Slaaptekort

Slecht of te weinig slapen, wie is er niet ‘schuldig’ aan? Stiekem is het een van de eerste zaken waarop we ‘bezuinigen’ in het dagelijks leven. Maar wat doet dat met je lichaam en je functioneren? Tijdens mijn zoektocht naar de effecten van te weinig slaap voor het artikel Wake-up call: waarom we meer moeten slapen kwam ik interessante onderzoeken tegen. Te veel om daar te benoemen, daarom hieronder een aantal bevindingen op een rij.

Slapen maakt creatiever

Slaap zorgt ervoor dat er verbindingen ontstaan tussen hersencellen die er voorheen niet waren. Deze connecties bevorderen creatieve gedachten. Tip: houd een notitieboekje naast je bed.

Bron: ‘Neuroscience for leadership’, auteur Tara Swart

We worden mopperiger en banger

Als je moe bent, ben je kwetsbaar. Uit onderzoek blijkt dat in de loop van de dag de frontaalkwab vermoeid raakt en emoties minder goed kan beheersen en afschermen. Onze oer-emoties komen tevoorschijn: mensen worden mopperiger en banger.

Bron: Psychologie Magazine

Avalstoffen in hersenenen link met Alzheimer

Mocht je even de tijd hebben is deze TED Talk zeker de moeite waard om te kijken. Het stofje dat de afvalstoffen in je hersenen opruimt komt alleen vrij als je slaapt. Het restafval dat achterblijft bevat hetzelfde stofje dat is gevonden bij mensen die Alzheimer hebben. 

 

Dronken vs oververmoeid besturen

Dronken besturen blijkt minder gevaarlijk dan oververmoeid besturen. Katja Schuurman stelde de proef op de som in haar TV programma Katja’s Bodyscan. Ze bleek beter in staat om van A naar B te rijden in de auto wanneer zij een borrel te veel op had, dan dat zij een nacht had doorgehaald. Bekijk de uitzending hier


Neem de regie

Iedereen ervaart wel eens een te hoge werkdruk of werkstress waardoor slapen moeilijk is. Plezier in je werk en leven is de sleutel tot succes. 

Maar hoe zorg je voor optimale vitaliteit en balans? Neem de regie, zodat je weer fit en weerbaar bent.