Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Burn-outpreventie is maatwerk

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
9 november 2018
2 minuten leestijd

Waarschijnlijk zijn werkdruk, stress en burn-out onderwerpen waar jouw organisatie ook regelmatig mee te maken heeft. Veel bedrijven lijken zelf met de handen in het haar te zitten. Zij weten niet goed hoe zij preventie effectief vorm kunnen geven. Dat is ook lastig. Wat iemand onder stress verstaat, verschilt van persoon tot persoon. En de manier waarop je als leidinggevende kan helpen bij het voorkomen van stress is echt maatwerk.

Grens bereikt

Samen betalen we per jaar 2,4 miljard aan verzuimkosten door psychische klachten zoals overspannenheid en burn-out (bron: Arbobalans TNO). Niks doen ter preventie heeft dus consequenties. En niet alleen financieel. De grens aan wat werknemers nog acceptabel vinden aan stress en belasting is inmiddels op veel plekken bereikt.

Eenheidsworst als valkuil

De valkuil bij het oplossen van werkstress is dat werkgevers vaak de verkeerde aanpak kiezen. Zij kiezen in veel gevallen voor een one-size-fits-all-oplossing voor een complex en meervoudig vraagstuk. Er is niet één passend recept van de juiste voorwaarden voor een goede werkbalans dat alle werknemers past.

Wat voor de ene medewerker een uitdagend en energiegevend werkpakket is, kan voor een collega net te veel zijn en hem of haar uitputten. Een goede werkbalans is heel persoonlijk. En gaat verder dan bijvoorbeeld alleen de mate van werkdruk.

Een oplossing start met inzicht in werkbeleving en de eigen behoeften. Maar ook met de eigen grenzen kennen. Dit geldt zowel voor het management als voor medewerkers.

Voor iedereen een rol bij preventie

Leidinggevenden moeten zich bewust zijn van hun rol en invloed op passie en energie binnen hun team. Maar ook op werkdruk en -balans in organisaties. Voor medewerkers zelf is er ook een belangrijke rol weggelegd. Zij moeten leren en ervaren hoe zij zelf de regie kunnen nemen op een gezonde werkbalans.

Kleine veranderingen, groot verschil

Soms maken kleine veranderingen in de manier waarop je in het team het werk organiseert een groot verschil in bijvoorbeeld werkdruk en stress. Dit kan ook door bewust sterktes van de individuele teamleden inzetten.

Zo geeft het werk niet alleen nog meer energie, plezier en voldoening. Maar is het logischerwijs ook gemakkelijker om goed te presteren. Dat merken niet alleen de collega’s uit het team, maar is ook direct merkbaar voor klanten.

Maatwerk centraal

Geen eenheidsworst, maar een aanpak waarbinnen maatwerk centraal staat. Het wetenschappelijk onderbouwde PEP-talk is een internationaal gelauwerd activatieprogramma dat is samengesteld op basis van deze inzichten. Een pragmatische aanpak gebaseerd op wetenschappelijke studies.

Lager risico op burn-outklachten

En de aanpak werkt! Het activatieprogramma is afgelopen jaar met zowel medewerkers als leidinggevenden van een Nederlandse multinational binnen health technology doorlopen. Na afronding van het programma nam onder de deelnemers het risico op burn-out klachten significant af, van 39% naar 14%.

Omdat medewerkers en leidinggevenden samen een rol in het programma hebben, ontstaat er meer bewustwording en dialoog over balans in het werk. Doen en ervaren op de werkvloer staan centraal. Deze hands-on-benadering van de interventie brengt echt de beweging op gang.

Advies nodig?

Wil actief aan de slag met de preventie van burn-outs? Onze consultants denken met je mee. Een analyse van het probleem en een passende oplossing zorgen voor een positief werkklimaat. Bel een van onze adviseurs op 0418 - 683 440. Of vul het contactformulier in.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen