Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Sterker met Burn inn, de burn-outbehandeling van Schouten & Nelissen.

Thema: Vitaliteit, stress en werkdruk
Rubriek
Nieuws
Datum
14 januari 2020
3 minuten leestijd

Stress en burn-out zijn hard groeiende beroepsziekten. Het terugvinden van de balans is vaak een moeizaam proces. Sinds 2017 brengt Schouten & Nelissen hierin verandering met de burn-outbehandeling Burn inn. Met aandacht voor het mentale, emotionele en fysieke aspect. Wat zijn de resultaten?

Hoofd, hart en lichaam

Uit cijfers van TNO blijkt dat het aantal werknemers met burn-outklachten in Nederland is gestegen van 11% in 2007 naar 16% in 2017.  Het doel van het integrale Burn inn-jaarprogramma is een snel, gericht en duurzaam herstel van overmatige stressklachten en burn-out. Het programma bestaat uit drie fasen: een herstelfase van drie maanden, een groeifase van drie maanden en een fase van zes maanden waarin terugvalpreventie centraal staat. Iedere deelnemer heeft een begeleidingsteam. Samen brengen ze hoofd, hart en lichaam weer in balans.

De resultaten geanalyseerd: wat levert het Burn inn-programma op?

We analyseerden de resultaten van deelnemers uit de afgelopen twee jaar. Aan het begin van het traject vullen deelnemers de Burn inn-scan in. Deze vragenlijst brengt de mate van stress in kaart en onderzoekt waar de stressklachten vandaan komen. Tijdens het programma doen deelnemers een aantal vervolgmetingen. We keken naar de verschillen in spanningsklachten tussen drie vaste momenten in het traject: de start, het einde van de herstelfase en het einde van de groeifase.

Minder uitputting en cynisme, méér persoonlijke effectiviteit

Uit de scanresultaten blijkt dat de deelnemers aan het einde van de groeifase van het Burn inn-traject zich veel sterker voelden dan aan het begin van het programma. Er werd een grote vooruitgang geboekt op de drie belangrijkste signalen van burn-out: uitputting, cynisme en een verminderd gevoel van persoonlijke effectiviteit. Aan het einde van het intensieve gedeelte van het traject gaven de deelnemers aan veel minder uitgeput te zijn (een gemiddelde afname van 59%). Ook keken de deelnemers minder cynisch en onpersoonlijk naar het werk (-36%) en nam het gevoel van persoonlijke effectiviteit toe (+28%). Over het algemeen beoordeelden de deelnemers hun eigen gezondheid een stuk positiever aan het einde van het traject (+63%).

Minder stress en lagere werkdruk

Naast deze signalen van burn-out, voelden de deelnemers ook beduidend minder stress na het doorlopen van het Burn inn-traject. De gemiddelde lichamelijke stress ging achteruit met 48%, de cognitieve stress met 40%. Ook werd het werk als minder emotioneel belastend ervaren (-32%). Daarnaast werd er een (41%) lagere werkdruk ervaren aan het einde van het traject.

Weer positief in het leven

Doordat de deelnemers tijdens het Burn inn-traject anders met het werk leerden omgaan, stonden ze een stuk positiever in het leven. Deelnemers gaven aan dat ze aan het einde van het traject meer tevreden (+54%) en blije (+30%) gevoelens hadden, zich prettiger (+38%) en positiever (+33%) voelden en bovenal minder bang (-55%) en verdrietig (-73%) waren. 

Burn-out de wereld uit!

Werkstressgerelateerd verzuim kost werkgevers 2,8 miljard (TNO). 7 miljoen verzuimdagen (16%) hebben te maken met werkstress. Uit onderzoek van Schouten & Nelissen blijkt dat 46% van de werkenden in Nederland werkstress ervaart. Herstel van een burn-out kan, zonder de juiste begeleiding, wel meer dan een jaar duren. We zien dat het Burn inn-programma al in zes maanden werkt. Met de analyse van twee jaar Burn inn hebben we een Stress Level Scan ontwikkeld. Met deze scan kunnen zowel burn-out als overmatige stress duidelijk worden gediagnostiseerd en van elkaar worden onderscheiden. Zo bieden we altijd de juiste behandeling – op weg naar een wereld zonder burn-out.

[1] Arbobalans 2018

Meer weten over het Burn inn-programma?

Even alles op een rijtje? Alle resultaten uit deze blog staan in deze infographic. Kijk op www.sn.nl/burn-inn/ voor meer informatie, of neem contact met ons op via 0418 688 388 of via e-mail op info@burninn.nl.