Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Onderzoek naar toekomst van leren

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Nieuws
Datum
5 juli 2016
2 minuten leestijd

Schouten & Nelissen en Tilburg University slaan de handen ineen om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op het vlak van leren en ontwikkelen. Met een grootschalig onderzoek brengen we de trends en ontwikkelingen in kaart rondom de toekomst van leren.

Technologische, sociaal economische en maatschappelijke ontwikkelingen vragen de nodige vitaliteit en veerkracht van mensen en organisaties. Zo verdwijnen er veel banen en zijn andere kennis en vaardigheden nodig om in een veranderende omgeving een betekenisvolle bijdrage te leveren. Leren en ontwikkelen in alle verschillende voorkomende vormen zijn daarom cruciaal. Om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op het vlak van leren en ontwikkelen doen Schouten & Nelissen en de faculteit voor Personeelswetenschappen van Tilburg University grootschalig onderzoek naar de toekomst van leren.

Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen

Er zijn verschillende ontwikkelingen in onze samenleving die invloed hebben op medewerkers en organisaties, zoals bijvoorbeeld robotisering en digitalisering, het verdwijnen van kantoor- en administratieve functies en banen in de toekomst die om andere vaardigheden vragen. Er wordt in het onderzoek de toekomst van leren onderzocht welke veranderingen maken dat mensen kennis en/of vaardigheden willen ontwikkelen. Daarbij is er specifiek aandacht voor ontwikkel- en leervoorkeuren van professionals. Waar de een graag leert met vakgenoten op een congres, volgt de ander bij voorkeur een opleiding met een officieel erkend diploma. Maar steeds vaker ook leert men door het zoeken van informatie op internet of via e-learning. Mensen leren ook door bewust te veranderen van functie of het aannemen van nieuwe projecten.

De functie van leren

Dagelijkse problemen oplossen, inzetbaarheid vergroten, bijdragen aan innovatie en vernieuwing, meer zelfvertrouwen krijgen of een nieuwe functie vervullen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van redenen om te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Aan leren en ontwikkelen geven medewerkers en organisaties samen vorm. Maar wie is verantwoordelijk voor leren en ontwikkelen? Wie neemt de regie? En hebben organisaties een klimaat waarin ontwikkeling en groei worden gestimuleerd?

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen