Spaarne Ziekenhuis: Training veilige zorg

Thema: HRM en HRD

Veiligheid op nummer 1 krijgen en leidinggevenden laten sturen op veiliger zorg! Schouten & Nelissen bedacht een leeroplossing voor deze wens van het Spaarne Ziekenhuis. Gevolg? Meer veiligheid in de zorg, ook bij andere ziekenhuizen.

Iedereen weet het. En toch doén maar weinig zorgprofessionals het: steeds met een ‘veilige zorgbril’ kijken naar hun werk. En vervolgens veilig handelen. Bij veiligheid in de zorg gaat het om goede hygiëne, vertrouwelijk omgaan met patiëntgegevens en correcte en volledige dossiers.

Het traject dat we voor het Spaarne Ziekenhuis ontwikkelden, bestond uit drie delen:

#1.E-learningmodules

#2.High Impact Training rondom speak-up

#3.Training om medewerkers zélf te leren trainen met HIT

Veilig werken in de zorg gaat meestal over regels. Wij ontwikkelen juist e-learningmodules over (on)veilig werken voor patiënten en medewerkers. En over hun eigen invloed daarop. De titel? Veilige zorg – jij maakt het verschil! Kenmerken: interactief, herkenbaar en gericht op cultuurverandering. Hierdoor krijgen medewerkers en leidinggevenden praktische handvatten via veel interactieve werkvormen en videomateriaal. Zo valt het kwartje snel.

Alle medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis doorliepen bovenstaande training voor veilig werken in de zorg. Daarna volgden zij onze High Impact Training. Ook leerden enkelen te werken met deze methode. Zij trainen nu zelf alle afdelingen. En in de variant voor leidinggevenden leerden afdelingshoofden gestructureerd en continu te sturen en coachen op meer veiligheid in de zorg.

Hoe kan het dat medewerkers niet handelen naar wat ze wel weten? De motivatie ontbreekt om de regels echt te volgen! Onze module brengt daarom veiligheid in de zorg beter in beeld. En dat betekent? Dat medewerkers beter beseffen wat de gevolgen kunnen zijn. Van hun doen én hun laten. De training is dan ook herkenbaar en bruikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland.

Verder praten?

0418 - 683 440

Of vraag vrijblijvend advies aan

Advies aanvragen