Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe Ordina’s HR team de sprong waagde met virtueel leren.

“Het is een beetje lef hebben.”

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Klantverhaal
Datum
26 oktober 2020
5 minuten leestijd

‘Ahead of change’, dat is de slogan van Ordina, een IT-dienstverlener met 2650 medewerkers. “Als je klanten wilt helpen de verandering in hun sector voor te zijn, moet je zelf als IT-professional ook voorop blijven lopen in je vak.” De keus voor (gedeeltelijk) virtueel leren was dus een logische, vond CHRO Wendy Aendekerk. “Je kán dit niet fout doen. Leren is altijd goed.” Ze kreeg gelijk, want toen tijdens een nieuw leiderschapsprogramma de coronacrisis begon, waren ze helemaal klaar om online te blijven leren en ontwikkelen. Corline van Reenen, strategisch consultant bij Schouten & Nelissen, werkte hier samen aan met Ordina en interviewde Wendy.

Wendy, hoe kijk jij, als HR directeur, naar het HR vak?

“We komen uit een tijd dat HR ‘business partner’ wil zijn. Ik vind dat achterhaald. Ik probeer altijd vanuit het perspectief van de medewerker te denken. De ontwikkeling en groei van medewerkers is cruciaal. Als de mensen in je bedrijf fit zijn in hoofd en lijf dan heb je goud in handen.”

Hoe zorg je dat je ontwikkeling stimuleert bij mensen?

“Het gras groeit niet harder door eraan te trekken. Dat kan tot op zekere hoogte, maar daarmee haal ik een zesje. Hoe je echt mensen helpt met plezier aan het werk te zijn, dat doe je door een intern vuurtje aan te wakkeren. Waardoor ze zelf van die zes naar een acht gaan.”

Hoe doe je dat precies?

“Door goede vragen te stellen. Een mooie vraag is bijvoorbeeld: ‘Als je nou morgen naar je werk gaat en helemaal blanco mocht beginnen, wat zou je dan het allerliefste doen?’ Die vraag stelde ik laatst aan een collega en uit dat gesprek volgde haar nieuwe project rond het thema werkgeluk.”

Ordina’s slogan is ‘Ahead of change’, hoe heb je dat toegepast op het leren binnen Ordina?

“Wil je, ook als HR, ahead of change zijn, dan wil je mensen triggeren om na te blijven denken over hun loopbaan. Voor persoonlijke ontwikkeling hebben we een Academy met een etalage met de thema’s uit onze strategie 2022. Per thema zijn er online groepsworkshops van vier uur. Daarna gaan mensen individueel aan de slag met een persoonlijke leerreis. Dat is voor iedereen anders. Dat kan een training zijn, meelopen met een collega, een nieuwe job of nog een groepstraining.”

Ik geloof niet meer in grote programma’s die voor iedereen moeten passen.

Het Leadership acceleration programme dat wij samen sinds november 2019 uitvoeren is voor jullie leidinggevenden. We begonnen met blended learing, met zowel online als face to face onderdelen. Waarom heb je daarvoor gekozen?

“Het is een beetje lef hebben. Vanuit de directie realiseerden wij ons dat wij veel van onze mensen vragen op dit moment, vanwege een strategiewijziging. De uitdaging was: hoe maak ik het leren relevant voor onze leidinggevenden? Hoe zorg ik voor impact en een op maat gemaakte leerreis?”

“We werken met leadership bites. Dat zijn korte intensieve trajecten waarbij je met een kleine groep een lerend team vormt. We hebben nu negen bites binnen het programma: van doelen leren stellen, tot het voeren van het goede gesprek en van het versterken van de commerciële mindset naar coachend leidinggeven.”

“Onze mensen werken veel bij de klant en zijn het gewend om virtueel te werken. Het feit dat iedereen eerst online de voorbereiding kan doen, is dus heel waardevol. Door de groepsopdracht die daarop volgt is het niet vrijblijvend en haal je de verdieping die je nodig hebt om de leiderschapsbasis sterker te maken en sterk te houden.”

In coronatijd hebben we alles direct omgezet naar online.

“Klopt, ons HR team en het team van Schouten & Nelissen heeft dat geweldig gedaan. Gelukkig was een groot deel al virtueel en werken we met de losse bites. Ik geloof niet meer in grote programma’s die voor iedereen moeten passen. Nu kunnen mensen zelf het tempo bepalen, of soms iets overslaan, dat is veel meer van deze tijd. Ik merk bijvoorbeeld dat mensen nu bewuster leren. Voorheen zou je (onvoorbereid) naar de training gaan en dan maar achterover gaan zitten in de zaal. Die tijd is voorbij.”

Je doet zelf ook mee in het programma. Hoe ervaar jij het self-directed leren?

“Ik moest leren dat tijd voor je persoonlijke ontwikkeling er echt mag zijn. Ik ging eerst alleen in de avonduren studeren. Nu deel ik de studeertijd in tijdens mijn werkdag, ook als ik thuiswerk. Dat vraagt wel zelfdiscipline. Ik vind het zelf het fijnst om face to face te leren, het sociale aspect is belangrijk voor me. Het valt me dan ook enorm mee dat ik toch het gevoel heb dat ik veel leer ondanks dat het online is.”

Openstaan voor nieuwe dingen is echt de kracht van Ordina.

Heb je een tip voor andere HR managers over het aangaan van zo’n leertraject?

“Wat in me opkomt is de vraag: hoe verkoop je intern zo’n programma? Ik zeg: gewoon doen! Bij de selectie van de learning partner betrok ik zowel HR als onze CEO. Ik zei: ‘Je kán dit niet fout doen. Leren is altijd goed’. Ik heb tijdens de ontwikkeling van het programma jullie ook expres in contact gebracht met de business. Ik wilde dat de business zag dat mijn voorstel gestoeld was op de inhoudelijke expertise van Schouten & Nelissen.”

Wat maakte dat je uiteindelijk voor ons koos?

“Schouten & Nelissen sprong eruit omdat jullie de trajecten opknippen in stukjes. Het platform waar jullie mee werken voor het lesmateriaal, CrossKnowledge, is daarvoor ideaal. Door blended en later helemaal virtueel te leren konden we onze mensen toch geëngageerd houden. Plus, we konden, zeker nu in coronatijd, de prijs-kwaliteitverhouding van Schouten & Nelissen enorm waarderen.”

Nog een vraag die HR managers vast vaak horen: wat levert het nou op?

“Wat mij betreft gaat het om employee engagement en de ontwikkeling van vaardigheden. Dat is zo waardevol. Leg de link tussen de strategische doelen en de waarden van je bedrijf met de onderwerpen die je wilt gaan trainen. Binnen dit leiderschapsprogramma meten we vooral om de inhoud te blijven verbeteren en in sommige onderdelen meten we de vooruitgang middels regelmatige evaluaties.”

Tenslotte, wat is je droom als het gaat om people development?

“Ikzelf zou ik het geleerde nog meer willen delen. Ik zou mijn ecosysteem groter willen maken: onze visie delen met onze klanten, leveranciers en aandeelhouders. Hoe spannend dat ook lijkt, groei is voor mij geen free ride, je moet omgaan met een beetje ongemak. Die manier van openstaan voor nieuwe dingen is voor mij echt een kracht van Ordina.”

Ontdek of virtueel of blended incompany trainen ook iets voor jouw organisatie is.

Neem contact op met onze experts om samen het passende programma voor jouw organisatie samen te stellen. Bel 0418 - 683 440 of e-mail advies@sn.nl.

Gerelateerde artikelen