Nieuws

Hoge klanttevredenheid resulteert in nieuwe Cedeo-erkenning

Wie trainingen, coaching of maatwerk ontwikkeltrajecten afneemt, wil verzekerd zijn van goede kwaliteit. Maar hoe maken HR- en L&D-professionals een juiste keuze uit het enorme aanbod? Met onderzoeken naar de klanttevredenheid maakt Cedeo alvast een eerste selectie. Ongeveer 800 van de ruim 10.000 HR-dienstverleners zijn door Cedeo erkend. Deze maand is ons keurmerk vernieuwd.

‘Schouten & Nelissen is al ruim 20 jaar in het bezit van een Cedeo-erkenning. Met een score boven de 90% klanttevredenheid in bijna al die jaren,’ zegt Hyacinthe van Emst, Adviseur bij Cedeo. ‘De waardering blijkt verder gestegen in het meest actuele onderzoek. Daarmee toont Schouten & Nelissen wederom aan al jaren een betrouwbare partner in leren en ontwikkelen te zijn, die meebeweegt op veranderende vragen vanuit de markt.’

Sterke aanpak

Camiel Gielkens, CEO van Schouten & Nelissen: ‘Ik ben ontzettend blij met de vernieuwde erkenning. Dagelijks zetten we ons in voor duurzaam resultaat bij en met onze klanten. We doen er dan ook alles aan om impactvolle ontwikkeltrajecten te verzorgen door te meten, resultaatgerichte interventies aan te bieden en zo significant bij te dragen aan het succes van onze klanten. De hoge klanttevredenheid bewijst dat onze aanpak werkt! We kijken ernaar uit om mensen, teams en organisaties te blijven ontwikkelen. Nu en in de toekomst.’

Over de Cedeo-erkenning

Cedeo biedt hét keurmerk voor de Nederlandse HR-sector. Een erkenning betekent dat minimaal 80 procent van de klanten ‘tevreden tot zeer tevreden’ is over de kwaliteit en de dienstverlening. Deze beoordeling is altijd actueel, want om de Cedeo-erkenning te behouden moeten aanbieders tweejaarlijks een nieuw klanttevredenheidsonderzoek afsluiten. Natuurlijk met een positief resultaat. Cedeo is een onafhankelijke instantie.

Lees verder

1 op de 5 werknemers ervaart ongewenst gedrag

Een groot deel van de beroepsbevolking heeft te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer (20%). Van die groep geeft een derde aan te maken te hebben met intimidatie en/of pesten. Dat blijkt uit het onderzoek Werkstress of werkplezier dat Schouten & Nelissen liet uitvoeren onder ruim 1300 werkenden.

De 5 vormen van ongewenst gedrag zijn, in volgorde van mate waarin het voorkomt.

20% - Intimidatie
12% - Pesten
7% - Discriminatie
4% - Ongewenste seksuele aandacht
1% - Geweld van collega’s of leidinggevenden

Het ervaren van een hoge werkdruk en uitputting op het werk heeft een belangrijke relatie met ongewenst gedrag. Van de mensen die aangeven uitgeput te zijn, geeft maar liefst 30% aan te maken te hebben met intimidatie. Het contrast is groot: van de mensen die niet uitgeput zijn, heeft slechts 12% te maken met intimidatie. Daarnaast blijkt er een relatie is tussen de ervaren werkdruk en pesten. 24% van de mensen die aangeeft veel werkdruk te hebben, ervaart pestgedrag op het werk. Dit ten opzichte van de medewerkers die weinig werkdruk ervaren, hiervan geeft slechts 14% aan pesten te ervaren op de werkvloer.

Jessica van Wingerden, Directeur Organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen, over de resultaten: ‘Het is confronterend om te zien dat 1 op de 5 medewerkers in organisaties te maken heeft met ongewenst gedrag. Zeker gezien de impact op het welzijn van medewerkers binnen organisaties.’

Invloed van een positief werkklimaat

Organisaties kunnen samen met medewerkers actief werken aan het succesvol terugdringen van ongewenst gedrag. Dit start met aandacht voor het werkklimaat dat medewerkers binnen teams en de organisatie ervaren.

Van Wingerden:  ‘Uit ons onderzoek blijkt dat medewerkers die een positief werkklimaat ervaren, lager scoren op intimidatie, pesten, cynisme, uitputting en werkdruk. Daarbij zien we dat deze medewerkers meer gemotiveerd zijn, meer eigen initiatief nemen en bevlogen zijn in het werk.’ Een positief werkklimaat is niet vanzelfsprekend. Hoge druk, werkstress en ongewenst gedrag liggen dagelijks op de loer. Het bespreekbaar maken en houden van die onderwerpen is een belangrijk startpunt om problemen op de werkvloer aan te pakken.

Ministerie van SZW en Schouten & Nelissen slaan de handen ineen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 20 organisaties ondersteund in het bevorderen van een positief werkklimaat. In samenwerking met Schouten & Nelissen doorliepen 20 organisaties een intensief traject. Onder hen afdelingen van McDonald’s, UMC Utrecht en de Rechtspraak.

Van Wingerden: ‘We begeleidden de organisaties 4 tot 6 maanden. We gebruikten hiervoor de wetenschappelijk onderbouwde actieteamaanpak. Een team van mensen uit de deelnemende organisatie ontwikkelt gezamenlijk acties, voert ze uit en ontdekt in de praktijk wat werkt. De resultaten zijn zeer positief.’ Op het congres Grip op een positief werkklimaat dat vandaag, 9 oktober 2018, plaatsvindt, presenteren deelnemers de resultaten.

Lees verder

Camiel Gielkens CEO Schouten & Nelissen

ZALTBOMMEL – Schouten & Nelissen Groep heeft Camiel Gielkens op 1 september 2018 benoemd tot Chief Executive Officer. Gielkens was voor zijn benoeming General Manager bij Schouten China.

Gielkens (13-03-1974) behaalde als bedrijfskundige zijn masterdiploma aan de Nyenrode Business School. Daarna startte hij als business consultant en strateeg bij Stratix Consulting en Reed Elsevier. In 2008 startte hij bij Schouten & Nelissen als senior consultant.

Uitgroeien tot marktleider

In 2012 vervolgde hij zijn carrière binnen de organisatie als General Manager van Schouten China. Hij liet Chinese organisaties kennismaken met de thema’s vitaliteit, leiderschap en persoonlijke kracht. Gielkens gaf leiding aan een internationaal team van 40 mensen. Daarnaast werkte hij zelf als coach bij internationale en Chinese topklanten.

Samen met zijn team adviseerde hij bedrijven, om hun bedrijfsresultaten te verbeteren, innovaties te stimuleren en werkplezier te vergroten. Gielkens zorgde ervoor dat Schouten China, nieuw en onbekend, uitgroeide tot marktleider Learning & Development. In april 2018 droeg hij het stokje over aan Ton Dijkzeul.

Verjonging van het management

Met de benoeming van Camiel Gielkens als CEO kiest de Schouten & Nelissen Groep voor verdere verjonging van haar management en geeft de organisatie ruimte aan talenten binnen de eigen organisatie. Samen met Jan-Hein Schouten (Voorzitter), Paul Hinze (CFO) en Vera van Beek (COO) vormt Gielkens de board van de Schouten & Nelissen Groep.

Gielkens over zijn nieuwe uitdaging: “Ik ben er enorm trots op mijn benoeming. In mijn nieuwe rol bouw ik samen met onze professionals verder. Met als basis het stevige fundament dat de afgelopen 40 jaar is gelegd. Wij tillen onze partners naar een hoger niveau door inzicht te geven en door de activatie van nieuw gedrag te realiseren. Samen werken we aan een meetbaar resultaat. Dat is precies waar ik me sterk voor ga maken.” 

Lees verder

Accountants kunnen nu PE-punten behalen met de online training Communiceren van New Heroes

Vanaf 3 september 2018 starten online opleider New Heroes en Nagtzaam Accountants & Fiscalisten een unieke samenwerking: alle accountants in Nederland kunnen vanaf dan een deel van hun verplichte jaarlijkse PE-punten online behalen. Dit is uniek in Nederland.

Deze samenwerking biedt accountants de mogelijkheid om de online training Communiceren te volgen bij New Heroes waarbij 10 PE-punten te behalen zijn. Deze punten zijn geaccrediteerd door de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants). Voor het bedrag van euro 599,- krijgen accountants 1 jaar toegang tot het volledige aanbod van New Heroes en 1 uur coaching door een professionele coach. Na het afronden van de training Communiceren in combinatie met een eindtoets wordt het certificaat uitgereikt door Nagtzaam Accountants & Fiscalisten.

In eigen tempo en tijd ontwikkelen

Jorn van Wijk, CEO New Heroes, is ontzettend trots op deze unieke samenwerking. Van Wijk: “Juist in de accountancywereld zien we dat de werkdruk ontzettend hoog ligt. Er wordt veel van accountants gevraagd, zowel op het gebied van flexibiliteit als professionaliteit. Accountants kunnen zich met de online trainingen van New Heroes in hun eigen tempo en tijd ontwikkelen. Het feit dat we PE-punten uitreiken na het afronden van een online training in soft skills is uniek. Wij zijn hiermee de enige in Nederland die dit doen, misschien zelfs wel ter wereld!”

Joris Nagtzaam, mede-eigenaar van Nagtzaam Accountants & Fiscalisten: “New Heroes en Nagtzaam Accountants & Fiscalisten bieden de mogelijkheid om accountants in eigen tijd hun communicatieve vaardigheden te verbeteren. Accountants werken vaak in opdracht van diverse klanten. Naast kennis worden sociale vaardigheden zoals communiceren steeds belangrijker. En daarin kunnen we als beroepsgroep nog veel ontwikkelen. Fantastisch dat nu een PE-waardige online training beschikbaar is die daarin de behoefte kan invullen.

Over New Heroes

Online trainingsspecialist New Heroes is in 2015 opgericht door Jan Schouten, grondlegger van Schouten & Nelissen. New Heroes biedt inmiddels ruim 130 online trainingen aan voor bedrijven en particulieren, van teamleiderschap tot timemanagement en van assertiviteit tot communicatie. Kenmerkend zijn de vele praktijkopdrachten en de hoge mate van effectiviteit. 

Over Nagtzaam Accountants & Fiscalisten

Nagtzaam Accountants & Fiscalisten, met vestigingen in Veghel, Oss en Den Bosch, bestaat dit jaar 35 jaar. Een ervaren en vooruitstrevend kantoor met een duidelijk streven om gezamenlijk te werken aan de toekomst. Niet alleen aan de toekomst van het kantoor maar juist ook aan de toekomst van medewerkers. Een accountant is nou eenmaal nooit uitgeleerd! Nagtzaam - geaccrediteerd voor het geven van cursussen waar PE-punten toegekend worden conform NBA - investeert in zijn medewerkers en geeft ruimte voor het volgen van (beroeps)opleidingen en cursussen. 

Ondernemers hebben niet zomaar een accountant nodig, maar een die precies weet wat er binnen het bedrijf afspeelt en zich naast de cijfers ook laat leiden door ondernemersgevoel. Een accountant met een zodanige ervaring dat hij markten aanvoelt, ontwikkelingen in een vroeg stadium aan ziet komen, samen met de ondernemer kansen ruikt (creëert) en bedreigingen voelt en ombuigt. Eentje die een spiegel voorhoudt, net dát laatste zetje geeft om een bepaalde weg in te slaan en de enthousiasme voor de onderneming de waarde heeft van een zesde zintuig! 

Aan de slag?

Download de leaflet of neem contact op met New Heroes via 073 - 844 99 10 voor meer informatie.

Bekijk leaflet (pdf)

Lees verder

Slechts 1 op de 4 werknemers kent de ‘why’ van de organisatie

Betrokken medewerkers dragen bij aan een positief werkklimaat. Daarvoor is het belangrijk dat zij het doel van hun organisatie kennen. En het gevoel hebben hieraan bij te dragen. Toch weet slechts een kwart van de medewerkers wat deze ‘why’ is. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Werkstress of werkplezier’ dat Schouten & Nelissen uitvoerde onder 1263 werkenden.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat organisaties veel meer kunnen doen om het werkklimaat te verbeteren. Werken aan een positief werkklimaat levert organisaties veel op. Medewerkers ervaren binnen een positief werkklimaat minder werkdruk en werkstress. Ook nemen zij meer regie in het werk en zijn ze meer vitaal en bevlogen. Dat draagt bij aan een wendbare en innovatieve organisatie.

24% ervaart waardering voor werk
Voor een goed werkklimaat is een aantal elementen van belang. Naast duidelijkheid over het doel van de organisatie, is dat onder andere erkenning en waardering en een goede samenwerking. Ook daar valt nog veel te winnen. Slechts 24% van de respondenten ervaart daadwerkelijk waardering voor het werk en een derde vindt dat samenwerking wordt bevorderd.

De hype van de ‘WHY’
Jessica van Wingerden, Directeur Organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen, over de resultaten: ‘Als organisatie kun je echt wat doen om een positief werkklimaat te creëren. Organisaties laten hier nog veel liggen. Neem nu het hogere doel van de organisatie. Na de hype in managementboeken over de WHY en de opbrengsten hiervan zou je verwachten dat managers hier veel gerichter aan werken.

Serieuze risico's
In de praktijk blijkt dat mensen daar nog relatief weinig van terugzien. Werk aan de winkel dus voor veel organisaties, volgens Van Wingerden. ‘Een werkklimaat dat weinig motiverend en waarderend is, brengt serieuze problemen met zich mee. Het vergroot de kans op werkstress en ongewenst gedrag en daarmee het risico op burn-out.’

SZW en Schouten & Nelissen slaan de handen ineen
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil organisaties hierbij graag ondersteunen. In samenwerking met Schouten & Nelissen kregen 20 organisaties, waaronder McDonald’s, UMC Utrecht en de Rechtspraak, begeleiding om grip te krijgen op een positief werkklimaat.

Aanpak
Van Wingerden: ‘We begeleidden de organisaties 4 tot 6 maanden. We gebruiken hiervoor de actieteamaanpak. Een team van mensen uit de deelnemende organisatie ontwikkelt gezamenlijk acties, voert ze uit en ontdekt in de praktijk wat werkt. De tussentijdse resultaten zien er veelbelovend uit.’

9 oktober 2018 Congres Grip op een positief werkklimaat
De 20 organisaties delen op 9 oktober 2018 hun ervaringen op het congres Grip op een positief werkklimaat. Ook presenteert Schouten & Nelissen meer feiten en cijfers uit het onderzoek ‘Werkstress of werkplezier’. Deelnemers maken daarnaast kennis met de actieteamaanpak zodat ze op basis van deze aanpak ook zelf aan de slag kunnen met een positief werkklimaat.

Laat je inspireren op het congres

Lees verder

2e Industrie Award op rij voor Schouten China

Zaltbommel/Shanghai, 18 juli – Coaching wordt steeds belangrijker in werk en leven in China. Voor het tweede opeenvolgende jaar wordt Schouten China erkend als een toonaangevende organisatie om coachingsvaardigheden te ontwikkelen voor individuen en organisaties in China.

Aanpak vanuit Nederlandse roots   
Schouten China is sinds 2007 actief en werkt met een ‘Nederlandse’ aanpak via training, consulting en coaching succesvol aan het versterken van individuen, teams en organisaties in China. Hun visie op leren en ontwikkelen spreekt niet alleen Westerse, maar blijkbaar ook Chinese bedrijven erg aan.

Duizenden coaches opgeleid
Schouten China kreeg de award van Human Resource Excellence Center (HREC) uitgereikt voor haar brede pakket aan coaching services. Van individuele en groepstraining, tot één-op-één coaching, tot team- en systeemcoaching. De afgelopen jaren heeft Schouten China duizenden coaches in China opgeleid. 

Ton Dijkzeul, General Manager van Schouten China: "We bedanken het HR Experience Center en onze klanten voor het erkennen van onze bijdrage aan het ontwikkelen van coachingvaardigheden. Steeds meer organisaties zien de waarde in van coaching en coachend leiderschap."

Human Resource Excellence Center (HREC)
HREC is het grootste en meest invloedrijke op lidmaatschap gebaseerde netwerk van China voor HR-professionals. In juni 2018, waren er 2.800 bedrijven lid. 90% van de Fortune 500 en Forbes 2000-bedrijven in China zijn HREC-bedrijfsleden. Elk jaar reikt HREC awards uit aan bedrijven die toonaangevend zijn in de meest uiteenlopende disciplines in de branche.

Klik hier voor meer informatie over Schouten China

Lees verder

HRD Summit Europe 2018

Schouten Global is aanwezig bij de HRD Summit Europe 2018. De belangrijkste ontwikkelingen op het vakgebied van HR komen deze dag voorbij. Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC, directeur organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen, spreekt op het evenement en geeft een workshop over Leaderschip Engagement.

Top van multinationals

De top van HR multinationals is aanwezig tijdens de Summit op 22 en 23 mei in de Amsterdamse RAI. HR directeuren en HR managers zijn deze dag welkom om alle laatste ontwikkelingen met elkaar de delen, workshops en matchmeeting te volgen. Meer dan 300 toonaangevende HR-experts, strategische denkers, vernieuwers en ondernemers bezoeken de Summit.  

Een klimaat voor engagement

Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC deelt de belangrijkste inzichten uit haar wetenschappelijke studies naar mensen en organisaties die zich richten op zinvol werk en bevlogenheid in organisaties. Leiderschap speelt een belangrijke rol in het creëren van een klimaat voor bevlogenheid binnen organisaties.

Wat is een klimaat voor bevlogenheid?  Hoe kunt u deze verandering leiden? En welke interventies werken? Van Wingerden legt op 23 mei uit hoe u kunt profiteren van deze inzichten en uw organisatie naar betrokkenheid en betere prestaties leiden.

Lees hier meer informatie over het HRD Summit Europe 2018 en alle sprekers. 

Lees verder

20 organisaties aan de slag met werkstress en ongewenst gedrag

In samenwerking met het Ministerie van SZW ondersteunt Schouten & Nelissen 20 organisaties bij het versterken van een positief werkklimaat en het aanpakken van werkstress en ongewenst gedrag. Hiervoor zetten we in deze organisaties een Actieteam Goed en Gezond Werken in.

Verzuim door werkstress en ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, kost jaarlijks 2,7 miljard euro. Het ministerie van SZW wil een impuls geven aan het aanpakken hiervan. Het is doel is een positieve beweging op gang brengen op deze thema’s. Jessica van Wingerden, directeur Schouten & Nelissen Research: “We zijn verheugd over de samenwerking met het Ministerie van SZW. Met een Actieteam Goed en Gezond Werken zetten we in op een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Tijdens en na afloop van het traject maken we met diverse publicaties zichtbaar wat werkt in de praktijk.”

Een Actieteam Goed en Gezond Werken werkt volgens de action learning methode. Concreet betekent dit dat een actieteam met medewerkers uit alle lagen van de organisatie met het thema aan de slag gaat. Het team ontwikkelt acties, voert ze uit en ontdekt in de praktijk wat werkt. Vooraf wordt op basis van een scan het vraagstuk geanalyseerd.

We ondersteunen deze 20 organisaties:

 • Bosch Transmission Technology BV
 • College St. Paul
 • Euronext
 • Gemeente Haaksbergen
 • Gemeente Enschede
 • Horizon College: Handel en Dienstverlening, Horeca
 • Hanzehogeschool Groningen
 • Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Erasmus University Rotterdam
 • Maastro Clinic
 • McDonald's Nederland B.V.
 • Noordwest Ziekenhuisgroep, Nucleaire geneeskunde
 • Nyloplast
 • ORO, Kennis & Behandeling
 • Plant Sciences Group, Wageningen University & Research
 • Politie
 • Rechtbank Gelderland | De Rechtspraak
 • Stichting voorschools en primair onderwijs De Linge
 • Technische Universiteit Delft, Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht, Divisie Vrouw en Baby
 • Voortgezet onderwijs van Amsterdam, Hyperion Lyceum
Lees verder

CTI en Schouten & Nelissen verlengen partnerschap

Ook de komende vijf jaar kunnen (toekomstige) coaches bij Schouten & Nelissen terecht voor CTI’s Co-Active Coachingsprogramma’s. Deze internationaal erkende opleidingen worden exclusief door Schouten & Nelissen aangeboden in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en China.

Kenmerkend aan de Co-Active opleidingen is dat je leert te vertrouwen dat jouw coachee alles in huis heeft om zelf richting te geven aan leven en werk en hier krachtige keuzes in kan maken. De vaardigheden en aanpak van het model maken het voor jou mogelijk op elk gewenst onderwerp jouw intuïtie in te zetten en effectief te coachen. De Co-Active aanpak bevat actuele inzichten vanuit positieve psychologie en breinleren.

Visie op ontwikkelen

“Het gedachtengoed van Co-Active sluit naadloos aan bij onze visie,” vertelt Janneke Schenning, Directeur Schouten University of applied sciences. “In onze trainingen werken we vanuit het kompasmodel, waarbij de focus ligt op iemands potentie in plaats van op zijn belemmeringen. In CTI hebben we een partner gevonden die deze visie deelt. We zijn trots op het partnerschap en kijken uit naar een langlevende samenwerking.”

Grootste trainingsbureau voor coaches

Schouten & Nelissen biedt sinds 2009 de Co-Active Coachopleidingen aan middels een exclusieve licentie. “CTI is always looking for optimal ways to spread Co-Active work in the world, at this time in history more than ever before. Therefore we are excited to continue our fruitful partnership with Schouten & Nelissen. We hope to continue the wonderful momentum we are creating together,” zegt Brian Tucker, Vice-President Global Business bij CTI.

CTI is de oudste en grootste trainingsorganisatie voor coaches in de wereld. Wereldwijd heeft CTI meer dan 55.000 coaches opgeleid en werknemers getraind in ruim de helft van de Fortune 100-bedrijven. Niet alleen coaches, maar ook HR managers, leidinggevenden, L&D professionals en adviseurs profiteren van de effectieve Co-Active methode.

De coachopleidingen zijn geaccrediteerd door de International Coach Federation (ICF), de grootste vakorganisatie van coaches ter wereld.

Jezelf tot professioneel coach ontwikkelen?

Ontdek wat de mogelijkheden zijn door het aanbod Co-Active coachopleidingen te bekijken. Of neem contact op voor een gratis persoonlijk adviesgesprek via 0418 – 688 510.

Lees verder

Schouten & Nelissen is Green Key gecertificeerd

Green Key, een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven, verleent het certificaat ‘Goud’ aan Schouten & Nelissen. Deze certificering laat zien dat wij ons actief inzetten voor milieubesparing, zonder dat onze gasten op comfort en kwaliteit inboeten.

Schouten & Nelissen in Zaltbommel ontvangt de toonaangevende Green Key certificering als beurs, congres, vergader- en evenementenlocatie. We zijn in november 2017 uitgeroepen tot niveau ‘Goud’, de hoogst haalbare inschaling.

Duurzaam ondernemen

Het milieu ontlasten staat hoog op onze agenda. “Al sinds de oprichting wil Schouten & Nelissen een langlevende organisatie zijn. Ons doel is om, vanuit onze missie ‘het schip is zo sterk als zijn bemanning’, het verschil te maken voor mensen en organisaties. Schouten & Nelissen gaat niet voor de korte termijn en onderneemt met aandacht voor de mens en de maatschappij. Het behalen van het Green Key certificaat sluit hier naadloos bij aan. We zijn dan ook ontzettend trots dat we gezamenlijk dit certificaat hebben behaald,” vertelt Vera van Beek, Operationeel Directeur.

Milieubesparende initiatieven

Activiteiten die bijdragen aan de duurzaamheid van Schouten & Nelissen zijn bijvoorbeeld:

 • Beperken hoeveel liter water door de kranen stroomt per minuut.
 • Bewust kiezen voor catering met biologische en/of fair trade producten.
 • Zo min mogelijk belastende schoonmaakmiddelen gebruiken.
 • Koffiedik wordt bijvoorbeeld apart afgevoerd en gerecycled.
 • Flora en fauna verwelkomen in onze bedrijfstuin met insectenhotels en vogelhuisjes.
 • Ledverlichting in het hele pand.

Ook de komende jaren blijven wij ons actief richten op milieubesparing.

Lees verder