Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

36% van de mensen komt niet los van het werk.

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Nieuws
Datum
7 november 2019
4 minuten leestijd

Structureel niet loskomen van je werk kan leiden tot mentale overbelasting, stress en zelfs gezondheidsproblemen. Schouten & Nelissen Research onderzocht hoe het gesteld is met de vitaliteit van werkend Nederland en vroeg: kom jij los van je werk? Nee, zegt ruim een derde van de 1057 deelnemers. Met grote gevolgen zoals mentale uitputting en onvoldoende vitaliteit.

In je vrije tijd mentaal loskomen van je werk draagt bij aan het herstel van je brein en helpt mentale uitputting te voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat 36% in de vrije tijd niet los komt van de eisen van het werk. Slechts 8% van de respondenten denkt na een werkdag helemaal niet meer aan het werk. Dit werkt door in de gerapporteerde vitaliteit. Ongeveer een kwart voelt zich zelden energiek en gemotiveerd op het werk en voelt zich leeg aan het einde van de werkdag.

Marijke Simons, directeur vitaliteit en research bij Schouten & Nelissen: ‘Blijkbaar zijn we thuis nog te veel met het werk bezig. Terwijl regelmatig mentaal loskomen heel belangrijk is, zeker voor mensen die een hoge werkdruk hebben, vaak te maken krijgen met emotionele of stressvolle situaties of veel informatie moeten verwerken.’

Mentale uitputting en werk-privébalans

Mentaal los kunnen komen van het werk heeft effect op je vitaliteit: hoeveel energie je aan het begin van een dag voelt en hoe uitgeput je je voelt aan het einde van de dag. Ongeveer een derde van de respondenten voelt zich regelmatig tot vaak mentaal uitgeput en het werk en stressgevoelens weerhoudt ze van activiteiten thuis. Simons: ‘Dit is een duidelijk signaal van een verstoorde werk-privébalans. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen voelen zich door de druk op het werk wel vaker (40% vs. 29%) te gestrest om thuis dingen te doen die zij leuk vinden en rapporteren een hogere mate van uitputting.’

Wat kan je eraan doen?

Volgens Simons is het tijd voor actie: ‘Het is mogelijk zelf de controle te pakken over je persoonlijke vitaliteit. Ondersteun je eigen vitaliteit door regelmatig los te komen van je werk.’

Aan de slag met je werkdruk

Kijk eens kritisch naar je dagdagelijkse werkzaamheden. Stel je de juiste prioriteiten en doelen? Werk je met focus en overzicht of ben je ook veel tijd kwijt aan ad-hoc-taken of je mailbox? Als je de werkdruk en de tijdsdruk waarin je je taken moet doen kunt verlagen, kom je in je vrije tijd ook beter los van je werk.

Bewaak je werk-privébalans

Breng een duidelijke grens aan, zowel voor jezelf als voor anderen. Als je vanuit huis werkt, geef dan glashelder aan wanneer je werkt en wanneer niet. Lees in je vrije tijd geen werkmails, of maak hier duidelijke afspraken over met jezelf en je collega’s en houd je daaraan.

Oefen in mindfulness

Onze gedachten zijn vaak niet te stoppen. En hoe harder we dat proberen, hoe meer last we ervan hebben. Met mindfulness leer je niet om gevoelens en gedachten proberen te stoppen, maar om ze er te laten zijn. Hierdoor kun je er bewuster mee omgaan en dat gedrag kiezen dat voor jou het meest effectief is.

Regelmatig mentaal loskomen van je werk beïnvloedt je gezondheid, je werkplezier én prestaties. Simons: ‘Mijn advies? Kies wat vaker voor jezelf, dan sta je sterk op je werk.’

__________________________________________________________

Over het onderzoek

Er deden 1057 werknemers mee aan het onderzoek (vragenlijst). Respondenten werden geworven via social media, zonder op een specifieke doelgroep te sturen. Bijna 70% is tussen de 30 en 54 jaar. De steekproef bestaat uit 61,3% vrouwen en 38,7% mannen. De groep werknemers is relatief hoogopgeleid, 818 respondenten hebben een hbo-diploma of hoger.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen