Actieonderzoek

  • Samen met een eigen actieteam organisatievraagstukken oplossen
  • Professionele begeleiding van een veranderkundig onderzoeker
  • Veranderen, leren en ontwikkelen in de praktijk

Waar je met de organisatie naar toe wilt is duidelijk. Maar hoe kom je daar? Plannen, ideeën en oplossingen in overvloed, maar echt veranderen lukt niet. Met actieonderzoek pak je organisatievraagstukken gericht aan. Collega’s uit verschillende lagen van de organisatie vormen een actieteam. Onder begeleiding van een veranderkundig onderzoeker. Het gezamenlijk experimenteren, leren en veranderen van de werksituatie staat centraal.

Zo werkt de Actieteamaanpak

Gericht op een specifiek vraagstuk

Onze actieteamaanpak, gebaseerd op de principes van actieonderzoek, richt zich op het gericht aanpakken van een organisatievraagstuk. Daarbij zijn collega’s uit verschillende lagen van de organisatie betrokken zijn. Zij vormen, onder begeleiding van een veranderkundige onderzoeker van Schouten & Nelissen, het actieteam.

Samen met het actieteam brengen we het specifieke vraagstuk in kaart aan de hand van een diagnose. Deze diagnose stellen we samen op basis van een beleidsanalyse, aanwezige sturingsinformatie en een meting onder medewerkers.

Leren en experimenteren

Vanuit de diagnose ontstaat een helder inzicht in de huidige situatie en wat er nodig is om het vraagstuk gericht en duurzaam aan te pakken. Vervolgens komen we samen met het actieteam tot een gericht actieplan, waarmee alle teamleden in de praktijk experimenteren en leren. Zo ervaren we welke acties de meest succesvolle zijn. We delen successen en resultaten. En zorgen dat de meest succesvolle interventies organisatiebreed toegepast kunnen worden.

Expertise

Thema’s waarop wij ruime expertise en ervaring hebben met de actieteamaanpak, zijn onder andere het aanpakken van werkstress en ongewenst gedrag, maar ook het versterken van eigen regie, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. We beschikken over ruime ervaring met deze aanpak in uiteenlopende organisaties in verschillende branches.

Klanten waar we trots op zijn:

Ervaringen van klanten

Positiviteit als middel tegen werkstress

‘We willen graag dat onze medewerkers fit en gezond zijn, ook mentaal én zowel binnen als buiten de rechtbank. Alleen zo kunnen we zorgen voor duurzame inzetbaarheid.’ Anne-Lou Geessinck is senior P&O adviseur bij de rechtbank Gelderland.

Inspiratieworkshop zet aan tot actie rond positief werkklimaat

Werkdruk? Daar hoor je bij Wageningen University & Research (WUR) zelden iemand over. “Wetenschappers maken allemaal veel uren, we vinden dat het erbij hoort”, vertelt Marjolein Elings, onderzoeker Green Care bij de kenniseenheid Agrosystems Research. Toch besloot ze er begin dit jaar aandacht voor te vragen, want de druk neemt alsmaar toe. Ze nodigde Schouten & Nelissen uit voor een inspiratieworkshop over de Actieteamaanpak.

Bewust werken leidt tot betere zorg

Goede zorg ging altijd al om aandacht, respect en betrokkenheid – om de wensen en behoeften van de cliënt. Maar iedere zorgprofessional weet dat het onmogelijk is om op ieder moment voor alle cliënten klaar te staan. Met de actieteamaanpak namen we een werkinterventie van zorginstelling De Heikant kritisch onder de loep. Dat leidde tot waardevolle inzichten.

‘Personeel is een kostbaar goed’

‘Als werkgever wil je dat medewerkers met plezier aan het werk zijn. Daarom is het goed om samen stil te staan bij de vraag: Hoe werken we met elkaar?’ Suzanne Karremans, HR-manager bij Nyloplast legt uit waarom deze organisatie werkt aan een positief werkklimaat

'Denk groot en doe klein'

Zorgorganisatie ORO is een van de organisaties die met een actieteam werkstress en ongewenst gedrag aanpakt. Teammanager Kennis & Behandeling a.i. Saskia Bakermans: 'De missie van ORO is kwetsbare mensen gelukkig maken. Dat kan alleen als medewerkers zelf gelukkig zijn.'


Laat je inspireren

In het Whitepaper Grip op een positief werkklimaat delen we de ervaringen van 20 organisaties die aan de slag gingen met het verbeteren van een positief werkklimaat met de actieteamaanpak. Ook beschrijven we wat een positief werkklimaat is, welke factoren eraan bijdragen en welke storende factoren er zijn.


Whitepaper werkstress of werkplezier?

Een vitale organisatie met enthousiaste, gezonden en gemotiveerde medewerkers. De wens van iedere professional. In deze whitepaper lees je hoe je zorgt dat het werkklimaat verbetert. Je ontdekt welke factoren daaraan bijdragen en welke juist niet.