Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Werken aan bevlogenheid

Thema: HRM en HRD
Rubriek
Nieuws
Datum
23 juni 2016
2 minuten leestijd

Hoe bewust ben jij bezig met je bevlogenheid? Ben je eigenlijk bevlogen? We staan veel te weinig stil bij bevlogenheid. Zonde, want succesvolle organisaties delen een belangrijk kenmerk: ze onderscheiden zich door de bevlogen mensen die er werken.

Business meets science

Op 16 juni 2016 vond het business meets science seminar Werken aan Bevlogenheid plaats in het Huys ten Donck. Een seminar georganiseerd door Schouten & Nelissen, Dyade en Crossknowledge, waar de top van de wetenschap op het gebied van Arbeids- & Organisatiepsychologie aanwezig was om de nieuwste inzichten te delen met deelnemers uit allerlei sectoren.

Tijdens het business meets science seminar werken aan bevlogenheid deelden Prof. Dr. Arnold Bakker (Erasmus Universiteit Rotterdam), Prof. Dr. Jari Hakanen (University of Helsinki) en Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC (Schouten Research) hun meest recente, in de praktijk toepasbare kennis en inzichten. In dialoogsessies met bestuurders en HRD-directeuren van onder andere HEMA, ASML, Atos, TNT en NSO, werden de keynotes afgewisseld door discussie en vragen uit de praktijk.

Werk maken van bevlogenheid

Wat betekenen deze inzichten nu? En hoe kunnen deze toepasbaar gemaakt worden in organisaties? Bevlogen word je niet zomaar, daar moet je werk van maken. Het gaat over elk individu. Bevlogenheid wordt gecreëerd door een optimale balans tussen wat energie geeft (hulpbronnen) en energie vraagt in het werk (taakeisen).

Zo vroeg Femke Geijsel, hoogleraar aan de UVA en directeur van NSO zich af wat de rol van de leidinggevende is in bevlogenheid. De nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen aan dat leiders een grote invloed hebben op de hulpbronnen van medewerkers. Volgens Jessica van Wingerden moet een leidinggevende eerst vooral naar zichzelf kijken: ‘Zorg dat je goed in balans bent en zelf vanuit passie en energie aan het werk bent. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bevlogenheid besmettelijk is. Vooral als je zelf bevlogen bent kun je dit ook bij je collega’s stimuleren.’ Leidinggevenden moeten zich realiseren dat ze hierin een voorbeeldrol hebben

Inspanning en ontspanning

Dat bevlogen leiderschap niet alleen aangenaam maar effectief is tonen de bevindingen van het onderzoek Leadership Connected aan. Bevlogen leiders bieden hun medewerkers ruimte om eigen regie in het werk te nemen. ‘Het gaat om de juiste balans van je IQ, EQ en Accu. Als je Accu niet vol is, boet je in op de andere gebieden. De balans tussen inspanning en ontspanning is cruciaal’, aldus van Wingerden.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Gerelateerde artikelen