Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Blended learning: de slimme keuze voor het trainen van soft skills

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
16 februari 2021
4 minuten leestijd

Als L&D’er of HR professional heb je je vast al verdiept in wat een blended learning aanpak voor jouw organisatie kan betekenen. Misschien heb je zelfs al goede eerste ervaringen met blended learning gehad in het ontwikkelen van cruciale soft skills. Of je probeert al een tijdje je stakeholders binnen de organisatie achter jouw visie op blended learning te krijgen.

Wat jouw situatie ook is, het is belangrijk om precies te weten wat blended learning is en hoe je deze leerstrategie maximaal kunt benutten. Je wilt er tenslotte zeker van zijn dat deze aanpak echt de beste oplossing is om de medewerkers binnen jouw bedrijf te laten groeien en ontwikkelen.

In dit artikel ontdek je hoe je het meeste uit blended learning kunt halen, met veel best practices van de blended learning experts van Schouten Global (het internationale merk van Schouten & Nelissen).

Wat blended learning echt inhoudt

Het is te gemakkelijk om blended learning te zien als een L&D-benadering die twee ingrediënten combineert: online leren en klassikaal leren. De ‘blend’ houdt daar niet op! Volgens Lonnieke Apon, Blended Learning Consultant bij Schouten Global, betekent blended learning: “Natuurlijk online en offline combineren, maar het is veel meer: ​​het gaat om het vinden van de beste uitgebalanceerde mix van leerinterventies. Leervormen inzetten waar deze het beste tot hun recht komen. Je creëert een leertraject met verschillende leermethoden, zodat je een beroep doet op de diverse leervoorkeuren van de deelnemers, zoals lezen, kijken, luisteren, ontdekken en reflecteren.”

“Bij blended learning gaat het om het vinden van de beste uitgebalanceerde mix van leerinterventies, niet alleen om offline en online combineren.”  – Lonnieke Apon, Blended Learning Consultant bij Schouten Global

Er is veel gebeurd in de wereld van blended learning, sinds de dagen van simpelweg doorklikken van e-learningpagina’s. Het gaat om het optimaal benutten van de nieuwste mogelijkheden en het creëren van een interactieve leerervaring, die deelnemers het beste van zowel online als offline leren biedt.

“Je ‘vervangt’ de klassikale training niet; je maakt de klassikale leerervaring zinvoller. Online geef je de deelnemer toegang tot inspirerende content, theoretische inzichten die ze nodig hebben en interactieve werkvormen, met behulp van de methode die voor hen het beste werkt. Wanneer ze naar een klassikale of virtuele trainingssessie komen, is er daardoor meer tijd om die kennis en inzichten toe te passen en hun soft skills te oefenen”, legt Lonnieke uit.

De voordelen van blended learning

Als blended learning nog nieuw voor je is, of als je de interesse van je collega's wilt wekken, kijk dan vooral naar de vele voordelen van blended learning. We hebben hier drie belangrijke voor je op een rijtje gezet:

Het is een persoonlijke leerervaring

Uiteindelijk wil je dat elke deelnemer tijdens het blended leertraject zijn persoonlijke leerdoelen én de beoogde bedrijfsdoelen bereikt. Niet elk individu heeft dezelfde inhoud nodig om dit gewenste resultaat te bereiken. Blended learning biedt deelnemers de vrijheid om hun eigen leertraject vorm te geven. Naast de verplichte elementen, kiezen deelnemers de relevante inhoud die past bij hun persoonlijke leerbehoeften. Hierdoor haalt een deelnemer veel meer voldoening uit het leerprogramma, omdat hij of zij relevante kennis opdoet en voor hem of haar betekenisvolle vaardigheden leert.

Het is meer in lijn met hoe mensen daadwerkelijk leren

Een effectief blended leertraject voorkomt dat deelnemers ‘passieve ontvangers van informatie’ worden. Doordat je een verscheidenheid aan leerinterventies biedt, blijven deelnemers actief en passen de kennis die ze opdoen direct toe in de groep én in hun werkpraktijk. Het maakt leren een sociale ervaring, zodat mensen op een natuurlijke manier nieuwe vaardigheden kunnen verwerven.

“We weten dat 70% van het leren plaatsvindt in informele contexten, buiten de trainingsruimte en de online leeromgeving. Als je voldoende ruimte laat tussen deze geplande leermomenten, hebben mensen de mogelijkheid om te leren in hun veilige werkcontext. Als je achteraf reflecteert op deze 'onbewuste leermomenten', in een formele context, vergroot je het leereffect”, zegt Lonnieke.

Je kunt de resultaten meten

Blended learning biedt L&D afdelingen een enorme hoeveelheid aan data, waarmee ze de prestaties van deelnemers kunnen volgen en leerinhoud kunnen verbeteren. Analyses zoals voltooiingspercentages en het ‘ranken’ van content, laten precies zien hoe boeiend en relevant je leermateriaal is. Bovendien biedt online content je meer flexibiliteit om informatie indien nodig bij te werken en aan te passen.

“Bij blended learning staan ​​de persoonlijke waarden en ambities van de deelnemer centraal in de leerervaring. Het maakt leren voor hen op elk niveau zinvol: hart, hoofd en handen.” – Lonnieke 

Best practices van blended learning

Om de effectiviteit van jouw blended learning programma te vergroten en het maximale rendement op je investering te garanderen, volgen hier enkele best practices die Lonnieke en haar team aanbevelen en waar de blended learning trajecten van Schouten Global bekend om staan:

Maak het persoonlijk

Zorg dat het leertraject gaat over de deelnemer. En geef deelnemers autonomie, zodat ze zich volledig bezighouden met de leerervaring en een actieve rol spelen bij het verwerven van kennis en vaardigheden. “Onze benadering in al onze blended learning programma’s is de persoonlijke waarden en ambities van de deelnemer centraal te stellen in de leerervaring. Dat maakt leren voor hen op elk niveau zinvol: hart, hoofd en handen.”

Maak het leren sociaal

Gebruik klassikale en virtuele trainingssessies om van én met elkaar te leren en interactiviteit tussen deelnemers aan te moedigen. Methoden zoals ‘learning by doing’ en peer coaching zijn ideale keuzes om de voordelen van sociaal leren te benutten. Ook online kun je sociaal leren stimuleren door een discussie aan opdrachten te koppelen of een forum aan je leerplatform toe te voegen.

Maak het meetbaar

Om het effect van je blended learning programma inzichtelijk te maken, heb je een methode nodig om leerresultaten te evalueren. “De onderzoeksafdeling van Schouten & Nelissen heeft eigen wetenschappelijk bewezen effectscans ontwikkeld, inclusief 360-graden feedback. Deze statistische inzichten helpen je twee dingen te meten: de business impact van je leerprogramma en, net zo belangrijk, de vaardigheidsontwikkeling van de deelnemer”, legt Lonnieke uit.

Aan de slag met leren in jouw organisatie?

Blended learning is een krachtige L&D-methodiek die veel meetbare voordelen biedt. Je kunt blended learning inzetten om elke competentie te trainen, inclusief waardevolle soft skills. Schouten & Nelissen biedt een unieke benadering van blended learning. Naast het creëren van een online learning experience platform op maat met gepersonaliseerde leertrajecten, bieden we een wetenschappelijke effectscan die duidelijk de effectiviteit van jouw leerprogramma volgt. Wil je aan de slag met blended leren en zoek je professioneel advies? Neem dan contact op met onze Incompany adviseurs!

Gerelateerde artikelen