ORSC Fundamentals (CRR)

 • Time icon 2 dagen
 • Price icon € 810,00
 • 12-30 deelnemers
 • Maak kennis met coaching volgens het ORSC™ programma
 • Leer de basisvaardigheden en belangrijkste principes van het coachen van relatiesystemen
 • De training wordt verzorgd in het Engels
Aanmelden binnen 3 minuten!

De training incompany volgen? Meer informatie

Overzicht

Voor wie meer inzicht wil in relatiesystemen

Je wilt groepen en teams effectiever leren coachen. Je bent nieuwsgierig naar het ORSC™-model over relatiesystemen en wilt graag de basisprincipes leren kennen. De training is interessant voor bijvoorbeeld coaches, trainers, mediators, interim managers, relatie- of gezinstherapeuten, organisatieadviseurs en HR-consultants. Je beheerst het Engels genoeg om de training te kunnen volgen.

Download brochure - PDF

Je resultaten na ORSC Fundamentals (CRR)

 • Je hebt basiskennis van de verschillende componenten van het ORSC™-model
 • Je kent de impact van coachen van relatiesystemen
 • Je kunt werken met alignment coaching
 • Je bent je bewust van de wijsheid en kracht van systemen
Programma

Dit ga je leren in ORSC Fundamentals (CRR)

Het Organization & Relationship Systems Coaching (ORSC)™-programma richt zich op het coachen van relaties, zowel zakelijk als privé. Denk aan directieteams, projectteams of echtparen. In de training leer je je aandacht te verleggen van personen naar het coachen van de relatie. Hoe staan zij onderling met elkaar in de relatie en hoe kun je die helpen verbeteren?

Twee zeer ervaren systeemcoaches geven deze training. Zij geven ook 'demo-coaching' voor en met de groep, een waardevolle bijdrage aan het leerproces. Doordat je zelf veel coacht maar ook gecoacht wordt, worden de coachingvaardigheden onderdeel van je natuurlijke gedrag. De voertaal is Engels. De oefeningen met collega's mag je in je eigen taal doen.

De ORSC-opleiding is ICF-geaccrediteerd. ICF staat voor de International Coach Federation en is de grootste vakorganisatie van coaches ter wereld. Het totale programma bestaat uit 3 onderdelen, waarvan Fundamentals de eerste is. ORSC™ is de enige geaccrediteerde opleiding in het coachen van relatiesystemen.

Programma

Programma

Leerdagen

De training bestaat uit 1 blok van 2 dagen en wordt gegeven door 2 zeer ervaren ICF-geaccrediteerd coaches.

Wereldwijd worden de trainingen veelal in het weekend gehouden. In Nederland maken we hier enkele keren per jaar een uitzondering op en vindt de training plaats op vrijdag en zaterdag.

Aan het begin van Fundamentals ontvang je het trainingsmateriaal. Dit materiaal kun je in de avonduren doornemen. Aan het eind van de eerste dag krijg je een opdracht mee om die avond een coachingsgesprek te voeren en vervolgens zelf te evalueren. Tijdens de training zullen de trainers jou uitleg geven over deze opdracht. Het is echter wel belangrijk om voorafgaand aan de training voor deze opdracht twee personen te vragen die je gaat coachen. Deze twee personen dienen een (zakelijke) relatie met elkaar te hebben.

Bij deze training hoort geen gezamenlijk avondprogramma en geen hotelovernachting, hetgeen betekent dat de meeste deelnemers thuis of bij vrienden overnachten. Indien je in het hotel wilt overnachten is het van belang deze overnachting(en) zelf tijdig bij het hotel te reserveren.

Blok 1:

 • dag 1 van 09.30 tot 17.30 uur
 • dag 2 van 09.30 tot 17.30 uur
Onderwerpen

Fundamentals

Het baanbrekend model voor het coachen van teams en organisaties is de basis van deze training. Of je praktijkgebied persoonlijke coaching of business coaching is, het ORSC™-model zal de manier waarop je werkt veranderen. Je zal worden ingevoerd in het coaching model dat gebaseerd is op basis van systeemtheorie, procesmanagement, mediation, quantumfysica, Co-active Coaching™ en Taoïsme. De kern is een evolutie van de beginselen van emotionele intelligentie (relatie met jezelf), sociale intelligentie (relatie met anderen) in relatie tot systeem intelligentie (waar de focus ligt op de collectieve wijsheid).

Groepsgrootte

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze training is 30 deelnemers.

Afronding

Certificaat

Je ontvangt een certificaat waarop vermeld staat dat je 12 uur ICF-geaccrediteerde (International Coach Federation) trainingsuren hebt gevolgd. Indien je meer dan 1 uur mist van Fundamentals, kun je volgens de regels van de accrediterende beroepsorganisatie ICF Fundamentals niet afronden en (nog) niet deelnemen aan Intermediate.

Data & Locaties

Selecteer een startdatum

 • vr. 14 september 2018
  Hoofddorp (Amsterdam)
  Lesdagen en tijden
  • vr. 14 september 2018
   09:30 - 17:30
  • za. 15 september 2018
   09:30 - 17:30

  Locatie
  Courtyard Amsterdam Airport
  Bosweg 15,
  2131LX, Hoofddorp (Amsterdam)

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
 • vr. 07 december 2018
  Hoofddorp (Amsterdam)
  Lesdagen en tijden
  • vr. 07 december 2018
   09:30 - 17:30
  • za. 08 december 2018
   09:30 - 17:30

  Locatie
  Courtyard Amsterdam Airport
  Bosweg 15,
  2131LX, Hoofddorp (Amsterdam)

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Investering

Investering

Trainingskosten

Je betaalt voor de training € 810,00 (exclusief 21% btw). Dit bedrag is exclusief arrangementskosten.

Volg je de training privé of via een btw-vrijgestelde organisatie (bijvoorbeeld overheid, zorginstelling of bank)? Dan bieden wij je de voordelige mogelijkheid om geen btw te betalen over de training en datgene wat onlosmakelijk is verbonden aan de training. Hiervoor berekenen wij een toeslag van 10%. De investering in jouw training bedraagt dan € 891,00. Deze keuze kun je aangeven op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Pakketaanbieding

Meld je direct aan voor zowel Fundamentals en de vervolgopleiding Intermediate en ontvang een zeer aantrekkelijke pakketkorting van € 740,00 op de totale trainingsprijs van Fundamentals en Intermediate. In combinatie met andere kortingen geldt de hoogste korting. Vraag nadere informatie aan via advice@schoutenuniversity.com of bel voor een inhoudelijk advies +31 (0)418 682 938.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je totaal € 140,00 (exclusief btw).

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.

Ervaringen

Ervaringen

Schrijf jouw beoordeling

Beoordeling

Vul je volledige naam in
Vul een correct emailadres in

Locatie

Wat zijn je ervaringen

Klantverhaal

Orsc fundamentals intermediateYvet over ORSC Fundamentals en ORSC Intermediate

Waarom staat het ene team te trappelen om te veranderen en biedt een ander team volop weerstand? Voor Yvet Beckers (37) waren dit fascinerende vragen. In 2012 besloot de programmamanager bij SNS REAAL zich erin te verdiepen. Op advies van haar leidinggevende meldde ze zich aan voor de ORSC-opleiding Fundamentals. Daar leerde ze anders naar teams te kijken.

‘Ik hoefde niet te beslissen waar ik de opleiding wilde volgen. Schouten & Nelissen is namelijk de enige instelling in Nederland die gecertificeerde ORSC-opleidingen aanbiedt. Ik ben begonnen met de opleiding ORSC Fundamentals. Vervolgens heb ik de verdiepingsopleiding ORSC Intermediate gedaan en me gecertificeerd als ORSC-coach. Intussen ben ik weggegaan bij SNS REAAL en heb ik een eigen bedrijf opgericht: TeamTrots.

Nu coach ik zakelijke teams in uiteenlopende situaties. Ik begeleid groepen tijdens veranderings- en verbetertrajecten, maar help ook organisaties die bijvoorbeeld zelfsturende teams willen oprichten of conflicten binnen een team willen oplossen. Mijn ORSC-certificering komt daarbij goed van pas. Het geeft me een voorsprong in een markt waar veel vraag naar teamcoaches bestaat. Het vak is booming!’

Focus op relaties, niet op individuen

‘ORSC is een model dat zich richt op het coachen van relaties. Het kijkt niet naar individuen, maar naar relaties tussen individuen. Bijvoorbeeld relaties tussen mensen in een projectgroep, op een afdeling of binnen een organisatie. ‘Als ORSC-coach ben ik niet bezig met wie er precies wat zegt en wie er gelijk heeft. Ik leer teamleden te zien welke ongeschreven regels zij – vaak onbewust – met elkaar in stand houden. En ik train hen om niet vanuit hun individuele perspectief maar vanuit het collectieve perspectief van het team te denken en te bewegen.’

Van een afstandje kijken

‘Ik geef een voorbeeld van een team waar ik mee heb gewerkt. Eén van de teamleden, ik noem haar Marijke, kreeg veel complimenten voor de structuur die zij toevoegt aan het team. Marijke bleek degene te zijn die altijd de agenda voor het teamoverleg opstelde, de actielijst bijhield en ervoor zorgde dat de voortgang werd gemonitord. De impliciete verwachting van haar collega’s was dat zij die rol zou blijven vervullen voor het team. Dat maakte Marijke ineens boos: ‘Ik vind structuur brengen eigenlijk helemaal niet leuk. En ik baal dat niemand van jullie die rol oppakt!’

Tijdens een daaropvolgende discussie groeide bij het team het gezamenlijke besef hoe waardevol een structuurbrenger is. Dat Marijke die rol steeds pakte was in de loop der tijd ontstaan. De teamleden realiseerden zich dat ze allemaal een aandeel hadden in het ontstaan van dat patroon: Marijke omdat ze de rol steeds pakte en de anderen omdat ze de rol aan Marijke overlieten. Toen ze in staat waren om van een afstandje naar dat patroon te kijken, ontstonden er meteen ideeën om de rol van structuurbrenger op een betere manier te organiseren.’

Trainers benaderen ons als team

‘Alles draait bij ORSC om de relaties binnen een team. Daarom was het logisch dat de ORSC-trainers de deelnemers niet als individuen maar als team benaderden. Dat voegde een extra leerdimensie toe: behalve dat we veel leerden over teamcoaching, maakten we het ook mee als team. Voor de trainers vormden de verschillende belangen, karakters en rugzakjes van de deelnemers een perfecte lesstof om mee te werken. Zo konden we als team zelf het effect van ORSC ervaren.’

Luisteren naar de stem van het team

‘Het mooiste inzicht dat de training mij heeft gegeven is dat de collectieve stem van een team altijd een weg zoekt om gehoord te worden. Soms is die stem zó sterk, dat hij via de  teamcoach naar buiten lijkt te komen. Ik heb wel eens een teamcoachingssessie gefaciliteerd waarin ik enorm worstelde met het gevoel van tijdsdruk. Totdat ik me realiseerde dat die tijdsdruk wel eens een stem van het team zou kunnen zijn. Ik zei toen tegen het team: ‘Ik voel een enorme tijdsdruk en ik ben benieuwd of jullie die ook ervaren in het team?’ Op dat moment kantelde de sessie. Het team bleek inderdaad te kampen met onuitgesproken gevoelens van stress. Ik had dat intuïtief aangevoeld.’

ORSC heeft mijn manier van kijken veranderd

‘Dat ik heb geleerd mijn eigen intuïtie in te zetten om teams beter te laten luisteren naar hun collectieve stem, is de verdienste van de ORSC-opleiding. Die opleiding heeft meer opgeleverd dan ik had durven hopen. Het was véél meer dan een opleiding waarin je tips en tricks leert om een goede teamcoach te zijn. ORSC heeft mijn manier van kijken veranderd. Ik kijk nu anders naar teams, naar mezelf en naar de wereld om ons heen.’

Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Jacqueline Metselaar
Advies? 0418-682938
Twijfel je over de juiste opleiding?

ORSC Fundamentals (CRR)

 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen

Vergelijkbare trainingen

Pluspunten van Incompany trainingen


Een groepstraining is de ideale optie als in jouw organisatie meerdere medewerkers voor dezelfde uitdaging staan. We passen de gebruikte oefeningen en voorbeelden aan op de situatie in jouw organisatie.

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de training organiseren. 
 • Overal - We organiseren de training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.