Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

"Kies er bewust voor om zaken positief te benaderen."

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
4 februari 2021
6 minuten leestijd

Camiel Gielkens (CEO) en Marieke Schouten (Directeur) hebben een lopende mailconversatie over wat hen bezig houdt. Wat doet Camiel om positief te blijven? En welke tips heeft Marieke voor managers om iedereen in de tweede lockdown gemotiveerd te houden?

From: Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Sent: vrijdag 29 januari 2021
To: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Subject: RE: brief

Hi Marieke!

Je eindigt je vorige mail met de vraag “wat is jouw secret catharsis”. Ik moest de betekenis even opzoeken, maar ik begrijp nu dat je verwijst naar een soort van ‘emotionele zuivering’. Het hebben van krachtige emoties zoals verdriet, angst, medelijden, of zelfs gelach, die vervolgens een zuivering van diezelfde gevoelens teweeg brengt. Dat herken ik wel. Zoveel ballen om in de lucht te houden. Zoveel onzekerheid om ons heen. En waar vind je dan die ontlading? En misschien nog belangrijker, wat gaat die ontlading je brengen?

Wat ik vooral zie bij ons op kantoor, bij de klanten met wie we mogen werken en zeker ook thuis, is de kracht van een lach en optimisme. En dat is volgens mij precies wat die ontlading ons brengt. Nou kunnen we wachten met zijn allen op het moment dat we weer kunnen opgaan in een dansende menigte. Maar veel slimmer is om het heft in eigen hand te nemen en vandaag al aan de slag te gaan.  

Dit is wat mij helpt:

  • Ik volg een programma ‘Positive Intelligence’ van Shirzad Chamine via een app. Elke dag doe ik bepaalde mindfulness oefeningen, en krijg ik challenges die helpen positief te zijn. Kan het echt iedereen aanraden! En net als jij ben ik dol op die videootjes met sportoefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen. Na zo’n half uurtje sporten ziet de wereld er toch weer anders uit.   
  • Het is logisch dat we een wat korter lontje hebben als de druk groot is. En dat is zeker nu het geval. Wat ik probeer in mijn relaties met anderen is de nadruk te leggen op wat goed gaat, en te praten over wat we samen willen bereiken. Jouw vader Jan Schouten heeft mij heel vaak gezegd “alles wat aandacht krijgt groeit”, en zo is het maar net.
  • Binnen ons bedrijf spelen weer hele andere krachten. En ik zie het echt als een opdracht van ons allemaal om door te coachen positieve veranderingen te realiseren. Coachen creëert betrokkenheid, een cultuur waarin we elkaar steunen en focus op de resultaten die we met zijn allen willen bereiken. En een goede vraag kan je ook echt aan het lachen maken!

Deze tijden vragen om een andere aanpak. Samen willen we positieve veranderingen realiseren. Wat kunnen we nog meer doen om dat ook in de praktijk te brengen?

Liefs, Camiel

 

From: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Sent: vrijdag 29 januari 2021
To:  Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Subject: RE: brief

Hi Camiel,

Mooi om te lezen wat jij doet om die positieve vibe vast te houden en uit te stralen. Positiviteit is iets wat nodig is, en daarnaast denk ik ook het geven van perspectief. De zogenaamde piketpalen slaan. De stip aan de horizon, alhoewel die gezien de huidige omstandigheden misschien wat ver buiten bereik ligt.

We zijn nu in lockdown twee en er is mij iets opgevallen in teams en organisaties. Lockdown één overkwam ons, het riep bij veel teams een sense of urgency op. Alle hens aan dek om te overleven. Binnen onze organisatie is het nog nooit voorgekomen dat we in twee (!) weken tijd alles van face to face naar virtueel hebben kunnen omvormen. En vergeet dan ook niet alle trainers die ineens ge-onboard moesten worden en alle deelnemers die benaderd werden met het (goede) nieuws dat hun gekozen training virtueel zou plaatsvinden. Een enorme adrenaline kick ging hier virtueel door het pand. Een herkenbaar fenomeen voor managers die ik toen sprak.

De tweede lockdown voelt anders. Wat mij nu opvalt, is de uitdaging om er voor te zorgen dat iedereen straks klaar staat voor als alle maatregelen weer opgeheven worden en iedereen los mag gaan. En het liefst met tonnen energie, Dit hoor ik vooral bij de teams van organisaties die nu in een soort van hybernate-standje-overleven staan. Terwijl nu het momentum is om creativiteit en vernieuwing aan te spreken voor straks, gebeurt dit in mindere mate.

Redenen voor dit uitblijven zijn er alom: teveel ervaren werkdruk, verminderde betrokkenheid, ontbreken van perspectief. Legitieme gevoelens, maar mogelijk spreken hier wel mentale saboteurs?

Zo door blijven gaan en doen wat je altijd doet, zal niet leiden tot de innovaties of vernieuwingen waar je als organisatie naar uitkijkt. Immers, doen wat je altijd doet leidt niet tot verandering. Hieronder wat handvatten die mij helpen en waarover ik spreek met managers als ze hier tegenaan lopen met hun teams. Neem ze mee, doe er een strik om of haal er eentje uit en gooi de rest weg, Het is bedoeld om te inspireren. Here we go:

  • Onzekerheid vreet aan mensen. Dit is een feit, punt. Benoem het en bekijk waar je WEL invloed op hebt en waar je wel energie van krijgt, alleen of samen als team. Zorg dat die energiebommetjes in scope blijven voor jezelf en je team. Voor iedereen werkt dit anders, je kunt dit visueel maken, een symbool gebruiken, er een geluid/muziekje aankoppelen, all good. Als het je maar die energie geeft.
  • Kies er bewust voor om zaken positief te benaderen. Ik sprak een leidinggevende die tot het plafond zat toen ik haar iets vroeg voor een project. Ze glimlachte, haalde diep adem voordat ze zei: “Marieke ik heb het stervensdruk, maar ik heb besloten om niet mee te gaan in de negativiteit en alles positief te benaderen. Dus geef me een dag om erover na te denken en dan kom ik met een voorstel.”
  • Blijf perspectief bieden. Iets wat ik al eerder benoemde. Het hangt samen met eerdergenoemde. Zet die piketpalen uit voor jezelf en je team. Dit geeft richting en (een mate van) zekerheid. En heel belangrijk: vier de tussentijdse stappen. Of dit nu een stap is richting vernieuwing of het feit dat de scholen weer opengaan straks, dat maakt niet uit. Sta er even bewust bij stil en vier het! Agendeer het desnoods voor jezelf en je team.
  • Organiseer een virtuele teamdag. Veel is toch mogelijk om te bereiken met elkaar en het leidt tot verbinden. Ga nu niet 100 slides doorakkeren, maar gooi er fun in en ruimte tot verbinding en creativiteit. En vergeet die piketpalen niet.
  • Investeer in vitaliteit. Eentje die voor de hand ligt, I know. Maar goed, waar focus jij je als leider op als je MKB-er bent en wilt overleven? En als je ICT-er bent, dan ben je nu met thuiswerken mogelijk in de hemel beland… 24/7 achter een scherm (mocht je dit willen). En toch, wil je straks die marathon gaan lopen met je team om je klanten weer te kunnen bedienen dan is dit wel iets om aandacht te geven en iets mee te doen.
  • Stel je kwetsbaar op en wees je bewust van je voorbeeldfunctie. In onze vorige brief gaf ik aan dat ik een rolmodel wilde zijn. Voor mij houdt dit ook in dat ik minstens één keer per week een gesprek voer (lees AANDACHT geef) met een collega, klant, leverancier of ondernemer om de hoek. En dan niet inhoudelijk of taakgericht, maar persoonlijk. En neem ook eens afstand en tijd om te reflecteren zodat je zaken mogelijk vanuit een ander perspectief ziet.

In het kader van positiviteit, ik ga de slee eens opsnorren. Het schijnt te gaan sneeuwen dit weekend. Een piketpaaltje waar ik blij van wordt en mijn collega’s gevraagd heb een foto te maken van hen als sneeuwengel.

Maak jij er ook eentje😉? Ik kijk ernaar uit.

Groeten,
Marieke 

Vragen? Stel ze gerust!

Nieuwsgierig wat Camiel en Marieke vinden van een specifiek thema wat jou bezighoudt? Deel het met ze (je hebt nu hun emailadres). En wie weet zie je het terug in hun volgende emails!

Gerelateerde artikelen