Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Sneller lezen en toch de tekst begrijpen en onthouden!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
12 juli 2010
1 minuten leestijd

Heb je ook de stapels vakliteratuur naast de bank liggen? Wanneer ga je die nog lezen? Om maar niet te spreken van de dikke rapporten en vele e-mails die je regelmatig moet verwerken. Wil je sneller door je teksten zonder begripsverlies? En twee keer zo snel kunnen lezen? Dat is een kwestie van je leesgewoonten grondig herzien.

Enkele snelleestips op een rij:

Lees met een vooropgezet plan

De meeste mensen beginnen op de eerste pagina te lezen, om op de helft van de tekst te ontdekken dat ze geen tijd meer over hebben voor de rest van de tekst. Frustrerend. Bedenk daarom vooraf wat je leesdoel is. Wat wil je uit de tekst halen? Dat betekent heel vaak dat je niet alles gaat lezen. Dat scheelt tijd.

Leid je ogen door de tekst

Als kind hebben we allemaal geleerd onze vinger te gebruiken bij het lezen. Dat werkte. Snellezen is ook gebaseerd op aanwijzen in de tekst. Op die manier blijven de ogen gefocust en kan je beter je tempo bepalen.

Gebruik snelleestechnieken

Met snelleestechnieken verhoog je jouw leestempo én jouw concentratie. In combinatie met een geheugenkaart geeft dat de beste resultaten voor het begrijpen en onthouden van alle informatie.