Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Blog 5 Camiel en Marieke: Mentale innovatie om relevant te blijven

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
14 juli 2021
4 minuten leestijd

Camiel Gielkens (CEO) en Marieke Schouten (Directeur) hebben een lopende mailconversatie. Marieke en Camiel geven sinds kort weer live trainingen. Even wennen, maar heerlijk om er weer te staan en over leiderschap te praten, bijvoorbeeld met Hans van Breukelen en Benno Diederiks over hun visie op Mentale Innovatie. Hoe blijf je relevant terwijl alles om je heen constant verandert?

From: Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Sent: woensdag 9 juni 2021
To: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Subject: brief

Hi Marieke,

Wat een heerlijke Instagram foto van jou en je zoon Siem in Artis! Wat fijn dat het weer kan! Ik ben afgelopen zondag met mijn kids Aline en Lander naar Artis gegaan. Dat was echt genieten. En wat goed dat de leeuwen toch blijven.  

De wereld ziet er in korte tijd weer heel anders uit. Op veel plekken daalt het aantal besmettingen en patiënten in rap tempo. In maart 2020 zijn we met zijn allen thuis gaan werken, hebben we videobellen omarmd en dingen bereikt die we niet hadden durven dromen. We hebben snel geschakeld.

Hoe blijf je relevant

En nu staan we weer voor zo’n verandering. We gaan elkaar weer meer ontmoeten, maar hoe ziet dat er dan uit? We hebben blended leren omarmd. Wat blijven we ook na corona doen? Waar stoppen we mee? Wat gaan we echt anders doen? Wat staat ons eigenlijk te wachten? Voor mij is de kernvraag hoe je relevant blijft in een snel veranderende wereld. Dat is voor mij echte vooruitgang; als je als individu of organisatie relevant blijft voor je klanten en de maatschappij. Als je als individu of organisatie niet meer relevant bent sta je aan de zijlijn. En we hebben echt iedereen nodig voor de uitdagingen waar we voor staan.

Om relevant te zijn en te blijven wil je beter worden in wat je doet. Alert zijn, vooruit kijken. Relevant zijn betekent ook dat je heel goed in de gaten hebt wat je doet, en waarom dat belangrijk voor je is. En je goed let op je fysieke en mentale gezondheid. Relevant blijven is voor mij dan echt een continu proces; een reis die nooit ophoudt. Het was Coelho toch die in zijn boek ‘de alchemist’ zei dat de ervaring van het reizen belangrijker is dan het bereiken van je eindbestemming. Nou, dat is hier eigenlijk hetzelfde.

Ik wil iedereen uitnodigen om juist nu het allemaal weer beter lijkt te gaan en de agenda’s volstromen, te reflecteren op de vraag; “Wat kan ik doen om relevant te zijn en te blijven voor mijn klanten en de maatschappij?” Laten we daar vooral ook met elkaar over in gesprek gaan en elkaar waar mogelijk helpen.

Geniet van je vrije dagen!

Camiel

From: Marieke Schouten <marieke.schouten@schoutenglobal.com>
Sent: maandag 12 juli 2021
To:  Camiel Gielkens <camiel.gielkens@schoutenglobal.com>
Subject: RE: brief

Hi Camiel,

Het is bijzonder te ervaren hoe relatief soepel Nederland teruggaat naar het nieuwe ontmoeten. Voor ons, mij, betekent het weer fysieke ontmoetingen hebben, of het nu netwerkevents zijn of het geven van workshops en trainingen. Wij mochten samen onlangs een workshop geven over Leiderschap in Familiebedrijven. Heerlijk. En tegelijkertijd voelde ik me even weer bewust onbekwaam, omdat het zo’n tijd geleden was dat ik een dergelijke workshop had gegeven. De factor logistiek was opeens anders dan via een netwerkconnectie en beeldscherm. Goed te ervaren dat ik me nog zo kan en mag voelen.

Mentale innovatie

Ik haal niet alleen vanwege die onwennigheid onze workshop aan. Nee, ook vanwege het thema Leiderschap en onze gastsprekers van die dag: Hans van Breukelen en Benno Diederiks over Mentale Innovatie.

Om de brug te slaan naar jouw visie over relevantie: Ik deel deze met als aanvulling dat relevant zijn en blijven samenhangt met persoonlijk leiderschap. Immers alleen ik ben verantwoordelijk om in beweging te komen en te blijven. Om mijzelf te blijven ontwikkelen en uit te blijven dagen om zo relevantie toe te voegen.

En daar komt ook Mentale Innovatie om de hoek kijken. Als je je mentaal blijft innoveren, vernieuwen, dan stelt dit je in staat beter te kiezen hoe je wilt doorgroeien en beter te reageren op de veranderende omgeving. Dit op basis van bevlogenheid en doorzettingsvermogen.

Kom in beweging

Nu is dat in beweging komen toch altijd een challenge. Dat doen we eigenlijk alleen maar als we gedwongen worden. Een concreet voorbeeld wat jij al aangaf, is de massale overstap naar het virtueel trainen en overleggen. Voor corona was het soms hangen en wurgen om onze klanten hiervan te overtuigen. Tijdens corona was het binnen twee weken een feit. Het is dus geen vanzelfsprekendheid, het in beweging komen. Toch kan iedereen het, als ik de heren Van Breukelen en Diederiks (en hun boek erover) mag geloven.

Dus als we jouw relevantie aanvullen met een stuk Mentale Innovatie, denk ik dat er hele mooie dingen kunnen gebeuren.

Ik wens jou, en alle lezers van dit blog een fijne vakantie toe. En ik stuur je op weg met een aanvulling op jouw vraag, Camiel.

Wat kan mentale innovatie jou brengen om relevant te blijven voor onze klanten en de maatschappij?

Mooie vraag om vanuit de relax-stand over te dromen, te schaken en al te gaan bouwen…..en wie weet word jij een Hoog Energieke Leidingnemende Doener (HELD)……

Tot snel!

Marieke

Vragen? Stel ze gerust!

Nieuwsgierig wat Camiel en Marieke vinden van een specifiek thema wat jou bezighoudt? Deel het met ze! En wie weet zie je het terug in hun volgende emails!

Gerelateerde artikelen