Eerste cursusdag

Vandaag de eerste cursusdag. Eindelijk! Het begin ging echt op zijn Afrikaans: het was niet duidelijk wie er allemaal zou komen en hoe laat we zouden beginnen. De eerste cursist was er al om negen uur, maar uiteindelijk zijn we om tien uur begonnen. We weten nu al dat we er morgen een aantal cursisten bij krijgen die er vandaag niet bij konden zijn, want er is een Catechismusleraar overleden in Kasulu en die wordt vandaag begraven. Minimaal drie cursisten zouden er dus vandaag niet bij zijn. De training ging op zich zelf best goed.

Druk op de ketel

Op de vraag wat iedereen hoopte of verwachte te leren antwoordde één priester: “hoe we aan geld komen want dat hebben we niet”. En dit was serieus bedoeld. Je zou kunnen zeggen: “als er geen geld is kun je geen project starten” maar dat werkt hier toch iets anders. Soms hebben ze een klein beetje en beginnen ze maar alvast om aan iedereen te laten zien dat ze hard bezig zijn en meer geld nodig hebben om het af te maken. Zeg maar ”druk op de ketel zetten”. Maar ja, dat is dus ook de reden waarom veel projecten halverwege stranden.

Op zo’n moment zie je weer in wat voor luxe situatie wij leven: we gaan een project uitvoeren, regelen (meestal) het geld en beginnen. Morgen gaan we de creativiteit aanspreken om manieren te vinden om aan geld te komen, gaan we projecten opdelen in kleine stapjes waar wel geld voor is en gaan we een projectplan opstellen. Wordt boeiend!

Woensdag 10 november 2010, Kigoma.