Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Meer plezier, energie en aandacht met Fika

Thema: Vitaliteit, stress en werkdruk
Rubriek
Blog
Datum
7 april 2016
4 minuten leestijd

‘Ken jij Fika al?’ Op onze LinkedIn-pagina is dit bericht over de bijzondere Zweedse gewoonte nu al verreweg het meest ge‘like’-te bericht ooit. Voor- en tegenstanders lieten zich horen. Zo ook Sandra Beenhakker. Zij introduceerde Fika onlangs op haar afdeling. Daar willen wij natuurlijk het fijne van weten!

Vitaliteit staat binnen de gehele organisatie van Delta Metaal op de agenda. Maar fanatiek dat ze is, geeft Sandra Beenhakker als manager van afdeling Perspectief hier graag een een extra boost aan. In onderstaande blog vertelt Sandra over de invoering van de Fika-momenten op haar afdeling. In het begin werd er lacherig over gedaan, maar inmiddels zijn niet alleen de medewerkers die het positieve effect van deze Fika-momenten ervaren.

Blog: Fika bij DM Perspectief

Fika, ken je het? Het is Zweeds gebruik waarbij dagelijks om 10.00 en om 15.00 uur het werk wordt neergelegd om samen een verplichte koffiepauze te houden, is een ‘way of working’ die de werkstress zou verlagen. Het verbetert begrip tussen collega’s en draagt eraan bij dat werknemers met energie komen werken en aan het eind van de dag weer naar huis gaan.

Inspiratiebron: Eric Scherder

Mijn collega’s van DM Perspectief en ik zijn geïnspireerd door een presentatie van Eric Scherder. Wie kent hem niet? Scherder die regelmatig te zien is in ‘De Wereld Draait Door’, is wat mij betreft één van de meest inspirerende neuropsychologen van Nederland.

Wat was dat ene inzicht waarmee Eric ons heeft geschud? Onderstaande afbeelding toont de invloed van bewegen op je lijf en hersenen. Toen wij eenmaal doordrongen waren van deze effecten, besloten we direct onze wijze van vergaderen, pauzeren en brainstormen aan te passen. Kort daarna introduceerden wij de zogenaamde Fika-momenten bij DM Perspectief.

Wandelcultuur

Ieder bilateraal overleg vindt buiten plaats. Leent een vergadering zich enigszins ervoor om wandelend gehouden te worden? Dan laten we dit zeker niet na. Binnen de onderneming heerste er al een cultuur om tijdens de lunchpauze een stukje te gaan wandelen. Naast de beweging en de frisse buitenlucht, is het enorm leuk en nuttig om met collega’s van andere afdelingen, op een ongedwongen manier, over tal van onderwerpen te praten.

Daarnaast blijkt het voor iedereen gezond om dagelijks, ten minste, 30 minuten intensief te bewegen. Het is niet voor iedereen even eenvoudig om tot deze beweging te komen. En we hoorden met name veel jongere moeders zeggen nauwelijks tijd tot sport en beweging te vinden. In het wandelen met collega’s gedurende de lunchpauze, vindt iedereen extra motivatie om wel tot deze gezonde activiteit te komen.

Spelen en praten over de toekomst

Onze financiële manager introduceerde spellen op de werkvloer: van ijshockey tot een tafelvoetbal spel. Zo werden serieuze gesprekken ver toekomstplannen, subsidies of nieuwe projectenplots spelenderwijs gevoerd.

Je kunt je voorstellen dat hier lacherig op werd gereageerd. De metaalsector kent een serieuze cultuur. Waarbij je ’s morgens vroeg achter de computer kruipt en vervolgens een hele dag vooral druk bezig bent. Dat je ook wandelend aan het werk kunt zijn en dat samen een spelletje tafelvoetbal spelen ook bijdraagt tot aansprekende bedrijfsresultaten, is voor veel mensen nog best wel even wennen. Om dit besef verder te voeden, organiseren we dan ook, later deze maand, een tafelvoetbalcompetitie tussen de verschillende afdelingen.

Ook de klant merkt het

Wij geloven dat werken ook leuk mag en kan zijn. Wij stimuleren dan ook de ‘Fika-momenten’, gezellig samen zitten, met elkaar praten, ontspannen en genieten. Deze momenten blijken niet enkel voor veel medewerkers het meest waardevolle moment van de dag, ook onze klanten en relaties merken dat er met meer plezier, energie en aandacht samen gewerkt wordt.

Reset jezelf

Meer balans en geluk in je werk en in je leven? Reset jezelf en bedenk wat je straks écht anders gaat doen. Ga aan de slag met het 7-stappenplan.

Aan de slag met 7 stappen

 

Bekijk onze trainingen

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's?

Bekijk alle trainingen

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!