Masterprogramma Conflictmanagement

 • Ontwikkel een onderbouwde visie op conflicten en bemiddel effectief
 • Pas, als mediator, verschillende bemiddelingsvaardigheden professioneel toe
 • Benut jouw kennis van de belangrijkste theorieën over groepsdynamica
Aanmelden binnen 3 minuten!

De training incompany volgen? Meer informatie

Overzicht

Van conflict naar groei

Voor wie?

Als leidinggevende, organisatieadviseur, HR-adviseur, projectmanager, procesbegeleider of juridisch medewerker heb je regelmatig te maken met verschillende groepen mensen. Wanneer hun belangen met elkaar in strijd zijn, kan dat leiden tot conflicten. Je wilt leren hoe je daar als bemiddelaar succesvol in kunt interveniëren. Je wilt meer inzicht in groepsdynamica, zodat je groepsprocessen herkent en slagvaardig kunt ingrijpen.

Informatie omtrent COVID-19

Gelukkig worden de maatregelen rondom het coronavirus langzaam maar zeker versoepeld. Ons masteronderwijs valt onder het hoger onderwijs. Gedeeltelijke versoepeling voor klassikaal hoger onderwijs en universiteiten wordt momenteel onderzocht door de Rijksoverheid. Hierover wordt spoedig een besluit genomen. Tot die tijd wordt ons masteronderwijs online gegeven via een virtual classroom: www.sn.nl/opleidingen/virtual-classroom. We gaan er vanuit dat je in september weer klassikaal kunt starten met je masteropleiding. Schrijf je dus gerust in, want de opleiding gaat altijd door. Heb je nog vragen? Bel (0418) 682 800 of mail advice@schoutenuniversity.com. We zitten voor je klaar.

Download brochure - PDF

Je resultaten na Masterprogramma Conflictmanagement

 • Je begrijpt de dynamiek van conflicten en weet hoe je kunt ingrijpen
 • Je analyseert zelfstandig conflicten op verschillende niveaus
 • Je stelt je neutraal op en beheerst diverse bemiddelingsvaardigheden
 • Je kunt omgaan met emoties, machtsverschillen en impasses
 • Je weet welke machtsverhoudingen en teamprocessen spelen bij besluitvorming
 • Je weet hoe je de ontwikkeling van je team kunt stimuleren
 • Je benut de diversiteit binnen jouw organisatie optimaal
Programma

Dit ga je leren in Masterprogramma Conflictmanagement

Het Masterprogramma Conflictmanagement bestaat uit drie mastermodules die samen breed inzicht geven in conflicttheorieën en de vorming van conflict- en groepsgedrag. De mastermodules waaruit dit masterprogramma bestaat zijn ‘Conflictmanagement (Mediator 1)’, ‘Mediation (Mediator 2)’ en ‘Teamcoaching en groepsinterventies’. 

Conflicten kunnen explosief zijn of juist onderhuids spelen. Behalve emotionele gevolgen kunnen ze ook juridische, financiële of andere consequenties hebben. Als neutraal mediator begeleid jij partijen naar een oplossing waar iedereen achter staat. Jouw vaardigheden in onderhandelen en mediation kun je na afronding professioneel inzetten. De modules ‘Conflictmanagement’ en ‘Mediation’ vormen samen een MfN erkende opleiding tot mediator.

Verschillen in een team kunnen een bron voor conflicten zijn. Jij wilt diversiteit juist ombuigen tot een kracht. Je wilt de grip op je team verstevigen en je wilt meer inzicht in groepsdynamica, zodat je groepsprocessen herkent en slagvaardig in kunt grijpen. Jij gaat voor krachtige besluiten en teams die zichzelf constant naar een hoger niveau brengen. 

In het Masterprogramma Conflictmanagement komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Conflicttheorie en conflictanalyse
 • Macht, weerstand en emotie
 • Conflictstijlen en gedrag
 • Onderhandelen 
 • Appropriate Dispute Resolution (ADR) 
 • Juridische aspecten
 • Groepsinterventies 
 • Leren en ontwikkelen
 • Besluitvorming
 • Diversiteit

Programma

Intake

Telefonisch doelstellend gesprek

In een telefonisch gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. De studiebegeleider checkt hiermee of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen.

Programma

Collegedagen

Doordat het Masterprogramma Conflictmanagement modulair is opgebouwd, kun je zelf jouw studietempo bepalen. De opleiding bestaat uit een persoonlijk doelstellend gesprek, 3 modules met een minimale doorlooptijd van 9 maanden.

Een mastermodule bestaat uit 7 collegedagen met een doorlooptijd van 14 weken. Je tijdsinvestering is circa 16 uur aan zelfstudie per week (inclusief collegedagen). Je kunt drie keer per jaar starten met het masterprogramma: in januari, april en september.

Module 1 t/m 3, colleges 1 t/m 7:

 •  1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur
Onderwerpen

Het Masterprogramma Conflictmanagement  bestaat uit 3 mastermodules:

In de module ‘Conflictmanagement (Mediator 1)’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

Conflicttheorie, Conflictanalyse, Macht, emotie en escalatie, Vechtkunst en conflictstijlen, Conflicttheorie in de praktijk, Oefenen met eigen conflictgedrag, Onderhandelen. Een meer gedetailleerde beschrijving van de onderwerpen die tijdens de lesdagen aan bod komen, staat in de modulebeschrijving.

In de module ‘Mediation (Mediator 2)’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

Eerste fase mediationproces en exploratiefase, Competenties mediator en verdieping mediationvaardigheden,  Onderhandelingsfase, Overzicht fases in Mediation, Omgaan met weerstand en impasses en emoties, Juridische aspecten en agressie in Mediation, Integratie van kennis. ADR en kernbegrippen, Exploratiefase, Weerstand en emotie, Onderhandelingsfase, Juridische aspecten, Proefmediation. Een meer gedetailleerde beschrijving van de onderwerpen die tijdens de lesdagen aan bod komen, staat in de modulebeschrijving.

In de module ‘Teamcoaching en groepsinterventies’ komen de volgende onderwerpen aan bod:

Ontwikkelruimte in teams, State of the art groepsdynamica en interventies, Teamconfrontatiemethode, Groepsconflict en besluitvorming, Systemische interventies, Communities of practice, Productief maken van diversiteit + synthese. Een meer gedetailleerde beschrijving van de onderwerpen die tijdens de lesdagen aan bod komen, staat in de modulebeschrijving.

Groepsgrootte

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van het masterprogramma is 20 deelnemers.

Afronding

Diploma

Na succesvolle afronding van het masterprogramma ontvang je een deeldiploma van Schouten University of Applied Sciences (24 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Investering

Investering

Masterprogramma

Jouw investering in het masterprogramma bedraagt € 10500,00. Hierover wordt geen btw berekend. Vermelde prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Studiemateriaal

De kosten voor het studiemateriaal zijn niet bij de prijs inbegrepen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je studieboeken (ca. € 125,00 per module). Voor de start van de module ontvang je een modulebeschrijving inclusief literatuurlijst. De kosten voor studiemateriaal staan ook niet vermeld op de factuur. Je kunt ze eventueel apart declareren bij je werkgever. Colleges zijn in het Nederlands. De literatuur kan naast Nederlands ook in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet tijdens de collegedagen, zijn bij de prijs inbegrepen.

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.

Ervaringen

Ervaringen

Schrijf jouw beoordeling

Beoordeling

Vul je volledige naam in
Vul een correct emailadres in

Locatie

Wat zijn je ervaringen

Thalja Lurz
Advies? 0418 682 938
Thalja Lurz zw
Twijfel je over de juiste opleiding?

Masterprogramma Conflictmanagement

 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen

Vergelijkbare trainingen

Pluspunten van Incompany trainingen

Een groepstraining is de ideale optie als in jouw organisatie meerdere medewerkers voor dezelfde uitdaging staan. We passen de gebruikte oefeningen en voorbeelden aan op de situatie in jouw organisatie.

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de training organiseren. 
 • Overal - We organiseren de training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.