Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Leiderschapstraject voor Material Unit VH van KLM

Thema: Management en leidinggeven
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2016
2 minuten leestijd

KLM Vliegtuigonderhoud wil al haar leidinggevenden, zowel eerste- als tweedelijns, op een hoger niveau brengen. Schouten & Nelissen werd ingeschakeld voor een leiderschapstraject. Elke afdeling binnen Vliegtuigonderhoud – zo ook Material Unit VH – heeft eigen wensen, dus maatwerk is vereist.

Bestaande situatie

Material Unit VH is verantwoordelijk voor de materiaalopslag en -inname van de gereedschappen en onderdelen die nodig zijn op de platforms of in de hangars. Efficiënt en goed samenwerken is een vereiste om het hogere doel te bereiken: vliegtuigvertragingen voorkomen. Unit Manager Marc Beumer is echter niet tevreden over de leiderschaps-cultuur op zijn afdeling: “Een klaag- en moppercultuur en weinig proactiviteit. Los zand in plaats van één krachtig team.” Zijn doel? “Eén professionele groep leidinggevenden die proactief te werk gaat, verantwoordelijkheid neemt en een voorbeeldrol vervult.”

Plan van aanpak

We zijn gestart met de Teamscan: een online vragenlijst die de samenwerking tussen de leidinggevenden en verbeterpunten daarbij in beeld brengt. Vervolgens hebben de leidinggevenden in drie teamsessies concrete verbeterafspraken gemaakt voor de praktijk. Belangrijke leiderschapsthema’s zoals verandermanagement, omgaan met conflicten en effectief communiceren, hebben we verder uitgediept in gezamenlijke trainingssessies. In individuele coachingsgesprekken zijn met elk teamlid de persoonlijke ontwikkelpunten besproken.

"Onze leidinggevenden zijn nu écht de baas!” - Marc Beumer, Manager Material Unit VH

Het resultaat

Er is nu een team van leidinggevenden dat op één lijn zit en effectiever samenwerkt vanuit smart geformuleerde doelen. Beumer: “Ik heb echt een nieuwe houding gestalte zien krijgen. Van mopperen en problemen verschuiven naar een opbouwende manier van aansturen en samenwerken. Bovendien geven ook interne klanten aan duidelijke verbeteringen te zien in onze dienstverlening.”

Meer weten?

Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Ook een leiderschapstraject op maat? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Incompany & maatwerk mogelijkheden?

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen