Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mastermodule Risicomanagement in verandering

Mastermodule Risicomanagement in verandering

 • Leer externe en interne bedrijfsrisico’s te herkennen 
 • Krijg vat op hoe jouw organisatie de risico’s het beste kan beheersen 
 • Word dé gesprekspartner voor het management over risicomanagement
Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in april

Dit ga je leren in Mastermodule Risicomanagement in verandering

Hoe gaat jouw organisatie om met risico’s? Op welke manier identificeert jouw organisatie de risico’s en hoe worden deze beoordeeld? Hoe worden de risico’s gemeten en wat gebeurt er vervolgens met de resultaten? Welke methoden en technieken zijn relevant? En last but not least: Hoeveel risico is jouw organisatie bereid te nemen in deze complexe en snel veranderende wereld?

In deze module maak je interne en externe analyses van de alle facetten van risicomanagement. Vanuit de theorie onderzoek je de relevante context buiten de organisatie én analyseer je de interne kaders. Je ontwikkelt een eigen visie waarin je samenhang aanbrengt tussen al deze facetten. Deze visie vertaal je uiteindelijk naar een overall Risk Management Framework voor jouw organisatie.  

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Risk Governance: verantwoordelijkheden en kaders
 • Risk Identification: identificeren en beoordelen van risico’s
 • Risk Culture: omgaan met moeilijk te kwantificeren risico’s en gedrag
 • Risk Appetite: nemen en accepteren van risico’s
 • Risk Measurement & Reporting: meten en rapporteren van risico’s
 • Risk Management Framework: integrale visie op risicomanagement

Resultaten

 • Je bent een gesprekspartner voor het management over risicomanagement 
 • Je begrijpt de diverse facetten van risicomanagement
 • Je begrijpt welke factoren relevant zijn voor een verantwoord risicobeleid
 • Je kunt de kaders, risico’s en onzekerheden van een organisatie analyseren
 • Je hebt visie op omgaan met risico’s in een complexe snel veranderende wereld
 • Je kunt onderbouwd advies geven over de (her)inrichting van risicomanagement

Heb grip op risico’s in organisaties

Voor wie?

Je wilt op strategisch en tactisch niveau adviseren over risicomanagement in je organisatie. Je wilt grip krijgen op de aspecten van verantwoord omgaan met risico’s en daar samenhangend beleid op formuleren. Je wilt de relevante context en kaders doorzien en op basis daarvan draagvlak creëren en adviseren. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

Wij zorgen voor een veilige leeromgeving 

Samen met onze opleidings- en trainingslocaties zorgen we ervoor dat je lesdagen op een gezonde en verantwoorde wijze plaatsvinden. We volgen hiervoor de richtlijnen van de Rijksoverheid en ons brancheprotocol. Je leest de laatste status op www.sn.nl/over-ons/corona-maatregelen. Heb je nog vragen? Je mag ons altijd bellen (0418 688 510) of mailen (voorlichting@sn.nl). We zitten voor je klaar.

Inhoud

Onderwerpen

Risk Governance

Je krijgt inzicht in de wijze waarop risicomanagement is georganiseerd in de organisatie en de verbanden met stakeholders, rollen, verantwoordelijkheden en functies. Ook krijg je zicht op de relevante kaders in de context van de organisatie.

Risk Identification

Je leert en analyseert hoe een organisatie gestructureerd risico’s identificeert, classificeert en beoordeelt. Je onderscheidt daarbij strategische, financiële en operationele risico’s. Je leert op hoofdlijnen een Risk Taxonomy te ontwerpen waarbij je ook de externe relevante kaders meeneemt.

Risk Culture

We besteden aandacht aan omgaan met moeilijk te kwantificeren risico’s. Hierin leggen we de link met methoden en technieken voor Risk Identification.

Risk Appetite

Aan de orde komt de wijze waarop een organisatie de ondernemingsstrategie koppelt aan het nemen en accepteren van risico’s. En hoe kan een organisatie omgaan met overschrijding van risicolimieten?

Risk Measurement & Reporting

Je onderzoekt hoe de organisatie risico’s meet en daarover rapporteert. Je maakt de verbinding met Risk Identification, de Risk Appetite, de Risk Culture en de Risk Governance.

Risk Management Framework

Je leert hoe je op basis van de inzichten en analyse-uitkomsten komt tot een integraal advies voor risicomanagement in jouw organisatie : het Risk Management Framework. In een implementatieplan geef je aan welke stappen hiervoor nodig zijn. Vervolgens deel je jouw  advies met belanghebbenden in en rondom je organisatie.

Kosten en financiering

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 2950,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering

Als je zelf (deels) je training of opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken, waardoor jij voordeliger kan studeren. Bekijk de mogelijkheden: www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 145,18 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Materiaalpakket
 • Inleiding Risicomanagement (boek)
 • Handboek Risicomanagement (boek)

Daarnaast ontvang je de hand outs en wordt er gebruikt gemaakt van online testen en scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van de literatuur of deze niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 210,00 (exclusief btw). Volg je de avondvariant? Dan is de arrangement prijs €30,- (exclusief btw) per avond voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je businesscoach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op https://www.sn.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Doelstellend gesprek

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. Je formuleert samen je leerdoelen en bespreekt op welke manier je de training het beste kunt volgen.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast waar je organisatie direct baat bij heeft. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences.

Incompany

Staan meerdere collega’s voor dezelfde uitdaging? Dan is ‘incompany’ de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. We passen de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

Schouten University of Applied Sciences werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Sandra Doeze Jager is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, artificiële Intelligentie en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat vooral de drijfveren voor duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR-activiteiten en modellen. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze startte in december 2013 haar promotieonderzoek en promoveerde in december 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.

 • dr. Remco Coppoolse

  Hogeschool Utrecht

  Remco is inhoudelijk expert onderwijsinnovatie bij de Hogeschool Utrecht. Het centrale thema in zijn werk is onderwijsinnovatie en hoe innovatiemanagers een veranderinitiatief naar een succes leiden. Onlangs promoveerde hij op dit onderwerp. Remco combineert zijn onderzoekswerk met het begeleiden van projectleiders onderwijsinnovatie voornamelijk in het hbo, maar ook in andere sectoren van het onderwijs. Hij verzorgt opleidingsactiviteiten voor innovatiemanagers, projectleiders, managers en andere leiders van onderwijsinnovatie vanuit het Learning Lab Onderwijsinnovatie van de Hogeschool Utrecht en elders in het land.

 • Gijsbert van der Aart

  Gijsbert is een ervaren manager op het gebied van investments, corporate finance, governance en risicomanagement. Hij heeft brede ervaring opgedaan als management consultant vanuit een internationale, big four consulting firm bij banken, investment managers en treasury afdelingen van corporates als Shell, Philips en Ikea. De afgelopen jaren is hij verantwoordelijk geweest voor Risk Management bij een groep van vastgoeddochters van Rabobank met de focus op financiering, investment management en grootschalige projectontwikkeling.

Nu starten met Mastermodule Risicomanagement in verandering

Mastermodule Risicomanagement in verandering

€ 2.950,00 BTW vrijgesteld

Starten op di 19 april 2022, EINDHOVEN


Materiaal € 145,18 excl. BTW

Arrangement € 210,00 excl. BTW

Totaal

€ 3.305,18 BTW vrijgesteld

Incl. materiaal en arrangementen

Tijdens onderstaande stappen kan je je startdatum kiezen

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Wieneke Wegeling

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou