesessie geluk

Voor deze inspiratiesessie nemen we een aantal van onze relaties uit de financiële sector mee naar het bedrijf waar geluk centraal staat in de bedrijfsvoering. Wat kunnen de deelnemers, werkzaam bij Rabobank, Delta Lloyd, de Nederlandse Vereniging van Banken (of NVB), Van Lanschot Bankiers, Dela en SNS hiervan leren? Cateraar Hutten te Veghel wordt vaak geroemd om zijn aandacht voor geluk. Vanuit de gedachte de Beste, Leukste en Gelukkigste te willen zijn, is het bedrijf met 1600 FTE uitgegroeid tot een onderscheidende, toonaangevende nationale culinair dienstverlener. Thijs Fokker is als ‘Happifier’ werkzaam bij Hutten. Hij enthousiasmeert en brengt mensen samen, initieert nieuwe initiatieven en verbindt collega’s (of samenwerkers zoals Hutten dat noemt) en hun families. Gedurende een middag vertelt Thijs Fokker over geluk bij Hutten en geeft hij een rondleiding aan de deelnemers.

Hoe kun je aan geluk werken?

Werken aan geluk betekent bij Hutten dat er wordt gekeken naar werkplezier, relaties, betekenis, talentontwikkeling, leiderschap en vitaliteit. Organisaties en leiderschap zijn volop in beweging. Hutten wil echt van waarde zijn, uniek zijn, iets toevoegen. De overtuiging van Hutten is: ‘Geluk = Succes = Geld’. Leidinggeven betekent niet meer bevelen uitdelen en controleren, maar verbinden en inspireren. Door vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven, kansen te bieden, medewerkers echt te verbinden met de organisatie en ‘geluk’ bespreekbaar te maken, creëer je betrokken en gelukkigere medewerkers die zichzelf blijven ontwikkelen.

Werk en privé hebben alles met elkaar te maken

Hutten besteedt veel aandacht aan vitaliteit en aan onderlinge samenhang. Zij spelen bijvoorbeeld op unieke wijze in op de opkomst van sharing communities. Hiervoor biedt het bedrijf haar samenwerkers ‘Mijn Hutten’ aan, een online social platform dat zowel zakelijk als privé wordt gebruikt. Centraal staan informatie, delen, inspiratie en lachen. Het is een uitgebreid eigen Yammerplatform met zelfs ‘Peerby’ en ‘Markplaats’- onderdelen. Dit werkt enorm verbindend op sociaal, financieel en duurzaam vlak. Collega’s ontmoeten en helpen elkaar. Door spullen te delen of te verkopen wordt geld bespaard of verdiend en wordt efficiënter omgegaan met middelen.

Wat levert het Hutten op?

Het belangrijkste is dat de betrokkenheid van collega’s toeneemt. Het zorgt voor trots . Het ziekteverzuim bij Hutten is gedaald tot het laagste percentage in de sector. De retentie is hoog, medewerkers zijn loyaal aan het bedrijf (de uitstroom is gehalveerd). Ook op de arbeidsmarkt is dit niet onopgemerkt gebleven, Hutten is zeer populair onder werkzoekenden (>30.000 sollicitanten per jaar). Het leidt tot een jaarlijkse omzetgroei van 10%.

Wat zeggen deelnemers van deze ronde tafel dag bij Hutten?

''De authentieke aandacht van Hutten werkt''

''Perform het beste binnen je eigen talenten''

''Creëer samen met je organisatie een droom en geloof in dat idee''

''Ik ga vooral doen, en niet eerst het plan helemaal uitwerken''

''Maak het onderwerp geluk en vitaliteit bespreekbaar tijdens je voortgangsgesprek (én tijdens je werving en selectieproces!)''

Creëer en stimuleer bevlogenheid
Bij Schouten & Nelissen weten we dat gelukkige en bevlogen medewerkers regie nemen in hun eigen ontwikkeling. Een bevlogen medewerker is productiever, verzuimt minder en is loyaler aan je organisatie. Naast een prettiger werkklimaat levert het je simpelweg extra rendement op. Lees meer over bevlogenheid en ontdek hoe je dit binnen jouw organisatie kunt creëren en stimuleren.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen