8 verkeerde manieren om een compliment te ontvangen

Thema: Persoonlijke effectiviteit

Een compliment krijgen. Het lijkt zo simpel, maar is voor velen een ingewikkeld moment. Vaak worden we er maar ongemakkelijk van. Betrap jij jezelf erop dat je een compliment afzwakt of tegenwerpt? Stop met die valse bescheidenheid.

Een compliment aannemen is niet arrogant, maar betekent dat je de mening van de ander eerbiedigt. Juist door een compliment te accepteren, krijgen zowel jijzelf als de ander de bevestiging dat je ertoe doet.

Dat neemt niet weg dat velen zich geen raad weten met een compliment. Maak jij je weleens schuldig aan de reacties hieronder?

8 verkeerde manieren om een compliment te ontvangen

#1. Geen tijd ervoor (over) hebben

Iemand wil je influisteren wat hij aan jou waardeert. Vergeet daarom even dat je een deadline hebt en luister aandachtig naar wat de ander vertelt.

#2. Ineenduiken en wegkijken

Je ontmoedigt de ander wanneer je blik op die vlek in het tapijt is gericht. Wanneer je ook nog je schouders laat hangen, is het overduidelijk dat jij je ongemakkelijk voelt. De ander denkt voortaan wel twee keer na voordat hij zijn lof uitspreekt.

Let dus op je non-verbale houding. Sta rechtop en kijk de ander in de ogen terwijl jullie praten.

#3. Het compliment onderuit halen

Een compliment (onbewust en onbedoeld) onderuit halen geeft jou geen goed gevoel, maar de ander ook niet. Want hoe serieus neem je zijn woorden dan? Toon respect voor de ander door hem te bedanken en het compliment te accepteren voor wat het is.

#4. Niet benoemen wat het met je doet

Weet je je geen raad, spreek dan uit dat het compliment je raakt. 'Dankjewel, ik word er verlegen/warm/rood van.' Je uit dat zijn woorden iets met je doen en geeft de ander zo erkenning en waardering.

#5. Aan ruilhandel doen

Direct een compliment teruggeven is ook een vorm van het compliment dat je ontvangt wegwuiven. Je geeft het tenslotte niet de aandacht die het verdient. En je verplaatst de spotlight naar de ander, maar ervaart hij jouw compliment dan wel als oprecht? Of ziet hij het als moetje van jouw kant?

#6. Het compliment doorschuiven

Natuurlijk is de bijdrage van iemand anders ook heel belangrijk geweest, maar je hoeft niet direct te roepen dat het een teameffort was en dus vooral niet aan jou te danken.

Zeg bijvoorbeeld: 'Dankjewel, ik ben ook heel blij met het resultaat en enorm trots op het team.' Zo doe je recht aan jezelf en de anderen die eraan hebben meegewerkt zonder het compliment af te zwakken.

#7. Het compliment rationaliseren

Ga niet uitgebreid verklaren wat je gedaan hebt en waarom. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden of verdedigen. De ander is immers al om.

#8. Jezelf er vanaf maken

Misschien wil je snel weer overgaan tot de orde van de dag. Maar kun je nog iets van de mooie feedback leren? Je hebt een snaar geraakt, je zit op het juiste spoor. Wat deed je precies dat de ander zo waardeerde en welk effect had dit op hem? Hoe kan je dit gedrag vaker inzetten?

Meer uit je gesprekken halen?

Wil je werk maken van je communicatievaardigheden en soepeler communiceren, zonder misverstanden? Denk dan eens aan een training Feedback geven en ontvangen of Effectief communiceren in één dag.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij