Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Living in Shanghai for a week

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
9 augustus 2016
3 minuten leestijd

Onze collega Angélique van Eeuwen-Bos, senior consultant en trainster van Schouten & Nelissen, volgen we 2 weken gedurende haar reis door China. Ze geeft er workshops en een training “train-de-trainer”. Haar eerste week zit ze in Shanghai. De tweede week brengt ze in Beijing door. Angélique neemt ons mee in haar belevenissen en welke lessen zij tot nu toe heeft geleerd.

Het werkende leven in Shanghai

Mensen maken hier veel uren op een dag. ’s Ochtens vroeg is er volop leven tot in de late uurtjes. Dit geldt ook voor collega’s van Schouten Global. Op ons kantoor in Shanghai wordt rond de klok van 19:30 uur nog hard gewerkt. Het thema work-life balance is hier nog niet geland geloof ik. De vraag is wel of veel uren ook gepaard gaan met veel productiviteit.

Welke lessen heb ik tot nu toe geleerd?

Ga nooit op pad zonder het adres in Chinese tekens bij je te hebben! Bij het vliegveld begon de taxi-dame wat te tieren toen ze me op haar af zag lopen. Ze dacht dat ik alleen het adres in het alfabet had. Na wat hulp van een verkeers-coördinator (die je overal hebt!) en het adres in Chinese tekens gaf ze wat mokkend aan dat ze me wel wilde vervoeren. En dan het feest in de subway, wat een beleving! Horden mensen door die gangen en je dan in een volle metro ertussen proberen te persen. Elkaar een beetje wegduwen is hier heel normaal. In Nederland zou je direct wat assertieve Nederlanders horen klagen!

Wat willen de Chinezen van ons leren?

Het vak trainen is ook andere koek hier. Eagerness daar draait het om! Het liefst willen de cursisten het draaiboek van de trainer hebben om zo elke minuut, elk detail van de training in zich op te nemen. Ze maken van elke flipover, hand-out en post-it foto’s. Voor het eerst ben ik dan ook aangesproken op mijn soms wat onleesbare handschrift. Begrijpelijk in deze context. Overigens lees ik dit dan wel terug in de feedbackformulieren, want ‘face-frontal’ zullen ze me dit niet teruggeven.

En dan het moment dat je iets gezamenlijk wilt bespreken: ‘We hebben net de kernkwaliteiten besproken, wat heb je hier nu aan in je rol als trainer?’ En dan start het proces van wazig kijken en je als trainer steeds onzekerder wordt. De valkuil waar ik dan ook actief in ben gesprongen is het dan nog extra gedetailleerd uitleggen. Tsja.. en de wazigheid neemt toe tot het moment dat je beseft dat het niet werkt om zo’n ‘grote vraag’ in de groep te gooien. Dus we splitten het proces op: ‘Arm omhoog als je het begrijpt, arm omlaag als het nog niet geheel helder is’. Ok, check, daar reageren ze wel op! Ze begrijpen het gelukkig!

De volgende stap: ga in gesprek met je buddy wat je hier nu aan hebt in je rol als trainer? En dan start het moment van verbazing, want de beste reflecties volgen. Ze kunnen vrij helder uitleggen wat het voor henzelf betekent als in de omgang met deelnemers. En dan ontspan je als trainer ook weer, het was gelukkig toch niet zo onduidelijk.

Altijd online en mobiel

Een ander impactvol thema is die allesoverheersende smartphone. Je ziet hier iedereen altijd en overal gericht op hun telefoon. In Nederland vind ik die telefoon mentaliteit al geregeld storend. Maar hier kunnen ze gewoon midden in een oefening hun telefoon erbij pakken en rustig reageren op de vele berichten in WeChat (soort combinatie van verschillende social media). Gelukkig kan je dit als trainer dan bespreekbaar maken, maar het uit hun systeem halen is nog iets anders. Maar elk bewustzijnsmomentje helpt.

Mijn indrukken tot zover

In 2008 heb ik het prachtige China al mogen ervaren tijdens een rondreis, het doen van vrijwilligerswerk en het bijwonen van de Olympische Spelen. Maar hier daadwerkelijk aan het werk zijn brengt echter een nieuw perspectief op dit enerverende land en haar cultuur.

Ter afsluiting: Ik leer heel veel, ik geniet ontzettend van het metropolitaanse sfeertje hier en de prachtige collega’s die hier zitten. Deze keer ga ik weg met het grote inzicht dat je Chinezen niet moet onderschatten ook al kunnen ze op het eerste gezicht wat terughoudend lijken. Op naar weer wat enerverende dagen in Beijing!

Gerelateerde artikelen