Nieuws

Ministerie van SZW en Schouten & Nelissen samen tegen stress en ongewenst gedrag op de werkvloer

Schouten & Nelissen gaat samenwerken met het ministerie van SZW om werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer aan te pakken. In het project Goed en Gezond Werken gaan 20 organisaties met een eigen actieteam aan de slag met het versterken van een positief werkklimaat. Wij begeleiden ze daarbij. De trajecten duren zo’n vier tot zes maanden. Na afloop delen organisaties hun ervaringen, zodat ook anderen kunnen profiteren van hun aanpak.

Psychosociale Arbeidsbelasting             
De landelijke cijfers over verzuim en burn-out laten zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering op de Nederlandse werkvloer. Ruim 14% van werkend Nederland heeft burn-out klachten en ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim komt door werkdruk/werkstress. In Nederland heeft daarnaast 1 op de 6 werknemers (CBS/TNO) last van Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): ongewenste omgangsvormen – pesten, discriminatie en seksuele intimidatie door collega’s en/of leidinggevenden– op het werk. (CBS/TNO).

Wetenschappelijk onderbouwd            
Jessica van Wingerden, directeur Schouten & Nelissen Research: “Verzuim gerelateerd aan PSA kost jaarlijks 2,7 miljard euro. Het heeft  bovendien een negatieve impact op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zijn dan ook verheugd over de samenwerking met het Ministerie van SZW. We zetten in op een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Tijdens en na afloop van het traject maken we met diverse publicaties zichtbaar wat werkt in de praktijk.”

Borging
We ondersteunen tot oktober 2018 organisaties in de sectoren zorg, onderwijs, industrie, vervoer, openbaar bestuur en het MKB. Samen met een actieteam uit de organisatie wordt de best passende aanpak gekozen. We begeleiden het actieteam vervolgens bij het verminderen van de ervaren werkdruk, ongewenste omgangsvormen en het verhogen van het werkplezier.

Meedoen?
Er is nog plaats voor enkele organisaties om deel te nemen. Heeft jouw organisatie minimaal 100 fte, vraagstukken op het gebied van werkdruk en ongewenst gedrag en kun je een actieteam samenstellen van 6 tot 8 personen? Meld je dan aan voor een verkennend gesprek via goedengezondwerken@sn.nl of 0418 – 688575. De inzet van Schouten & Nelissen in het traject wordt gefinancierd door Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees verder

CTI en Schouten & Nelissen verlengen partnerschap

Ook de komende vijf jaar kunnen (toekomstige) coaches bij Schouten & Nelissen terecht voor CTI’s Co-Active Coachingsprogramma’s. Deze internationaal erkende opleidingen worden exclusief door Schouten & Nelissen aangeboden in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en China.

Kenmerkend aan de Co-Active opleidingen is dat je leert te vertrouwen dat jouw coachee alles in huis heeft om zelf richting te geven aan leven en werk en hier krachtige keuzes in kan maken. De vaardigheden en aanpak van het model maken het voor jou mogelijk op elk gewenst onderwerp jouw intuïtie in te zetten en effectief te coachen. De Co-Active aanpak bevat actuele inzichten vanuit positieve psychologie en breinleren.

Visie op ontwikkelen

“Het gedachtengoed van Co-Active sluit naadloos aan bij onze visie,” vertelt Janneke Schenning, Directeur Schouten University of applied sciences. “In onze trainingen werken we vanuit het kompasmodel, waarbij de focus ligt op iemands potentie in plaats van op zijn belemmeringen. In CTI hebben we een partner gevonden die deze visie deelt. We zijn trots op het partnerschap en kijken uit naar een langlevende samenwerking.”

Grootste trainingsbureau voor coaches

Schouten & Nelissen biedt sinds 2009 de Co-Active Coachopleidingen aan middels een exclusieve licentie. “CTI is always looking for optimal ways to spread Co-Active work in the world, at this time in history more than ever before. Therefore we are excited to continue our fruitful partnership with Schouten & Nelissen. We hope to continue the wonderful momentum we are creating together,” zegt Brian Tucker, Vice-President Global Business bij CTI.

CTI is de oudste en grootste trainingsorganisatie voor coaches in de wereld. Wereldwijd heeft CTI meer dan 55.000 coaches opgeleid en werknemers getraind in ruim de helft van de Fortune 100-bedrijven. Niet alleen coaches, maar ook HR managers, leidinggevenden, L&D professionals en adviseurs profiteren van de effectieve Co-Active methode.

De coachopleidingen zijn geaccrediteerd door de International Coach Federation (ICF), de grootste vakorganisatie van coaches ter wereld.

Jezelf tot professioneel coach ontwikkelen?

Ontdek wat de mogelijkheden zijn door het aanbod Co-Active coachopleidingen te bekijken. Of neem contact op voor een gratis persoonlijk adviesgesprek via 0418 – 688 510.

Lees verder

Schouten & Nelissen is Green Key gecertificeerd

Green Key, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven, verleent het certificaat ‘Goud’ aan Schouten & Nelissen. Deze certificering laat zien dat wij ons actief inzetten voor milieubesparing, zonder dat onze gasten op comfort en kwaliteit inboeten.

Schouten & Nelissen in Zaltbommel ontvangt de toonaangevende Green Key certificering als beurs, congres, vergader- en evenementenlocatie. We zijn in november 2017 uitgeroepen tot niveau ‘Goud’, de hoogst haalbare inschaling.

Duurzaam ondernemen

Het milieu ontlasten staat hoog op onze agenda. “Al sinds de oprichting wil Schouten & Nelissen een langlevende organisatie zijn. Ons doel is om, vanuit onze missie ‘het schip is zo sterk als zijn bemanning’, het verschil te maken voor mensen en organisaties. Schouten & Nelissen gaat niet voor de korte termijn en onderneemt met aandacht voor de mens en de maatschappij. Het behalen van het Green Key certificaat sluit hier naadloos bij aan. We zijn dan ook ontzettend trots dat we gezamenlijk dit certificaat hebben behaald,” vertelt Vera van Beek, Operationeel Directeur.

Milieubesparende initiatieven

Activiteiten die bijdragen aan de duurzaamheid van Schouten & Nelissen zijn bijvoorbeeld:

 • Beperken hoeveel liter water door de kranen stroomt per minuut.
 • Bewust kiezen voor catering met biologische en/of fair trade producten.
 • Zo min mogelijk belastende schoonmaakmiddelen gebruiken.
 • Koffiedik wordt bijvoorbeeld apart afgevoerd en gerecycled.
 • Flora en fauna verwelkomen in onze bedrijfstuin met insectenhotels en vogelhuisjes.
 • Ledverlichting in het hele pand.

Ook de komende jaren blijven wij ons actief richten op milieubesparing.

Lees verder

Voordelig lenen voor een master van Schouten University

Iedereen tussen 30 en 55 jaar kan tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om studiekosten te betalen. Dit wordt het levenlanglerenkrediet genoemd. Je kunt het levenlanglerenkrediet gebruiken voor elke wettelijk erkende opleiding in het hoger onderwijs. Dus ook voor de masters of mastermodules van Schouten University of Applied Sciences, die in januari 2018 weer van start gaan.

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt per jaar een bedrag lenen ter hoogte van het lesgeld, ofwel de onderwijsgebonden studiekosten. Voor arrangementskosten en boekengeld kun je geen beroep doen op het levenlanglerenkrediet.

Terugbetalen

De aflossing van je lening start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen hangt af van je inkomen.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om voor het levenlanglerenkrediet in aanmerking te komen.

 • Je neemt deel aan een wettelijk erkende hbo- of masteropleiding.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Ook met een verblijfsvergunning type II, III of IV kun je het levenlanglerenkrediet krijgen.
 • Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
 • Jouw collegegeld of lesgeld wordt niet volledig vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld jouw werkgever of ouders.
 • Je bent op het moment dat het krediet ingaat ouder dan 30 jaar en jonger dan 55 jaar.

Goed om te weten

Wordt het collegegeld of lesgeld gedeeltelijk voor je betaald? Dan kunt je het levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.

Als je jonger bent dan 30 jaar kun je het krediet aanvragen als je een deeltijdopleiding gaat doen aan het hbo of wo. Of als je een hbo-bachelor of een universitaire master hebt en een 2e opleiding gaat doen. Schouten University of Applied Sciences biedt alleen deeltijdopleidingen aan. Je kunt voor onze opleidingen dus ook als je jonger bent dan 30 jaar het levenlanglerenkrediet aanvragen.

Aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO. Wil je meer informatie, dan kun je bellen met DUO via 050-5999828 of contact met ons opnemen via masters@sn.nl.

Benieuwd naar de masters en modules?

Ga voor een verdieping van je carrière met een masteropleiding of –module op het gebied van Human Development en Kwaliteitsmanagement.

 

 

Lees verder

In Memoriam Rebecca Brock

Op 26 oktober 2017 is Rebecca Brock, teammanager Online van Schouten & Nelissen, samen met haar ongeboren dochter Elin geheel onverwachts overleden. Wij hebben Rebecca in de afgelopen 2,5 jaar leren kennen als een energieke en gedreven collega. Ze was de drijvende kracht van het Online marketing team en gaf richting aan de digitale transformatie van Schouten & Nelissen.

In 2015 kwam Rebecca bij ons binnen op het moment dat er een compleet nieuwe website gebouwd moest worden. Die kar moest zij trekken en dat was een flinke klus. Maar het was haar toevertrouwd. Een vrouw met verstand van zaken, ontzettend gedreven, heel erg betrokken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze stond sterk in haar schoenen. Bovendien was Rebecca erg gemakkelijk en fijn in de omgang en dat maakte het dat het voor alle partijen oprecht heel prettig was om met haar samen te werken.

Als leidinggevende was Rebecca heel begaan en betrokken bij haar team en iedere collega binnen dat team. Ze gebruikte niet zo graag het woord ‘manager’. Liever was ze een ‘meewerkend voorvrouw’ waarbij ze dus ook nog actief was in de uitvoering. Tussen haar collega’s staan en niet boven haar collega’s. Dat was Rebecca. Ze had aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en wilde dat iedereen deed waar hij gelukkig van werd. Dat stimuleerde ze enorm. Ze was blij en trots als we met elkaar mooie resultaten of mooie campagnes neerzetten en iedereen daarin zijn bijdrage had kunnen leveren.

Lieve Rebecca, namens alle collega’s van Schouten & Nelissen willen we je bedanken voor wat je voor ons betekend hebt. Je was voor velen veel meer dan een goede collega. Wat hadden we jou een mooie toekomst gegund met je gezin. We zullen je nooit vergeten.

Het kan niet, het mag niet
Een nieuw hoofdstuk werd een abrupt einde
Jou zien, spreken, horen doen we niet meer
Onze herinneringen koesteren we, laten we voortbestaan
Voor altijd in ons hart, net als jij

Lees verder

Maak kennis met ons nieuwste initiatief Burn inn

Burn-out is een van de hardst groeiende beroepsziekten. Het terugvinden van de balans is vaak een moeizaam en ongrijpbaar proces. Dat kan en moet anders. Met trots introduceert Schouten & Nelissen daarom de nieuwe organisatie Burn inn.

Burn-out de wereld uit!

Burn-out de wereld uit. Dat is de missie van Burn inn. Deze missie sluit naadloos aan bij de expertise van Schouten & Nelissen: mensen in hun kracht zetten. Gaat het toch mis? Dan zijn wij er voortaan ook.

Burn inn biedt de beste behandeling voor burn-out. Met een wetenschappelijke onderbouwde aanpak, diagnose op basis van mentale én fysieke gegevens staat Burn inn garant voor permanent herstel.

Vooraanstaande experts

Burn inn werkt samen met twee vooraanstaande experts: Albert Sonnevelt (auteur, psycholoog en ervaringsdeskundige) en dr. Jessica van Wingerden MBA MCC (onderzoeker en wetenschapper). 

Lees verder

Bevlogenheid en vitaliteit werknemer openbaar bestuur zorgelijk

Werknemers bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk zijn minder vitaal en bevlogen dan medewerkers in de private sector. Van de ambtenaren is slechts 20% bevlogen in het werk en voelt maar 16% zich vitaal ten opzichte van 25% landelijk. Wel ervaart 64% van de ambtenaren veel mogelijkheden om regie te nemen in hun werk. Toch neemt slechts 37% daarvan ook daadwerkelijk de regie. Dit blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen en Stichting IKPOB naar vitaliteit en bevlogenheid onder ruim 3858 respondenten in het openbaar bestuur.

Structureel stress          

Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research: ‘Decentralisaties en digitalisering binnen het openbaar bestuur zorgen voor veranderende werkzaamheden en veel rolonduidelijkheid. Deze rolonduidelijkheid heeft negatieve gevolgen voor de bevlogenheid en het nemen van de eigen regie door medewerkers. Het aantal medewerkers dat in het werk de regie neemt om in alle veranderingen een goede aansluiting op het werk te houden, blijft achter. Terwijl dat juist belangrijk is voor de vitaliteit en inzetbaarheid van de professionals’

Bezuiniging, decentralisatie en digitalisering vragen perspectief         

Henk Wesseling, directeur IKPOB: ‘De jarenlange druk op de ambtelijke organisatie door bezuinigen, reorganisatie en ontwikkelingen als de decentralisatie en digitalisering is groot. Medewerkers in het openbaar bestuur hebben daarom meer moeite met het vinden van een goede werkbalans. Door hun betrokkenheid hebben ze moeite om het werk thuis van zich af te zetten. Juist door die betrokkenheid zijn er volop kansen om de bevlogenheid van de ambtenaren in de komende jaren te verhogen. Dit is van belang om goed om te kunnen gaan met de complexe opgaven waar het openbaar bestuur voor staat. Een cruciale rol ligt hier weggelegd voor de leidinggevende. Hij moet de dialoog aangaan en laten zien hoe digitalisering en decentralisatie kansen bieden. Maak gebruik van de professionaliteit van medewerkers én stimuleer deze.’

Dichter bij de burger en jezelf

Volgens Van Wingerden tonen de uitkomsten van het onderzoek aan dat er nog veel te winnen valt in het vergroten van de vitaliteit van medewerkers in het openbaar bestuur. ‘Medewerkers moeten juist de decentralisatie aangrijpen om niet alleen dichter bij de burger te komen, maar ook dichter bij de betekenis van het werk voor henzelf. Dit zal ook voelbaar zijn voor de burger. Daarvoor is het belangrijk dat zij zelf actie ondernemen en nagaan waarvoor zij iedere dag opstaan en hoe zij van betekenis willen zijn voor anderen. Het is zaak dat leidinggevenden dit stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld door medewerkers duidelijk te laten zien hoe zij individueel bijdragen aan het behalen van de doelen van de organisatie. Dit start met een actieve dialoog tussen medewerkers en leidinggevenden, maar ook met voorbeeldgedrag. Een goede balans en meer bevlogenheid in het werk dragen niet alleen bij aan duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van medewerkers, maar verbeteren ook de creativiteit, innovatiekracht en prestaties van het openbaar bestuur.’

De onderzoeksresultaten vind je in de infographic en in het onderzoeksrapport.

Download infographic

Download onderzoeksrapport

Lees verder

Training ‘Coachen van collega's’ opnieuw geaccrediteerd

De training Coachen van collega's is glansrijk geaccrediteerd door NOBCO-EMCC. Ook de komende 5 jaar kunnen deelnemers via deze opleiding het door NOBCO/EMCC erkende getuigschrift op Foundation niveau behalen.

“Het is bewonderingswaardig om te zien hoeveel inspanning Schouten & Nelissen heeft geleverd in het continu vernieuwen van het programma door actief samen te werken met verschillende stakeholders. Daarbij is optimaal ingespeeld op trends en ontwikkelingen. We hopen dat Schouten & Nelissen het programma ook in de toekomst blijft vernieuwen, zoals zij dat de afgelopen jaren ook al heeft gedaan,” luidde de aanbeveling van NOBCO-EMCC.

Tijdens de opleiding Coachen van collega’s stappen deelnemers uit de rol van mentor, expert of adviseur en in de rol van coach. Tijdens het leertraject leren deelnemers op gestructureerde wijze coachingsgesprekken vorm te geven en in elke situatie de juiste coachingsvaardigheden toe te passen. Deelnemers worden zelf ook gecoacht.

Lees meer over de training Coachen van collega's.

Lees verder

In Memoriam Boris Nelissen

Op 13 juli 2017 is medeoprichter van Schouten & Nelissen, Boris Nelissen, overleden. Samen met Jan Schouten stond Boris in 1980 aan de wieg van wat Schouten & Nelissen nu is. Na zijn vertrek in 1985 bleef zijn naam verbonden aan de organisatie. Wij danken Boris voor zijn steun en wensen zijn dierbaren veel kracht toe.

Boris Nelissen ontmoette Jan Schouten op de Technische Hogeschool in Eindhoven. Als lid van de door Jan Schouten opgerichte Organisatie Ontwikkeling en Gedragsverandering (OOG) benadrukte Boris samen met de andere leden het belang van de menselijke factor in bedrijven. Een uitvloeisel daarvan was de groepsgewijze assertiviteitstraining. Een compleet nieuw concept in Nederland. Hieruit ontstond Schouten & Nelissen.

Na een aantal jaren stond Boris Nelissen voor een moeilijke keuze. Hij was een trainer pur sang en ontdekte dat zijn hart niet bij managen lag. In 1985 verliet hij daarom de organisatie om als zelfstandige trainer door te gaan. Het contact met Schouten & Nelissen is altijd gebleven. Zijn naam leeft voort in de naam van Schouten & Nelissen.

Lees verder

Schouten & Nelissen lanceert inspiratiemagazine Mens@Org

Op 27 juni verscheen het geheel vernieuwde magazine Mens@Org van Schouten & Nelissen. Het magazine biedt inspiratie om je jezelf en je organisatie naar een succesvolle toekomst te loodsen. Je kunt het magazine gratis aanvragen.

Er gebeurt een hoop in de wereld. Hoe ga je om met technologische vernieuwingen wat vraagt dit van jouw medewerkers? Andere skills en talenten worden belangrijk. Om succes te blijven boeken moet je continu ontwikkelen, aanpassen en innoveren.

Zijn jouw medewerkers en teams wel uitgerust met de juiste skills? En het juiste gedrag om optimaal te blijven presteren?

Wezenlijke vragen om bij stil te staan. Ter inspiratie biedt Schouten & Nelissen het magazine Mens@Org aan. Boordevol artikelen die je helpen om het beste uit jezelf, je medewerkers en organisatie te halen. Nu en in de toekomst. Met onder andere:

Ontwikkelcultuur

Als partner in strategisch HRD geeft Schouten & Nelissen met organisaties vorm aan leren en ontwikkelen. Samen zorgen we voor een ontwikkelcultuur waarmee mensen en teams het beste uit zichzelf halen. Organisaties boeken pas succes als human capital optimaal presteert!

Benieuwd naar het magazine?

Vraag het magazine gratis aan

Lees verder