Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Nieuw

Organisational design

Je kunt al starten in september.


Versterk organisaties in wendbaarheid en innovatie

 • Onderzoek het ontwerp van organisaties en de impact ervan op cultuur en gedrag 
 • Richt een organisatie in die flexibel in kan spelen op veranderingen 
 • Richt efficiëntere processen in en verbeter je organisatieresultaten

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

Meer over deze opleiding


Onderwerpen

Versterk organisaties in wendbaarheid en innovatie

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

 • Onderzoek het ontwerp van organisaties en de impact ervan op cultuur en gedrag 
 • Richt een organisatie in die flexibel in kan spelen op veranderingen 
 • Richt efficiëntere processen in en verbeter je organisatieresultaten

Overzicht

Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)

Dit ga je leren in Organisational design

In deze Mastermodule sta je stil bij het ontwerp van organisaties. Door inzicht in verschillende traditionele en moderne manieren van organiseren en de aspecten die daarbij een rol spelen, kan een organisatie zo ingericht worden dat dit een positieve invloed heeft op cultuur en gedrag, efficiënte processen en positieve resultaten. Door het ontwerp van organisaties zo te maken dat aanpassingsvermogen onderdeel is van de structuur, is de organisatie in staat continu in te spelen op de veranderende context.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Organisatiestructuur 
 • Organisatiemodellen 
 • Organisatie inrichting en effectiviteit 
 • Structuur en sturing 
 • Verandering van organisatieontwerp

Resultaten

 • Je onderzoekt het ontwerp van een organisatie  
 • Je analyseert knelpunten en succesfactoren in het huidige organisatieontwerp 
 • Je analyseert cultuur en gedrag en het effect op het ontwerp van organisaties 
 • Je verbetert het organisatieontwerp met oog voor effectiviteit 
 • Je adviseert hoe jouw organisatieontwerp geïmplementeerd kan worden

Inhoud

Onderwerpen

Organisatiestructuur 

Organisatiestructuur is de manier waarop taken binnen een organisatie zijn verdeeld en de manier waarop de afstemming tussen deeltaken plaatsvindt. We staan stil bij de vraag: waarom is een goede organisatiestructuur nodig? Ook leer je de verschillende kenmerken van een goede organisatiestructuur. 

Organisatiemodellen

Je leert over traditionele en moderne organisatiemodellen: van haakjes tot netwerkorganisaties. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van deze modellen. We bespreken nieuwe manieren van werken (zoals Zelforganisatie, Agile, LWAN etc.) en hoe deze manieren van werken zich manifesteren in moderne organisatiemodellen.  

Organisatie inrichting en effectiviteit 

Hoe effectief een organisatie is, hangt af van diverse factoren. We gaan in op hoe de besluitvorming en het mandaat geregeld kan worden en wat de impact is op de organisatie effectiviteit. Ook verdiepen we ons meer in de verschillende rollen, functies en verantwoordelijkheden binnen organisaties. 

Structuur en sturing 

Je leert over de samenhang tussen de aspecten van het organisatieontwerp en de missie en strategie van de organisatie. We kijken naar hoe de structuur van een organisatie impact heeft op sturingsfactoren zoals: leiderschap, kaders en controle.  

Verandering van organisatieontwerp 

We gaan in op wat er komt kijken bij een grote verandering, zoals een reorganisatie. Dit gebeurt nooit zomaar van de een op andere dag. Er wordt ook ingegaan op het organiseren in ecosystemen en wat dit betekent voor de structuur.

Kosten en financiering

Mastermodule

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 2950,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Trainingsmateriaal

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van trainingsmateriaal. Hiervoor betaal je een bedrag van € 144,95 (exclusief btw).

Je ontvangt:

 • MijnOmgeving
 • Materiaalpakket

Daarnaast bevat het pakket specifiek materiaal dat in deze training wordt gebruikt. Het betreft vereiste materialen zoals handouts, persoonlijke licentie voor de leercommunity en online tests/scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van bovengenoemde literatuur of om een andere reden de literatuur niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je totaal € 210,00 (exclusief btw). Volg je de avondvariant? Dan is de arrangement prijs €30,- (exclusief btw) per avond.  Dit is inclusief accommodatie en koffie/thee. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Docenten

Docenten 

Schouten University of Applied Sciences werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw eigen praktijksituatie.

Traject

Doelstellend gesprek

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. Je formuleert samen je leerdoelen en bespreekt op welke manier je de training het beste kunt volgen.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast waar je organisatie direct baat bij heeft. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences.

Incompany trainingsadvies aanvragen

Een groepstraining is de ideale optie als in jouw organisatie meerdere medewerkers voor dezelfde uitdaging staan. We passen de gebruikte oefeningen en voorbeelden aan op de situatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany trainingen

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de training organiseren.
 • Overal - We organiseren de training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Nu starten met Organisational design

Bijvoorbeeld op ma. 13 september in AMSTERDAM

Organisational design

€ 2.950,00 BTW vrijgesteld

Starten op ma 13 september 2021, AMSTERDAM


Materiaal € 144,95 excl. BTW

Arrangement € 210,00 excl. BTW

Totaal

€ 3.304,95 BTW vrijgesteld

Incl. materiaal en arrangementen

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Michiel van Riel

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou