Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wat kunnen leiders leren van Trump en Clinton?

Maarten van Rossem vertelt

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
12 augustus 2016
3 minuten leestijd

De opzienbarende race naar het Amerikaanse presidentschap is smullen geblazen voor leiders. Je ziet er verbindend leiderschap op z’n best en slechtst. Wat kunnen de frontrunners jou leren voor je dagelijkse praktijk?

Waarom deze brug tussen leiderschap en het Amerikaanse politieke theater, vraag je je misschien af. Laten we eerst even naar verbindend leiderschap kijken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een ‘omdat ik het zeg’-houding geen effectieve leiderschapsstijl is. Leiderschap valt of staat met je hand uitsteken naar de mensen in je omgeving. Naar je team, je organisatie, je klanten, je stakeholders en zelfs de hele maatschappij.

Dat heeft natuurlijk een goede reden. Als leider wil je anderen inspireren om vanuit een gedeelde visie voor het stipje op de horizon te gaan. Want alleen als mensen erin geloven, doen ze hun uiterste best om het doel te bereiken. Door verbinding te creëren wordt je doel gedragen en heeft het een sterke kans op slagen. Succesvolle leiders weten: no man’s an island!

Het krachtenveld van de verkiezingen

Om je doel te realiseren heb je de juiste mensen nodig die de schouders eronder zetten. Verbinding met hen maken draait om vertrouwen oproepen. Door glasheldere drijfveren, een integer en authentiek gezicht, duidelijke eigen waarden waarin anderen zich kunnen vinden. Staan voor je verhaal en dat ook uitstralen dus.

Gaat er al een belletje rinkelen over de verkiezingsstrijd?

Het doel van de verkiezingen is namelijk precies dat: de wannabe-presidenten willen het vertrouwen van de kiezers winnen. Ze streven een doel voor de natie na en willen mensen verenigen om daarvoor te strijden. Ze willen dat het volk in hun doel gaat geloven. En dat op een nauwelijks te bevatten schaal: zo’n 300 miljoen mensen in de VS mogen stemmen. Daar kunnen zelfs magnaten als Richard Branson en Elon Musk lang niet aan tippen.

Schitterende cases voor leiders

Die ontzaglijke omvang van de verkiezingen betekent ook: wie als presidentskandidaat onderuitgaat, valt hard. Er staat veel op het spel en daardoor moeten de frontrunners continu hun beste beentje voorzetten. Dat maakt ze ook de ideale leiders om het kunstje bij af te kijken. Of ze als voorbeeld te nemen van wat je maar beter kunt laten.

De verkiezingsstrijd laat heel wat stof opwaaien. De kandidaten vormen dan ook geweldige cases voor leiders. Wat maakt dat mensen Clinton en Trump willen volgen? Hoe krijgen deze twee personality’s mensen in beweging? Hoe spelen ze in op wat er leeft in het land, bij de mensen? Met andere woorden: hoe gaan ze de verbinding aan met het volk en welke learnings kun je daaruit halen voor je eigen leiderschap?

Een eigenzinnige en unieke visie

Maarten van Rossem kan orde scheppen in de politieke chaos en heldere parallellen trekken naar het bedrijfsleven. Van Rossem deed zijn leven lang onderzoek en schreef tientallen boeken over geschiedenis en politiek, vooral over de VS. Hij heeft ook zijn eigen magazine: Maarten! Tot zijn pensioen in 2008 was Maarten van Rossem bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Je ziet hem vandaag de dag vooral aan tafel in de Hilversumse televisiestudio’s. Onder andere bij De Wereld Draait Door, waar het publiek geniet van Maartens eigenzinnige en nuchtere visies.

Voor ons was er dan ook geen andere keuze. We nodigden hem van harte uit om zijn scherpe inzichten te delen op het congres Leadership Connected 2016, dat plaatsvond op 5 oktober. In onderstaande video hoor je wat Maarten denkt over leiderschap in de politiek en specifiek de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Een close-up van Maarten van Rossum, een man met grijze haren en een zwarte bril.

Gerelateerde artikelen