Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Schiphol houdt 55+'er ‘in de lucht’

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Klantverhaal
Datum
30 december 2015
1 minuten leestijd

Schiphol Nederland B.V. heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Ook voor haar 2.000 medewerkers wil de luchthaven een verantwoorde onderneming zijn. Met name de groeiende groep oudere werknemers moet ‘in de lucht’ blijven. Hoe kan Schiphol ervoor zorgen dat deze 55+’ers vitaal aan het werk blijven? Het medewerkersonderzoek van Schouten & Nelissen, gebaseerd op het WEB-model bood ondersteuning.

“Medewerkersonderzoek met het WEB-model is pure psychologie: onderken je werkstressoren en weet welke energiebronnen je hebt om weer in balans te komen” - adviseur Jurriaan Bleekemolen

Bestaande situatie

De arbeidsparticipatie van oudere werknemers neemt toe op Schiphol; inmiddels zijn circa 300 medewerkers de 55 gepasseerd. Een goede ontwikkeling, want ervaring blijft zo langer beschikbaar. Wel heeft de vergrijzing invloed op het verzuimcijfer. De oudere medewerkers verzuimen minder frequent dan hun jongere collega’s, maar zijn over het algemeen wel langer ziek. Bij sommigen leidt stress zelfs tot burn-out. Schiphol is daarom gestart met een groot Preventief Medisch VitaliteitsOnderzoek (PMVO) en wilde daarbij graag gebruikmaken van het medewerkersonderzoek van Schouten Research. De onderzoeksafdeling van Schouten & Nelissen.

Plan van aanpak

De HR-afdeling van Schiphol: “Wij kunnen ons PMVO goed aanvullen met het medewerkersonderzoek van Schouten Research – een wetenschappelijke vragenlijst die je online invult. Medewerkers zien direct hoe zij op werkstressoren en energiebronnen scoren in vergelijking met de norm. Wie problemen blijkt te hebben krijgt snel hulp, waardoor erger wordt voorkomen. We hebben de WEB-monitor gekoppeld aan ons werknemertevredenheidsonderzoek (WTO), waardoor de dynamiek achter het WTO – waarom zijn mensen op bepaalde punten wel of niet tevreden – inzichtelijk wordt”.

Het resultaat

Het medewerkersonderzoek is goed ontvangen, 70% van de doelgroep vulde de vragenlijst in. Vrijwel iedereen gaf aan de volgende keer weer mee te willen doen. Tijdens de test werd bij een aantal medewerkers bovengemiddelde stress onderkend. Direct ingrijpen bespaarde Schiphol veel geld en de medewerkers een nare ervaring.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen