Nieuws

2e Industrie Award op rij voor Schouten China

Zaltbommel/Shanghai, 18 juli – Coaching wordt steeds belangrijker in werk en leven in China. Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt Schouten China erkend als een toonaangevende organisatie om coachingsvaardigheden te ontwikkelen voor individuen en organisaties in China.

Aanpak vanuit Nederlandse roots   
Schouten China is sinds 2007 actief en werkt met een ‘Nederlandse’ aanpak via training, consulting en coaching succesvol aan het versterken van individuen, teams en organisaties in China. Hun visie op leren en ontwikkelen spreekt niet alleen Westerse, maar blijkbaar ook Chinese bedrijven erg aan.

Duizenden coaches opgeleid
Schouten China kreeg de award van Human Resource Excellence Center (HREC) uitgereikt voor haar brede pakket aan coaching services. Van individuele en groepstraining, tot één-op-één coaching, tot team- en systeemcoaching. De afgelopen jaren heeft Schouten China duizenden coaches in China opgeleid. 

Ton Dijkzeul, General Manager van Schouten China: "We bedanken het HR Experience Center en onze klanten voor het erkennen van onze bijdrage aan het ontwikkelen van coachingvaardigheden. Steeds meer organisaties zien de waarde in van coaching en coachend leiderschap."

Human Resource Excellence Center (HREC)
HREC is het grootste en meest invloedrijke op lidmaatschap gebaseerde netwerk van China voor HR-professionals. In juni 2018, waren er 2.800 bedrijven lid. 90% van de Fortune 500 en Forbes 2000-bedrijven in China zijn HREC-bedrijfsleden. Elk jaar reikt HREC awards uit aan bedrijven die toonaangevend zijn in de meest uiteenlopende disciplines in de branche.

Klik hier voor meer informatie over Schouten China

Lees verder

HRD Summit Europe 2018

Schouten Global is aanwezig bij de HRD Summit Europe 2018. De belangrijkste ontwikkelingen op het vakgebied van HR komen deze dag voorbij. Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC, directeur organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen, spreekt op het evenement en geeft een workshop over Leaderschip Engagement.

Top van multinationals

De top van HR multinationals is aanwezig tijdens de Summit op 22 en 23 mei in de Amsterdamse RAI. HR directeuren en HR managers zijn deze dag welkom om alle laatste ontwikkelingen met elkaar de delen, workshops en matchmeeting te volgen. Meer dan 300 toonaangevende HR-experts, strategische denkers, vernieuwers en ondernemers bezoeken de Summit.  

Een klimaat voor engagement

Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC deelt de belangrijkste inzichten uit haar wetenschappelijke studies naar mensen en organisaties die zich richten op zinvol werk en bevlogenheid in organisaties. Leiderschap speelt een belangrijke rol in het creëren van een klimaat voor bevlogenheid binnen organisaties.

Wat is een klimaat voor bevlogenheid?  Hoe kunt u deze verandering leiden? En welke interventies werken? Van Wingerden legt op 23 mei uit hoe u kunt profiteren van deze inzichten en uw organisatie naar betrokkenheid en betere prestaties leiden.

Lees hier meer informatie over het HRD Summit Europe 2018 en alle sprekers. 

Lees verder

20 organisaties aan de slag met werkstress en ongewenst gedrag

In samenwerking met het Ministerie van SZW ondersteunt Schouten & Nelissen 20 organisaties bij het versterken van een positief werkklimaat en het aanpakken van werkstress en ongewenst gedrag. Hiervoor zetten we in deze organisaties een Actieteam Goed en Gezond Werken in.

Verzuim door werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, kost jaarlijks 2,7 miljard euro. Het ministerie van SZW wil een impuls geven aan het aanpakken hiervan. Het is doel is een positieve beweging op gang brengen op deze thema’s. Jessica van Wingerden, directeur Schouten & Nelissen Research: “We zijn verheugd over de samenwerking met het Ministerie van SZW. Met een Actieteam Goed en Gezond Werken zetten we in op een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Tijdens en na afloop van het traject maken we met diverse publicaties zichtbaar wat werkt in de praktijk.”

Een Actieteam Goed en Gezond Werken werkt volgens de action learning methode. Concreet betekent dit dat een actieteam met medewerkers uit alle lagen van de organisatie met het thema aan de slag gaat. Het team ontwikkelt acties, voert ze uit en ontdekt in de praktijk wat werkt. Vooraf wordt op basis van een scan het vraagstuk geanalyseerd.

We ondersteunen deze 20 organisaties:

 • Bosch Transmission Technology BV
 • College St. Paul
 • Euronext
 • Gemeente Haaksbergen
 • Gemeente Enschede
 • Horizon College: Handel en Dienstverlening, Horeca
 • Hanzehogeschool Groningen
 • Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Erasmus University Rotterdam
 • Maastro Clinic
 • McDonald's Nederland B.V.
 • Noordwest Ziekenhuisgroep, Nucleaire geneeskunde
 • Nyloplast
 • ORO, Kennis & Behandeling
 • Plant Sciences Group, Wageningen University & Research
 • Politie
 • Rechtbank Gelderland | De Rechtspraak
 • Stichting voorschools en primair onderwijs De Linge
 • Technische Universiteit Delft, Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht, Divisie Vrouw en Baby
 • Voortgezet onderwijs van Amsterdam, Hyperion Lyceum
Lees verder

CTI en Schouten & Nelissen verlengen partnerschap

Ook de komende vijf jaar kunnen (toekomstige) coaches bij Schouten & Nelissen terecht voor CTI’s Co-Active Coachingsprogramma’s. Deze internationaal erkende opleidingen worden exclusief door Schouten & Nelissen aangeboden in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en China.

Kenmerkend aan de Co-Active opleidingen is dat je leert te vertrouwen dat jouw coachee alles in huis heeft om zelf richting te geven aan leven en werk en hier krachtige keuzes in kan maken. De vaardigheden en aanpak van het model maken het voor jou mogelijk op elk gewenst onderwerp jouw intuïtie in te zetten en effectief te coachen. De Co-Active aanpak bevat actuele inzichten vanuit positieve psychologie en breinleren.

Visie op ontwikkelen

“Het gedachtengoed van Co-Active sluit naadloos aan bij onze visie,” vertelt Janneke Schenning, Directeur Schouten University of applied sciences. “In onze trainingen werken we vanuit het kompasmodel, waarbij de focus ligt op iemands potentie in plaats van op zijn belemmeringen. In CTI hebben we een partner gevonden die deze visie deelt. We zijn trots op het partnerschap en kijken uit naar een langlevende samenwerking.”

Grootste trainingsbureau voor coaches

Schouten & Nelissen biedt sinds 2009 de Co-Active Coachopleidingen aan middels een exclusieve licentie. “CTI is always looking for optimal ways to spread Co-Active work in the world, at this time in history more than ever before. Therefore we are excited to continue our fruitful partnership with Schouten & Nelissen. We hope to continue the wonderful momentum we are creating together,” zegt Brian Tucker, Vice-President Global Business bij CTI.

CTI is de oudste en grootste trainingsorganisatie voor coaches in de wereld. Wereldwijd heeft CTI meer dan 55.000 coaches opgeleid en werknemers getraind in ruim de helft van de Fortune 100-bedrijven. Niet alleen coaches, maar ook HR managers, leidinggevenden, L&D professionals en adviseurs profiteren van de effectieve Co-Active methode.

De coachopleidingen zijn geaccrediteerd door de International Coach Federation (ICF), de grootste vakorganisatie van coaches ter wereld.

Jezelf tot professioneel coach ontwikkelen?

Ontdek wat de mogelijkheden zijn door het aanbod Co-Active coachopleidingen te bekijken. Of neem contact op voor een gratis persoonlijk adviesgesprek via 0418 – 688 510.

Lees verder

Schouten & Nelissen is Green Key gecertificeerd

Green Key, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven, verleent het certificaat ‘Goud’ aan Schouten & Nelissen. Deze certificering laat zien dat wij ons actief inzetten voor milieubesparing, zonder dat onze gasten op comfort en kwaliteit inboeten.

Schouten & Nelissen in Zaltbommel ontvangt de toonaangevende Green Key certificering als beurs, congres, vergader- en evenementenlocatie. We zijn in november 2017 uitgeroepen tot niveau ‘Goud’, de hoogst haalbare inschaling.

Duurzaam ondernemen

Het milieu ontlasten staat hoog op onze agenda. “Al sinds de oprichting wil Schouten & Nelissen een langlevende organisatie zijn. Ons doel is om, vanuit onze missie ‘het schip is zo sterk als zijn bemanning’, het verschil te maken voor mensen en organisaties. Schouten & Nelissen gaat niet voor de korte termijn en onderneemt met aandacht voor de mens en de maatschappij. Het behalen van het Green Key certificaat sluit hier naadloos bij aan. We zijn dan ook ontzettend trots dat we gezamenlijk dit certificaat hebben behaald,” vertelt Vera van Beek, Operationeel Directeur.

Milieubesparende initiatieven

Activiteiten die bijdragen aan de duurzaamheid van Schouten & Nelissen zijn bijvoorbeeld:

 • Beperken hoeveel liter water door de kranen stroomt per minuut.
 • Bewust kiezen voor catering met biologische en/of fair trade producten.
 • Zo min mogelijk belastende schoonmaakmiddelen gebruiken.
 • Koffiedik wordt bijvoorbeeld apart afgevoerd en gerecycled.
 • Flora en fauna verwelkomen in onze bedrijfstuin met insectenhotels en vogelhuisjes.
 • Ledverlichting in het hele pand.

Ook de komende jaren blijven wij ons actief richten op milieubesparing.

Lees verder

Voordelig lenen voor een master van Schouten University

Iedereen tussen 30 en 55 jaar kan tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om studiekosten te betalen. Dit wordt het levenlanglerenkrediet genoemd. Je kunt het levenlanglerenkrediet gebruiken voor elke wettelijk erkende opleiding in het hoger onderwijs. Dus ook voor de masters of mastermodules van Schouten University of Applied Sciences, die in januari 2018 weer van start gaan.

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt per jaar een bedrag lenen ter hoogte van het lesgeld, ofwel de onderwijsgebonden studiekosten. Voor arrangementskosten en boekengeld kun je geen beroep doen op het levenlanglerenkrediet.

Terugbetalen

De aflossing van je lening start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen hangt af van je inkomen.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om voor het levenlanglerenkrediet in aanmerking te komen.

 • Je neemt deel aan een wettelijk erkende hbo- of masteropleiding.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Ook met een verblijfsvergunning type II, III of IV kun je het levenlanglerenkrediet krijgen.
 • Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
 • Jouw collegegeld of lesgeld wordt niet volledig vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld jouw werkgever of ouders.
 • Je bent op het moment dat het krediet ingaat ouder dan 30 jaar en jonger dan 55 jaar.

Goed om te weten

Wordt het collegegeld of lesgeld gedeeltelijk voor je betaald? Dan kunt je het levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.

Als je jonger bent dan 30 jaar kun je het krediet aanvragen als je een deeltijdopleiding gaat doen aan het hbo of wo. Of als je een hbo-bachelor of een universitaire master hebt en een 2e opleiding gaat doen. Schouten University of Applied Sciences biedt alleen deeltijdopleidingen aan. Je kunt voor onze opleidingen dus ook als je jonger bent dan 30 jaar het levenlanglerenkrediet aanvragen.

Aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO. Wil je meer informatie, dan kun je bellen met DUO via 050-5999828 of contact met ons opnemen via masters@sn.nl.

Benieuwd naar de masters en modules?

Ga voor een verdieping van je carrière met een masteropleiding of –module op het gebied van Human Development en Kwaliteitsmanagement.

 

 

Lees verder

In Memoriam Rebecca Brock

Op 26 oktober 2017 is Rebecca Brock, teammanager Online van Schouten & Nelissen, samen met haar ongeboren dochter Elin geheel onverwachts overleden. Wij hebben Rebecca in de afgelopen 2,5 jaar leren kennen als een energieke en gedreven collega. Ze was de drijvende kracht van het Online marketing team en gaf richting aan de digitale transformatie van Schouten & Nelissen.

In 2015 kwam Rebecca bij ons binnen op het moment dat er een compleet nieuwe website gebouwd moest worden. Die kar moest zij trekken en dat was een flinke klus. Maar het was haar toevertrouwd. Een vrouw met verstand van zaken, ontzettend gedreven, heel erg betrokken en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze stond sterk in haar schoenen. Bovendien was Rebecca erg gemakkelijk en fijn in de omgang en dat maakte het dat het voor alle partijen oprecht heel prettig was om met haar samen te werken.

Als leidinggevende was Rebecca heel begaan en betrokken bij haar team en iedere collega binnen dat team. Ze gebruikte niet zo graag het woord ‘manager’. Liever was ze een ‘meewerkend voorvrouw’ waarbij ze dus ook nog actief was in de uitvoering. Tussen haar collega’s staan en niet boven haar collega’s. Dat was Rebecca. Ze had aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en wilde dat iedereen deed waar hij gelukkig van werd. Dat stimuleerde ze enorm. Ze was blij en trots als we met elkaar mooie resultaten of mooie campagnes neerzetten en iedereen daarin zijn bijdrage had kunnen leveren.

Lieve Rebecca, namens alle collega’s van Schouten & Nelissen willen we je bedanken voor wat je voor ons betekend hebt. Je was voor velen veel meer dan een goede collega. Wat hadden we jou een mooie toekomst gegund met je gezin. We zullen je nooit vergeten.

Het kan niet, het mag niet
Een nieuw hoofdstuk werd een abrupt einde
Jou zien, spreken, horen doen we niet meer
Onze herinneringen koesteren we, laten we voortbestaan
Voor altijd in ons hart, net als jij

Lees verder

Maak kennis met ons nieuwste initiatief Burn inn

Burn-out is een van de hardst groeiende beroepsziekten. Het terugvinden van de balans is vaak een moeizaam en ongrijpbaar proces. Dat kan en moet anders. Met trots introduceert Schouten & Nelissen daarom de nieuwe organisatie Burn inn.

Burn-out de wereld uit!

Burn-out de wereld uit. Dat is de missie van Burn inn. Deze missie sluit naadloos aan bij de expertise van Schouten & Nelissen: mensen in hun kracht zetten. Gaat het toch mis? Dan zijn wij er voortaan ook.

Burn inn biedt de beste behandeling voor burn-out. Met een wetenschappelijke onderbouwde aanpak, diagnose op basis van mentale én fysieke gegevens staat Burn inn garant voor permanent herstel.

Vooraanstaande experts

Burn inn werkt samen met twee vooraanstaande experts: Albert Sonnevelt (auteur, psycholoog en ervaringsdeskundige) en dr. Jessica van Wingerden MBA MCC (onderzoeker en wetenschapper). 

Lees verder

Bevlogenheid en vitaliteit werknemer openbaar bestuur zorgelijk

Werknemers bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk zijn minder vitaal en bevlogen dan medewerkers in de private sector. Van de ambtenaren is slechts 20% bevlogen in het werk en voelt maar 16% zich vitaal ten opzichte van 25% landelijk. Wel ervaart 64% van de ambtenaren veel mogelijkheden om regie te nemen in hun werk. Toch neemt slechts 37% daarvan ook daadwerkelijk de regie. Dit blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen en Stichting IKPOB naar vitaliteit en bevlogenheid onder ruim 3858 respondenten in het openbaar bestuur.

Structureel stress          

Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research: ‘Decentralisaties en digitalisering binnen het openbaar bestuur zorgen voor veranderende werkzaamheden en veel rolonduidelijkheid. Deze rolonduidelijkheid heeft negatieve gevolgen voor de bevlogenheid en het nemen van de eigen regie door medewerkers. Het aantal medewerkers dat in het werk de regie neemt om in alle veranderingen een goede aansluiting op het werk te houden, blijft achter. Terwijl dat juist belangrijk is voor de vitaliteit en inzetbaarheid van de professionals’

Bezuiniging, decentralisatie en digitalisering vragen perspectief         

Henk Wesseling, directeur IKPOB: ‘De jarenlange druk op de ambtelijke organisatie door bezuinigen, reorganisatie en ontwikkelingen als de decentralisatie en digitalisering is groot. Medewerkers in het openbaar bestuur hebben daarom meer moeite met het vinden van een goede werkbalans. Door hun betrokkenheid hebben ze moeite om het werk thuis van zich af te zetten. Juist door die betrokkenheid zijn er volop kansen om de bevlogenheid van de ambtenaren in de komende jaren te verhogen. Dit is van belang om goed om te kunnen gaan met de complexe opgaven waar het openbaar bestuur voor staat. Een cruciale rol ligt hier weggelegd voor de leidinggevende. Hij moet de dialoog aangaan en laten zien hoe digitalisering en decentralisatie kansen bieden. Maak gebruik van de professionaliteit van medewerkers én stimuleer deze.’

Dichter bij de burger en jezelf

Volgens Van Wingerden tonen de uitkomsten van het onderzoek aan dat er nog veel te winnen valt in het vergroten van de vitaliteit van medewerkers in het openbaar bestuur. ‘Medewerkers moeten juist de decentralisatie aangrijpen om niet alleen dichter bij de burger te komen, maar ook dichter bij de betekenis van het werk voor henzelf. Dit zal ook voelbaar zijn voor de burger. Daarvoor is het belangrijk dat zij zelf actie ondernemen en nagaan waarvoor zij iedere dag opstaan en hoe zij van betekenis willen zijn voor anderen. Het is zaak dat leidinggevenden dit stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld door medewerkers duidelijk te laten zien hoe zij individueel bijdragen aan het behalen van de doelen van de organisatie. Dit start met een actieve dialoog tussen medewerkers en leidinggevenden, maar ook met voorbeeldgedrag. Een goede balans en meer bevlogenheid in het werk dragen niet alleen bij aan duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van medewerkers, maar verbeteren ook de creativiteit, innovatiekracht en prestaties van het openbaar bestuur.’

De onderzoeksresultaten vind je in de infographic en in het onderzoeksrapport.

Download infographic

Download onderzoeksrapport

Lees verder

Training ‘Coachen van collega's’ opnieuw geaccrediteerd

De training Coachen van collega's is glansrijk geaccrediteerd door NOBCO-EMCC. Ook de komende 5 jaar kunnen deelnemers via deze opleiding het door NOBCO/EMCC erkende getuigschrift op Foundation niveau behalen.

“Het is bewonderingswaardig om te zien hoeveel inspanning Schouten & Nelissen heeft geleverd in het continu vernieuwen van het programma door actief samen te werken met verschillende stakeholders. Daarbij is optimaal ingespeeld op trends en ontwikkelingen. We hopen dat Schouten & Nelissen het programma ook in de toekomst blijft vernieuwen, zoals zij dat de afgelopen jaren ook al heeft gedaan,” luidde de aanbeveling van NOBCO-EMCC.

Tijdens de opleiding Coachen van collega’s stappen deelnemers uit de rol van mentor, expert of adviseur en in de rol van coach. Tijdens het leertraject leren deelnemers op gestructureerde wijze coachingsgesprekken vorm te geven en in elke situatie de juiste coachingsvaardigheden toe te passen. Deelnemers worden zelf ook gecoacht.

Lees meer over de training Coachen van collega's.

Lees verder