Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Workshops Verbetermanagement voor DSM Elastomeren

Thema: Kwaliteit en procesmanagement
Rubriek
Klantverhaal
Datum
21 december 2014
2 minuten leestijd

Schouten & Nelissen hielp bij het creëren van een leer- en verbetercultuur voor DSM Elastomeren.

Werken aan voortdurende verbetering

DSM Elastomeren – producent van kunstrubbers voor onder meer de automotive en bouwsector – wil een leidende rol kunnen blijven spelen in de steeds scherper wordende wereldwijde concurrentiestrijd: “Continous Improvement” is dan ook van levensbelang. Bij DSM is door de jaren heen een cultuur van gerichte aandacht voor “Voortdurend Verbeteren” gegroeid. Maar het feit dat er in het verleden al veel is gedaan, is geen excuus. Wie een wereldspeler wil zijn, moet zichzelf keer op keer weer ‘her-uitvinden’. Er zijn dan ook zeer uitdagende en ‘SMART’ doelstellingen gesteld, zowel voor de korte als de langere termijn. Schouten & Nelissen - KDI hielp bij het creëren van een leer- en verbetercultuur op basis van de principes van Lean Six Sigma.

”Onze operators worden nu regelmatig uitgenodigd om hun inbreng te geven in Leer- en Verbeterteams” - Ad Smolders, DSM Corporate Safety

Bestaande situatie

Snelle, eenvoudige verbeteringen waren al gerealiseerd binnen DSM Elastomeren. Het bedrijf wilde echter toe groeien naar een cultuur van continue verbetering, aan de hand van de tools en technieken van LEAN SIX SIGMA. Rob Blom van DSM Elastomeren en Ad Smolders, destijds DSM Corporate Safety: “We wilden tot een leer- en verbetercultuur komen, ondersteund door enkele workshops”.

Plan van aanpak

Schouten & Nelissen organiseerde twee soorten workshops voor DSM Elastomeren:

  • een eendaagse workshop ‘Continu verbeteren voor Operators’ voor circa 50 operators op VAPRO-C-niveau
  • een tweedaagse workshop ‘Data-analyse met Minitab® software’ voor zes facilitators (leidinggevenden op HBO-niveau)

Tijdens deze bijeenkomsten kregen de deelnemers een introductie in technieken als Brainstormen, SPC en Meet Systeem Analyse, Pareto-analyse en Statistische Data Analyse . Reële vraagstukken uit hun eigen praktijk stonden centraal in de workshops. De workshops werden verzorgd door Schouten & Nelissen in samenwerking met onze Business Partner O’linden Industrial Support B.V.

Het resultaat

De nieuwe leer- en verbetercultuur zorgt ervoor dat operators, zowel projectmatig als tijdens hun dagelijkse werkzaamheden, werken aan verbeteringen, metingen uitvoeren, gebruik maken van de creatieve stappen van de DMAIC van LEAN SIX SIGMA en uitkomsten van data-analyses beter begrijpen, evalueren en terugkoppelen. “De operators zijn nu veel meer betrokken in de leer- en verbetercultuur en passen de principes van Lean Six Sigma in hun werk toe” zegt Rob Blom.

BEKIJK DE TRAINING

Meer weten?

Wij hebben alles in huis om je te helpen. Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer dan geheel vrijblijvend naar onze incompany & Maatwerk mogelijkheden via ons contactformulier. Of wil je een keer een gesprek met een consultant? Bel dan naar +31(0)418 - 683 440.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen