Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Siemens: Bevlogen mensen bepalen ons succes

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2015
2 minuten leestijd

Geef ons een instrument om inzicht te krijgen in de lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand van onze mensen. Zodat we weten wat we moeten doen om ze te behouden. Dat was de opdracht die Koos van der Spek, Arbeids & Organisatie deskundige bij Siemens, neerlegde bij Schouten Research.

Bevlogen mensen zijn productiever, gemotiveerder én gezonder” 
- Koos van der Spek, Arbeids & Organisatie deskundige Siemens

Bestaande situatie

Bij Siemens Nederland N.V. werken 2.600 loyale en betrokken mensen. Het ziekteverzuim is er lager dan gemiddeld. Volgens Van der Spek komt dat door een integraal preventief gezondheidsbeleid. “Het is de kunst om het ziekteverzuim nog verder te verlagen. Dat doen we door continu aandacht te besteden aan het welbevinden van onze mensen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Belangrijk aandachtspunt is de toenemende werkdruk. Nu al moeten we vooruit kijken hoe we onze (hooggeschoolde) technici behouden. Het Medewerkersonderzoek van Schouten Research is hierbij van grote waarde.”

Plan van aanpak

“Het Medewerkersonderzoek zetten we al vijf jaar naar volle tevredenheid in,” vertelt Van der Spek. “Het mooie ervan is de anonimiteit. Ik ga met een divisie aan de slag en leg uit hoe het werkt. De medewerkers vullen de vragenlijst anoniem online in, krijgen hun individuele score en besluiten zelf of ze contact opnemen met onze Arbodienst. Dat is immers een individuele verantwoordelijkheid. Daarnaast ontvangt de Arbodienst de gegevens op afdelingsniveau. Deze worden met het management besproken en daarna in elk werkoverleg. Dan volgt een plan van aanpak met verbeteracties.” 

Het resultaat

De response op het PMO is hoog. Van der Spek: “Mensen hebben in de gaten dat het ook in hun eigen belang is te reageren door verbetervoorstellen aan te reiken. Wij zetten dit medewerkersonderzoek in als hrd-instrument met de nadruk op development: ontwikkeling dus. Mensen worden productiever, gemotiveerder en voelen zich gezonder! Ze zijn bevlogen en raken in de ‘flow’ van hun werk. Zo kunnen ze werkdruk beter aan. Ook leidt het tot tevreden klanten en dát komt de bedrijfsresultaten van Siemens weer ten goede.”

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen