Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

"De top van onze organisaties moet veel diverser."

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
15 maart 2021
3 minuten leestijd

Camiel Gielkens (CEO) en Marieke Schouten (Directeur) hebben een lopende mailconversatie over wat hen bezig houdt. Marieke’s zoon kwam erachter dat de topclubs van de Oranje Leeuwinnen in zijn voetbalplaatjesboek missen. Dat zette haar aan het denken. Ze vraagt aan Camiel of hij blinde vlekken heeft als het om diversiteit en inclusie gaat?

From: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Sent: donderdag 11 maart 2021
To:  Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Subject: RE: brief

Hi Camiel,

Ken je het fenomeen ‘Voetbalplaatjes’? Je weet wel, de nieuwe variant van de Panini plaatjes van vroeger, nu verstrekt door een grootgrutter. Mijn zoon van vier jaar is hier helemaal weg van. Gedreven heeft hij een heel boek bij elkaar verzameld. En dit jaar heeft dit voetbalboek iets nieuws. Naast de herenteams inclusief Oranjeselectie, is daar ook het (dames) Leeuwinnenteam in opgenomen. Stof tot diepgaande gesprekken aan onze keukentafel. Zo vroeg zoonlief waar de meisjes dan voetballen, bij welke club. Wij zeiden: bij de topclubs, net als de mannen. We gooiden Google open en zochten zijn favoriete leeuwin Victoria Pelova op. Het antwoord was: AJAX. Zoonlief bladerde naar AJAX in zijn boek….. ‘Mama, Victoria staat hier niet tussen, waarom is dat?’ En toen viel ik stil.

Want wat is de reden om wel ons nationale vrouwenelftal op te nemen en niet de onderliggende topclubs waar deze Leeuwinnen voor uitkomen? Ik zou het Brandloyalty eens moeten vragen. Het neemt niet weg dat zelfs ik een blinde vlek heb als het gaat over in dit geval Inclusie. Een 4-jarige vindt het heel normaal dat meisjesvoetballers net zoveel aandacht moeten krijgen als jongens. Ik betrapte me erop dat ik vast zit aan een eenzijdige blik als het gaat over voetbalteams. Terwijl ik mijzelf beschouw als ruimdenkend over inclusie en diversiteit. Ook in ons bedrijf en in het bedrijfsleven. Dus om dit thema eens goed vast te pakken…. Hoe kijk jij tegen diversiteit & inclusie aan? Heb jij blinde vlekken? Ik ben heel benieuwd!

Zonnige groeten,

Marieke

 

From: Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Sent: donderdag 11 maart 2021
To: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Subject: RE: brief

Hi Marieke,

Fantastisch dat je zoontje ons op dit onderwerp brengt, dat ziet ie scherp met zijn kleine oogjes. En ja, ook ik heb behoorlijk wat blinde vlekken. Een blinde vlek die me al heel lang achtervolgt is dat de juiste strategie, of de juiste propositie je ook het gewenste resultaat zal opleveren. En dat het uiteindelijk gaat om de kennis en kunde die je meebrengt naar je werk. En dat is gewoon niet zo. Zeker in de afgelopen twaalf maanden zie je het belang van veerkracht en het goed kunnen omgaan met stress en onzekerheid. En wil je goed uit een crisis komen, dan wil je echt je hele organisatie mee hebben. En dan wil je juist niet dat de ‘juiste’ antwoorden komen van een paar grijze heren uit de top van de organisatie.

Ik roep al jaren dat ‘culture eats strategy for breakfast’, maar eigenlijk begin ik pas heel recent te voelen waar dat echt over gaat. Die veerkracht zit hem in cultuur. En het vraagt dat iedereen kan en wil mee doen. Dat er psychologische veiligheid is en iedereen zich echt gehoord en gezien voelt. In mijn coachingspraktijk werk ik vaak met het concept ‘integrative awareness’; het je heel goed bewust zijn van wat er om je heen gebeurt en wat dat met jou doet. Dat helpt enorm om onder druk rustig te blijven en jezelf ook echt te laten zien. En dat stimuleert natuurlijk weer die inclusieve cultuur, waar je echt jezelf kunt zijn.

En dat betekent natuurlijk dat de top van onze organisaties veel diverser moet, en trouwens ook zal worden. Dat is soms even slikken voor een blanke man zoals ik, maar is uiteindelijk wel voor iedereen het beste. En graag meer aandacht voor de meisjesvoetballers. Voor de balans zou het wel goed zijn als ze een tijdje meer aandacht krijgen dan de jongens. Dus Victoria Pelova; Go Go!

Camiel

Vragen? Stel ze gerust!

Nieuwsgierig wat Camiel en Marieke vinden van een specifiek thema wat jou bezighoudt? Deel het met ze! En wie weet zie je het terug in hun volgende emails!

Gerelateerde artikelen