Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leiderschapstraject voor Line Maintenance Narrow Body van KLM

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2016
2 minuten leestijd

KLM Vliegtuigonderhoud wil al haar leidinggevenden, zowel eerste- als tweedelijns, op een hoger niveau brengen. Schouten & Nelissen werd ingeschakeld voor een leiderschapstraject. Elke afdeling binnen Vliegtuigonderhoud – zo ook Line Maintenance Narrow Body – heeft eigen wensen, dus maatwerk was vereist.

Bestaande situatie

De afdeling Line Maintenance Narrow Body verzorgt de onderhoudsbeurten van de ‘narrow body’ toestellen van KLM die binnen Europa vliegen. Met de steeds strakkere dienstregelingen “hebben we maar één kans om het goed te doen!”, aldus Production Unit Manager Bas Balvers. Hij schakelde hulp in om zijn leidinggevenden te professionaliseren voor de steeds strakkere schema’s waarbinnen zij moeten presteren. “En om tot één team van leidinggevenden te komen, want de bindende factor ontbrak.”

Plan van aanpak

De Teamscan vormde de aftrap: een online vragenlijst die de samenwerking en verbeterpunten in beeld brengt. In gezamenlijke vervolgsessies bleek het team zich helemaal geen team te voelen. Er moest eerst worden gebouwd aan het onderlinge vertrouwen. In een aparte sessie zijn de frustraties van de eerstelijns leidinggevenden besproken en hebben zij afspraken gemaakt over een constructievere manier van samenwerken met hun tweedelijns leidinggevenden. Dit bleek de basis om weer samen verder te kunnen. In gezamenlijke sessies zijn vervolgens spelregels afgesproken als team en zijn belangrijke leiderschapsthema’s verder uitgediept. Ook Persoonlijke en individuele ontwikkelpunten zijn aan bod gekomen in een sessie waarbij teamleden elkaar interactief feedback hebben gegeven op belangrijke teamcompetenties.

“Alle gevoeligheden zijn op tafel gekomen! Behoorlijk confronterend, maar er is wel een boost gegeven aan het onderlinge vertrouwen.” - Bas Balvers, Unit Manager Line Maintenance Narrow Body

Het resultaat

Er is nu één team van leidinggevenden dat werkt vanuit heldere rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Het onderlinge vertrouwen en samenspel zijn verbeterd. Er is meer transparantie en openheid in de onderlinge communicatie. Balvers: “We hebben echt stappen gezet in teamwork. Dat was nooit gelukt als we niet zo intensief aan onze vertrouwensbasis hadden gewerkt.”

Meer weten?

Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

BEKIJK ALLE LEIDERSCHAPSTRAININGEN

Gerelateerde artikelen