Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mastermodule Mediation (Mediator 2)

Mastermodule Mediation (Mediator 2)

Breng partijen weer met elkaar in gesprek

 • Je bent een neutrale mediator die beschikt over de juiste basishouding
 • Je kan professioneel verschillende bemiddelingsvaardigheden toepassen
 • Samen met de Mediator 1 vormen deze modules de MfN erkende mediator opleiding

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Accreditaties
MfN
Duur
8 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in januari
Onderwerpen
 • +2
  Nog 2 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Mediation (Mediator 2)

In deze mastermodule van de NVAO-geaccrediteerde master Human Development stoom je jezelf klaar voor het echte bemiddelen. Als neutrale mediator begeleid jij partijen in conflict naar een oplossing waar iedereen achter staat. Je maakt kennis met verschillende vormen van bemiddeling, waarbij ook juridische aspecten aan de orde komen. Jouw vaardigheden in onderhandelen en mediation kun je na afronding professioneel inzetten. Samen met de module Conflictmanagement (Mediator 1) vormen de modules de MfN erkende mediator opleiding.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Eerste fase mediationproces en exploratiefase
 • Competenties mediator en verdiepeing mediationvaardigheden
 • Onderhandelingsfase
 • Overzicht fases in Mediation
 • Omgaan met weerstand en impasses en emoties
 • Persoonlijke vaardigheden: Mediation en onderhandelen in de praktijk en emoties in bemiddeling
 • Juridische aspecten en agressie in Mediation
 • Integratie van kennis

Resultaten

 • Je stelt je neutraal op als mediator
 • Je kunt verschillende vormen van mediation onderscheiden
 • Je beheerst diverse bemiddelingsvaardigheden
 • Je weet wanneer en naar wie je moet doorverwijzen bij een conflict
 • Je kunt reflecteren op je eigen sterke en zwakke punten
 • Je kunt omgaan met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Je hebt inzicht in de juridische en psychologische elementen

Voor wie professioneel wil bemiddelen in conflicten

Voor wie?

Op je werk heb je regelmatig te maken met conflicten. Niet als onderdeel van het probleem, maar als bemiddelaar tussen de verschillende groepen. Hierin wil je jezelf professionaliseren. Welke interventies kun je toepassen? En met welke juridische aspecten moet je rekening houden? Je bent leidinggevende, organisatieadviseur, HR-adviseur of juridisch medewerker en hebt een aantal jaar werkervaring.

Inhoud

Eerste fase mediationproces en exploratiefase

Je krijgt inzicht in de theorie achter mediation en verdiept met name de exploratiefase van het mediationproces.

Competenties mediator en verdiepeing mediationvaardigheden

In dit onderdeel verdiep je je bemiddelingsvaardigheden. Je leert hoe je een vertrouwensrelatie opbouwt, onderscheid maakt tussen inhoud en relatie en structuur biedt. Daarbij is het ook van belang dat je creatief naar oplossingen zoekt, luistert, samenvat, herdefinieert, doorvraagt en verschillen in zienswijzen weet te benoemen.

Onderhandelingsfase

In dit onderdeel staat de onderhandeling centraal. Dit is de fase waarin je naar een overeenkomst probeert te komen die iedereen tevreden stemt.

Overzicht fases in Mediation

Je verdiept je in de verschillende fases van het mediationproces, waarbij de focus ligt op institutionele en ethische aspecten. Ook de beleidspraktijk komt aan de orde.

Omgaan met weerstand en impasses en emoties

In deze bijeenkomst leer je machtsmisbruik doorzien en de machtsbalans bewaken. Ook besteden we aandacht aan het herkennen van sociaal-psychologische processen en hoe je daarop kunt interveniëren. Je leert impasses te herleiden naar hun oorsprong en te doorbreken.

Persoonlijke vaardigheden: Mediation en onderhandelen in de praktijk en emoties in bemiddeling

In dit onderdeel staan de vaardigheden van mediation centraal. Je maakt je technieken en vaardigheden eigen waarmee je de partijen tot creatieve oplossingen kunt laten komen. Je werkt aan de juiste basishouding voor mediation en reflecteert op je eigen sterke en zwakke punten.

Juridische aspecten en agressie in Mediation

Je maakt kennis met de juridische en psychologische elementen van mediation. Daarnaast komen de procedurele aspecten van mediation aan de orde: onder meer het onderkennen van contra-indicaties, verslagen schrijven en een plan van aanpak maken voor de implementatie van conflictbemiddeling in organisaties.

Integratie van kennis

Tijdens een extra collegedag bereid je jezelf voor op het MfN-examen door middel van een proefmediation.

Kosten en financiering

Deze opleiding kost in totaal € 3.750,00 BTW vrijgesteld, en is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 3750,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering en STAP-budget

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Wil je gebruik maken van de STAP-budget subsidieregeling? Dan kunnen er afwijkende gunstige prijzen en startdata gelden. Alle informatie hierover en de regeling zelf vind je op www.sn.nl/stap-budget.

Materiaal

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je studieboeken (ca. € 125,00 per mastermodule). Voor de start van de module ontvang je een modulebeschrijving inclusief literatuurlijst. De kosten voor het studiemateriaal zijn dus niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vermeld op de factuur. Je kunt ze eventueel apart declareren bij je werkgever. Colleges zijn in het Nederlands. De literatuur kan naast Nederlands ook in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Toelating

Voor alle mastermodules heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Collegedagen

De Mastermodule Mediation (Mediator 2) bestaat uit 8 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 16 uur zelfstudie per week inclusief collegedagen. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 8:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

STAP-budget

Het Stap-budget is een subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Het is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. 

STAP-budget aanvragen? Zo geregeld!

 1. Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.
 2. Meld je met STAP-budget aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van aanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.
 3. Vraag je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.
 4. Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

MEER LEZEN

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die samen de totale breedte van conflictmanagement binnen Human Development vertegenwoordigen:

 • Mr. Marion Uitslag
 • Trainers van het bureau Dialogue

Dit worden je docenten

 • mr. Marion Uitslag

  Hogeschool Utrecht

  Marion Uitslag heeft na de afronding van de hbo-opleidingen Cultureel Werk en Maatschappelijk Werk geruime tijd als maatschappelijk werkster in het Pieter Baan Centrum gewerkt. Gedurende deze periode heeft zij Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2001 is zij werkzaam als MfN-registermediator en rechtbankmediator bij de rechtbanken Midden-Nederland, Overijssel en Gelderland. Marion is gespecialiseerd in bemiddeling, zowel in het bedrijfsleven, de professionele dienstverlening, de (semi-)publieke sector alsook binnen het strafrecht.

 • mr. Coen Schippers

  Mr. Coen Schippers studeerde Rechten aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is hij verbonden aan Dialogue BV gespecialiseerd in training, coaching en mediation. Hij opereert op het snijvlak van ontwikkeling en conflict. Zijn drijfveer omvat het bewust maken van mensen dat ze zelf het verschil kunnen maken. Coen Schippers geeft les in de module Mediation. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Human Development worden gevolgd.

 • Elke Vroemen

  In verbinding zijn en echt contact maken, dat drijft Elke Vroemen. Mensen begeleiden in de samenwerking of naar een gezamenlijk gedragen oplossing en mensen conflictvaardiger maken (en daarmee ook de organisatie) geeft haar veel voldoening. Een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van anderen en daarmee ook aan de kwaliteit van een organisatie geeft haar veel energie. Ze is ervan overtuigd dat je je vak pas goed kunt uitoefenen én gemotiveerd en betrokken kunt bijdragen aan de ambitie van je organisatie, als je de tijd neemt voor reflectie. Zelfinzicht is van groot belang. Het stimuleren van mensen om hiermee aan de slag te gaan ziet ze als een mooie uitdaging.

 • Ellen van Gestel

  Ellen is haar loopbaan begonnen als jurist. Naast de juridische inhoud heeft de dynamiek van conflicten haar altijd bijzonder geboeid. Sinds 2006 is ze Registermediator en treedt ze op als bemiddelaar bij arbeidsconflicten, samenwerkingsproblemen, maatschaps- en bestuursconflicten. Daarnaast houdt ze zich bezig met family mediation. Voor de Mediation Basisopleiding en voor diverse trainingen op het gebied van conflictvaardigheid is ze docent. Ook adviseert en begeleidt ze organisaties op het gebied van teambuilding en intervisie. Daarnaast is ze mediator voor de rechtbank Amsterdam en lid van de Vereniging Mediators in de Gezondheidszorg.

 • mr. Joost Maassen

  Mr. Joost Maassen studeerde Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vandaag de dag is hij werkzaam als Negotiation & Conflictmanagement Professional bij Dialogue B.V.. Zijn expertise betreft het medieren in zakelijke conflicten, het adviseren van organisaties en individuen over effectieve conflicthantering of hen daarbij coachen en begeleiden. Zijn mediationvaardigheden zet hij meestal in als onafhankelijk en onpartijdig mediator, maar soms ook als partij(dig)adviseur en -begeleider. Joost Maassen geeft les in de module Mediation. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Human Development worden gevolgd.

 • mr. Kim Richel

  Mr. Kim Richel studeerde Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft als jurist en manager gewerkt bij de Overheid en in het bedrijfsleven waar zij haar kennis van conflicten binnen organisaties heeft opgedaan. Vandaag de dag is ze werkzaam als MfN registermediator, trainer, coach en senior consultant bij Dialogue BV. Haar specialisatie betreft mediation, conflictmanagement in organisaties en conflict coaching. Ze heeft enkele publicaties achter haar naam staan, waaronder “Mediation in het onderwijs, evaluatierapport van de pilot met mediation bij klachten en medezeggenschapsgeschillen bij Onderwijsgeschillen” (2014). Kim Richel geeft les in de module Mediation. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Human Development worden gevolgd.


Wat anderen over Mastermodule Mediation (Mediator 2) zeggen

Ervaringen

8,7 van de 10

8,7 uit 6 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

Nu starten met Mastermodule Mediation (Mediator 2)

Mastermodule Mediation (Mediator 2)

Breng partijen weer met elkaar in gesprek

 • Je bent een neutrale mediator die beschikt over de juiste basishouding
 • Je kan professioneel verschillende bemiddelingsvaardigheden toepassen
 • Samen met de Mediator 1 vormen deze modules de MfN erkende mediator opleiding

Volg gratis een online proefcollege

Kom naar het virtuele Inspiratie event Masters en proef de sfeer

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou