Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mindfulness achter je bureau doe je zo

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
18 april 2019
4 minuten leestijd

Mindfulness is hot. Niet omdat het hip is, maar omdat het werkt. Zo blijkt niet alleen uit onderzoek; steeds meer mensen en organisaties ontdekken dit zelf. Dit gunnen we jou ook. Daarom inspireren we je met een oefening in mindfulness. Zie het als een mini-cursus. Gewoon achter je bureau.

Er wordt steeds meer van je gevraagd, in steeds minder tijd. En de veranderingen volgen elkaar snel op. Voel jij je daardoor ook wel eens gejaagd, gespannen en ‘druk, druk, druk’? Uit onderzoek weten we dat het je ‘druk’ en continu gespannen voelen de kwaliteit van je werk, je veerkracht en zelfs je leven verslechtert. Ook onze creatieve vermogens nemen er direct van af. We gaan er eigenlijk vooral ‘Mindless’ van leven.

Mindless leven

‘Mindless’ leven is leven met je automatische piloot aan. Het is leven met je automatische emoties en gedrag die je hebt bij spanning, voorop. Je valt dan telkens terug op je instinctieve beschermingspatronen waar je op ‘overleeft’ in drukke en spannende tijden.

Welke emoties en welk gedrag laat jij automatisch zien bij spanning? Het kunnen zaken zijn als perfectionisme of continu goedkeuring zoeken, maar ook arrogantie, jezelf terug trekken of overmatig zaken controleren. Het zijn voor je omgeving herkenbare patronen. Een ander kan ze vaak vlekkeloos voor je aanwijzen. Het is dat gedrag waar je vaak in ‘vastzit’. Gedrag dat je op de korte termijn misschien helpt, maar op de lange termijn jouw rust en creativiteit kosten.

Rust en ruimte creëren

De spannende en onzekere tijden waarin we leven, en de continue drukte die we ervaren, houden voorlopig niet (meer) op. Sterker nog; veranderingen gaan juist steeds sneller en de veiligheid van vaste (werk) structuren en patronen zullen verder verdwijnen. Jouw rust en ruimte zal dus niet meer vanuit je omgeving naar je toe komen. Je zal je rust en ruimte uit jezelf moeten halen; je zal het zelf moeten creëren.

Gelukkig kan dat. En gelukkig weten we ook hoe. En gelukkig kan iedereen het leren. Het vraagt alleen wel oefening, vooral in compassie en geduld (met jezelf).

Van mindless naar mindful

Hoe ga je van ‘Mindless’ en reactief leven naar ‘Mindful’ en creatief leven, ongeacht het ‘gedoe’ in en van je omgeving? Probeer het eens met deze eerste mindfulnessoefening: bewust ademhalen. Het kost je drie minuten.

Mindfulnessoefening 1: bewust ademhalen

Haal drie minuten bewust adem.

Je ademhaling is je ingang tot je onbewuste (stress-)systemen. Door je rustig op je ademhaling te concentreren, wordt je kalmer en meer bewust van het hier en nu. Concentreer daarom eens drie minuten volledig op rustig in en uit ademen. Daarbij hoef je je gedachten niet stop te zetten, want dat gaat toch niet. Verleg alleen wel je aandacht van je gedachten telkens weer terug naar je ademhaling. Door helemaal op het in en uit ademen te focussen, kalmeer je het brein en kalmeer je jezelf.

Mindfulnessoefening 2: Waar ben jij dankbaar voor?

Uit positief-psychologisch onderzoek (Seligman en de ‘Three Good Things interventie’; 2005) blijkt dat we echt gelukkiger en rustiger worden wanneer we elke dag kort stilstaan bij wat ons blij maakt en waar we dankbaar voor zijn. Elke dag bewust drie fijne dingen herinneren en opschrijven, gedurende dertig dagen, is al genoeg om echt langdurig resultaat te ervaren.

Doe het dus eens dertig dagen. En begin vandaag. Schrijf aan het einde van je werkdag kort drie dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, van een bloemetje dat je zag in het gras of de zon die schijnt, tot grotere dingen zoals die fijne collega van je. Het is even wennen in het begin, maar je zal zien dat er iedere dag, hoe druk en vol ook, wel drie dingen zijn om dankbaar om te zijn.

Mindfulnessoefening 3: Ga wandelen tijdens een (lunch)pauze

Ga in je volgende (lunch)pauze eens wandelen. Wandelen met aandacht voor wat je op dat moment aan het doen bent (lopen). En waarbij je, voor even, loslaat wat aandacht eiste. Dat pak je straks na je wandeling heus wel weer op.

Bewegen met je lichaam, terwijl je met je aandacht alleen bij je wandeling bent, is de perfecte manier om het overactieve brein tot rust te laten komen. Zodat je daarna de zaken weer even vanuit een fris perspectief kunt bekijken.

In onze cultuur worden we voortdurend afgeleid van de dingen die echt belangrijk zijn voor ons. Om ondanks de drukte en het voortdurend ‘connected’ moeten zijn toch nog onze creativiteit en wijsheid aan te boren, is een wandeling een uitstekend middel. Het liefst in de natuur, maar elke vorm van rustige wandelbewegingen (zonder tegelijk op je telefoonscherm te kijken!) is goed.

Daarna is het weer ‘business as usual’, maar heb je meer toegang tot jezelf en je rust en relativeringsvermogen.

Meer mindfulness?

Volg de training Mindfulness.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw zit aan tafel en kijkt lachend de camera in. Op tafel ligt een bouwtekening en stapels met papieren.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.