Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

HBO module Financieel management

HBO module Financieel management

 • Krijg zicht op de financiële gezondheid van je organisatie
 • Krijg vat op prijs, kostprijs en winstgevendheid
 • Word gesprekspartner voor het management over de financiële aansturing
Uitvoering
HBO module
Duur
4 dagen (13 weken)
Kosten
€ 2.395,00 (BTW vrijgesteld)
Startmoment
Start al in januari

Dit ga je leren in HBO module Financieel management

Hoe staat je organisatie er financieel voor? Zijn de begroting, de winst- en verliesrekening en de balans een representatieve weergave van hetgeen er in de organisatie gebeurt en moet gebeuren? Is het bedrijf voldoende winstgevend en welke factoren zijn daarop van invloed? Kan een bedrijf zijn rekeningen betalen? Is er goed zicht op risico’s? Is jouw bedrijf in control?

Allerlei vragen die je als bedrijfskundige in grote lijnen moet kunnen beantwoorden. In deze module krijg je inzicht in de financiële aansturing van een organisatie. Je kunt er de juiste vragen over stellen en je weet je als gesprekspartner staande te houden richting het management. De module is los te volgen of als onderdeel van de HBO Bachelor Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

In de module komen de vier aspecten aan de orde die de basis vormen voor de financiële aansturing van een bedrijf of organisatie:

 1. De financiële documenten, zoals de begroting en de balans
 2. De winstgevendheid van de producten of diensten (kostprijsberekeningen)
 3. De kengetallen, zoals de solvabiliteits- en liquiditeitsratio
 4. Realisatie van doelstellingen en het beheersen van risico’s

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Begroting, balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht
 • Samenhang baten en lasten, inkomsten en uitgaven
 • Kosten, kostprijs en prijs
 • Kengetallen: zoals de solvabiliteits- en liquiditeitsratio
 • Administratieve organisatie en interne controle
 • Control en risicomanagement

New Heroes

Tijdens deze training krijg jij toegang tot het online platform New Heroes. Je gaat actief aan de slag met enkele opdrachten uit de leerreizen van New Heroes. Daarnaast kun jij op eigen initiatief verder werken aan je vaardigheden op het gebied van persoonlijke kracht, communicatie en leiderschap. Alles in jouw eigen tempo, waar en wanneer jij het wilt. 

Resultaten

 • Je kunt kritisch reflecteren op de financiële aansturing van de organisatie
 • Je begrijpt de essentiële aspecten van de financiële bedrijfsvoering
 • Je kunt opvallendheden signaleren in balans en winst- en verliesrekening
 • Je kunt de verschillende ratio-analyses toepassen
 • Je hebt inzicht in de financiële (kengetallen) en gevolgen daarvan
 • Je begrijpt hoe je de uitvoering van een proces of project kunt beheersen
 • Je bent een gesprekspartner voor het management over de financiële aansturing

Draag bij aan een financieel gezond bedrijf

Voor wie?

Je wilt op strategisch en tactisch niveau adviseren over de financiële aansturing van je organisatie of bedrijf. Je komt in aanraking met de financiële bedrijfsvoering en je wilt grip krijgen op de verschillende aspecten daarvan: begroting, winstgevendheid, kengetallen en risicomanagement. Je wilt zicht hebben op de samenhang en opvallendheden signaleren en kunnen bevragen.

Wij zorgen voor een veilige leeromgeving 

Samen met onze opleidings- en trainingslocaties zorgen we ervoor dat je lesdagen op een gezonde en verantwoorde wijze plaatsvinden. We volgen hiervoor de richtlijnen van de Rijksoverheid en ons brancheprotocol. Je leest de laatste status op www.sn.nl/over-ons/corona-maatregelen. Heb je nog vragen? Je mag ons altijd bellen (0418 688 510) of mailen (voorlichting@sn.nl). We zitten voor je klaar.

Kosten en financiering

Opleiding

Jouw investering in deze HBO module bedraagt € 2395,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering

Als je zelf (deels) je training of opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken, waardoor jij voordeliger kan studeren. Bekijk de mogelijkheden: www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 183,30 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Materiaalpakket
 • 6 mnd toegang tot online trainingen van New Heroes
 • Edumundo
 • Praktische bedrijfseconomie Theorieboek (boek)
 • Praktische bedrijfseconomie Opgavenboek (boek)

Daarnaast ontvang je de hand outs en wordt er gebruikt gemaakt van online testen en scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van de literatuur of deze niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 280,00 (exclusief btw). Volg je de avondvariant? Dan is de arrangement prijs €30,- (exclusief btw) per avond voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je businesscoach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op https://www.sn.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Doelstellend gesprek

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. Je formuleert samen je leerdoelen en bespreekt op welke manier je de training het beste kunt volgen.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de HBO module bedraagt 13 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 4 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 4:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 8:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze HBO module is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast waar je organisatie direct baat bij heeft. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences.

Incompany

Staan meerdere collega’s voor dezelfde uitdaging? Dan is ‘incompany’ de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. We passen de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

Schouten University of Applied Sciences werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • John Smits MBA

  John Smits inspireert al jaren studenten als het gaat om de regisseursrol op het snijvlak van IT & business. Het werken met nieuwe technieken, durven te pionieren en verandermanagement is voor John een tweede natuur. Met de krachtige combinatie van IT-trainingen, IT-ervaring en een afgeronde MBA en accountantsopleiding voorziet hij het bedrijfsleven van strategisch advies. John deelt graag zijn kennis en coacht, inspireert, prikkelt en enthousiasmeert studenten graag op het gebied van digitale transitie en datagedreven werken. Als innovator is John trainer en ontwikkelaar van onderwijsmateriaal op het gebied van Big Data, Business Intelligence, ICT, Data Analyse en FinTech.

 • Burcu Öztürk

  Saxion Enschede

  Burcu Öztürk is docent en onderzoeker Bedrijfskunde aan Saxion Enschede op het gebied van management, marketing en international business. Ook is zij schrijfster van het boek 'Verandermanagement', waarvan de 5e editie in 2020 verscheen.

Nu starten met HBO module Financieel management

HBO module Financieel management

€ 2.395,00 BTW vrijgesteld

Starten op do 27 januari 2022, UTRECHT


Materiaal € 183,30 excl. BTW

Arrangement € 280,00 excl. BTW

Totaal

€ 2.858,30 BTW vrijgesteld

Incl. materiaal en arrangementen

Tijdens onderstaande stappen kan je je startdatum kiezen

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou