Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

5 x koude kantoorkoffie met een twist

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
14 juni 2016
3 minuten leestijd

Het dagelijkse bakkie koffie op kantoor. Komt die soms ook je neus uit? Geef je ordinaire kantoorkoffie deze zomer een tropische twist. Een van de bloggers bij YOUNG, ons online platform voor Young Professionals, bedacht 5 verrassende recepten voor koude kantoorkoffie. Heel easy en om je vingers bij af te likken!

Met de “opkomst” van de barista en koffiezaakjes die uit de grond gestampt worden, mag dat gewone bakje kantoorkoffie ook wel een beetje met de tijd mee gaan. Nu gaat een kantoorbarista waarschijnlijk iets ver, maar deze 5 koffievariaties maak je heel simpel zelf. Thuis voor in de to go-beker óf op kantoor (maak je ook meteen een goede beurt bij je collega’s).

Benodigdheden:

  • To go-beker of hoge koffieglazen
  • Kantoorkoelkast met diepvrieslade (of een goede relatie met de dame/heer in het bedrijfsrestaurant i.v.m. ijsblokjeshandel)
  • Cocktailshaker (want wie heeft die nou niet standaard in zijn bureaulade liggen?)

Cà phê đá
Ontzettend gemakkelijk en verslavend lekker: de Vietnamese ijskoffie. Bereid hiervoor thuis twee kopjes espresso (gebruik áltijd goede kwaliteit koffie) en laat afkoelen. Doe 1 eetlepel gecondenseerde melk in een to go-beker en schenk de koude espresso erbij. Vul op kantoor bij voorkeur aan met ijsblokjes en je kantoor-Cà phê đá is klaar!

Kokoskoffie
Een beetje vreemd… maar wel lekker! Geef je ijskoffie een exotische twist met kokoswater. Haal of zet hiervoor hele sterke koffie en laat afkoelen. Leng de koffie aan met kokoswater (hoeveelheid naar smaak) en vul bij voorkeur aan met ijsblokjes.

Good morning-shake
Een speciale sneak peek uit het upcoming kookboek Gezondigen: deze ontbijtshake met koffie. Doe thuis 1 banaan, 125 ml espresso, 125 ml amandel- of sojamelk, 2 eetlepels cacaopoeder, 2 eetlepels tahin (sesampasta, evt. vervangen door pindakaas) en 1 eetlepel ahornsiroop (evt. vervangen door honing) in een blender en mix tot een gladde shake. Schenk in een to go-beker en je bent klaar om te gaan. Good morning!

Affogato
Wanneer je vaak in Italië komt, ben je dit vast weleens tegengekomen: de affogato. Schep een bolletje goede kwaliteit roomijs in een kopje of glas en schenk er espresso overheen. Briljant eenvoudig en heel erg lekker.

Espresso Martini (voor de VriMiBo)
Tijd om de cocktailshaker erbij te pakken! Of bereid deze voor het gemak van tevoren even thuis. Zet voor de Espresso Martini een kopje espresso (30 ml). Doe de espresso met 30 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria of Kahlua), 50 ml vodka en ijsblokjes in een shaker. Schud de shaker flink tot het ijs is stuk gemaakt en giet de Espresso Martini door een zeefje in een cocktailglas. Happy weekend!

Wist je dat… koffie het meeste effect heeft wanneer je het drinkt tussen 9:30-11:30 en 13:30-17:00 uur? Dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Het beste moment om koffie te drinken, is als het cortisolgehalte in je lichaam laag is en dat is tussen deze tijdstippen. Tussen 08:00 en 09:00 piekt je cortisolgehalte en heeft koffiedrinken een verminderd effect.

Reset jezelf deze zomer

Meer balans en geluk in je werk en in je leven? Reset jezelf deze zomer en bedenk wat je straks écht anders gaat doen.

Ga aan de slag met 7 stappen