Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Verander je gedrag, vraag feedback

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
16 september 2016
3 minuten leestijd

‘Ja natuurlijk, ik doe het meteen even voor je. Kom vanmiddag maar langs, dan is het af’, zegt Jimmy en legt de telefoon neer. Direct daarop hoort hij zijn collega Marie-Anne als een wannabe-rapper zingen ‘Butler James is in da house….’ Dan dringt het tot Jimmy door: ‘Oh jee, ik deed het weer hè. Direct reageren op het verzoek van een ander zonder aan mijn eigen prioriteiten vast te houden.’

Samen met uitgeverij Thema publiceerde Axelle de Roy de Feedbackkaarten en de Feedback Challenge, een boek dat je uitdaagt om 15 dagen lang feedback te vragen. Voor ons schreef zij onderstaand blog in het kader van 'Stop met smoesjes' en ga uitstelgedrag te lijf in 21 dagen

Groeien van feedback 
Vorige week was Jimmy’s jaargesprek. Teleurgesteld bekeek hij de onvoldoende beoordeling die zijn leidinggevende hem had gegeven op ‘resultaten halen’. ‘Hoe kan dat nu?’ vroeg hij zich af. ‘Ik werk superhard, draai regelmatig overuren en dan is het nog niet goed?!’ Gepikeerd liep hij weg uit het gesprek. Na een paar dagen mokken besloot Jimmy om toch maar te onderzoeken waar zijn onvoldoende beoordeling vandaan kwam. Als eerste benaderde hij zijn collega Marie-Anne met de vraag om hem feedback te geven op dit punt.  

‘Ik kan die beoordeling eerlijk gezegd wel plaatsen Jimmy. Je werkt hard, maar je bent niet altijd met de juiste dingen bezig. Doordat jij meteen klaar staat voor iedereen, doe je vaak klussen die anderen zelf zouden moeten doen. Hierdoor kom je niet toe aan je eigen werk en daar leiden je resultaten onder,’ legde Marie-Anne rustig uit. ‘Ken je die serie Downton Abbey? Je lijkt soms wel zo’n getrainde footman die buigt en knipt en meteen opspringt als ‘milord’ schelt.’ 

Stap voor stap 
Jimmy laat de woorden van Marie-Anne bezinken. Hij, een footman, een butler? Misschien heeft ze wel gelijk... Hij vindt het inderdaad fijn om anderen te helpen en schuift zijn eigen werk daarvoor regelmatig opzij. Maar als hij in een volgende jaargesprek een betere beoordeling wil krijgen zal hij dit dus anders moeten aanpakken. Jimmy besluit zichzelf te 'resetten' en stelt een doel voor de komende 21 dagen. 'First things first'; dus niet meteen reageren op verzoeken van anderen, maar eigen prioriteiten voorop stellen. 

Jimmy vraagt Marie-Anne om hem scherp te houden en gedurende drie weken feedback te geven. Ze spreken af om een ‘codewoord’ te gebruiken voor situaties waarin Jimmy vervalt in zijn oude gedrag. Het wordt ‘Butler James’. 

Twee weken later hoort Marie-Anne Jimmy zeggen: 'Sorry, Rob, ik heb nu geen tijd om je te komen helpen, want ik wil mijn rapport vandaag afmaken. Lees de instructie maar eens die ik op intranet heb gezet, dan kom je er wel uit!'. 'Hé Jimmy, wat goed! Je hebt je butler op vakantie gestuurd,' zegt Marie-Anne en steekt haar duim omhoog. 'No butler James in da house,' grijnst Jimmy.  

Feedback blijkt geweldig te helpen als je je gedrag wil veranderen. Anderen zien vaak beter welk effect jij sorteert. Regel mensen om je heen die je nieuwe gedrag als een vuurtje aanwakkeren en die je bijsturen als je in oud gedrag vervalt.

Stop met smoesjes
Ga jij ook echt de stappen zetten om je doel te bereiken? Stop met smoesjes en ga samen met ons uitstelgedrag te lijf in 21 dagen.

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!