Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De kracht van Lean en Six Sigma

Kleine oplossingen met grote impact.

Thema: Project- en procesmanagement
Rubriek
Artikel
Datum
26 mei 2023
3 minuten leestijd

Grote uitdagingen, grote oplossingen? Niet altijd. “Sommige oplossingen zijn klein, maar hebben een grootse impact”, vertelt Harry Jonker, als docent betrokken bij de Lean opleidingen van SUAS en medeoprichter van het consultancy bedrijf The art of Dialogue. “Ik probeer mensen bewust te laten worden van het feit dat je niet te groot moet denken, maar dat oplossingen in de details zitten. De Lean methode helpt je daarbij.”

Lean methode & Six Sigma

De Lean methode is een manier om op de werkvloer een cultuur van continue verbetering te bewerkstelligen. Daarom leren studenten in de Lean opleidingen van SUAS-processen verbeteren, kwaliteitsproblemen oplossen en verspilling verminderen. Er zijn overigens wel verschillende gradaties om aan te geven welk niveau iemand heeft. Jonker: “Dat is hetzelfde als in de Oosterse vechtsport met gekleurde banden. Bij SUAS kun je ‘trainen’ voor de Yellow en de Green Belt.”

Om het meeste uit de Lean methode te halen, kun je deze aanvullen met Six Sigma. Deze methode richt zich op het analyseren van data en het gebruik van statistische tools voor heldere inzichten en het verbeteren van prestaties. Waar Lean de focus heeft op continue verbetering, is Six Sigma meer projectmatig met een duidelijk begin en einde.

Twee handen wijzen naar een papieren notitie op tafel in een zakelijke omgeving.

Het belang van een Lean benadering

Een voorbeeld waarbij je Lean oplossingen kunt toepassen, is wanneer je de omsteltijden van machines controleert en deze wilt verbeteren. Vaak zijn er problemen met het zoeken naar de juiste configuraties en instellingen, wat leidt tot technische storingen en reparaties. Dat kan beter. “Maar,” benadrukt Jonker, “een veelvoorkomende fout is dat we antwoorden proberen te vinden zonder echt te begrijpen waar het probleem zich bevindt. Dit kan leiden tot het inzetten van oplossingen voor problemen die niet eens bestaan, maar die je op deze manier wel creëert.”

Voor Jonker is het van essentieel belang om oplossingen uit te stellen en uitdagingen eerst klein te maken. “Een van mijn studenten werkte in de zorg en nam deel aan wekelijkse vergaderingen die erop gericht waren besluiten te maken. Dit lukte nooit. Op een gegeven moment stonden er 13 besluiten in de wacht. Het plannen van nieuwe vergaderingen om dit in te halen, was lastig. Iedereen had drukke agenda’s. Toen we met een Lean-bril naar dit probleem gingen kijken, hebben we de organisatie van de vergadering compleet anders ingericht. Binnen twee weken hadden ze die voorraadbak van 13 besluiten teruggebracht naar twee.”

De integratie van Lean en Six Sigma

Als Black Belt-houder in zowel Lean als Six Sigma begrijpt Jonker de kracht van het combineren van deze methoden met diverse vaardigheden. Bij SUAS ligt de focus daarom niet alleen op de praktische en wetenschappelijke benadering, maar ook op cultuur en leiderschap. Zo is het stellen van de juiste vragen en het betrekken van medewerkers bij het verbeteren van efficiëntie een uitdaging waarbij wetenschap en menselijke vaardigheden samenkomen.

Jonker heeft die kennis meegenomen uit zijn master Human Development. “Ik kwam erachter dat het toepassen van de Lean en Six Sigma methodes in de praktijk niet altijd lukte. Door mijn opleidingen Lean, Six Sigma en mijn master Human Development te combineren, weet ik de werelden van kennis en toepassing bij elkaar te brengen. Dat wil ik de studenten ook meegeven.”

Inzichten dankzij een escape room in Tanzania

De expertise van Jonker in Lean en Six Sigma strekt zich uit tot buiten de landsgrenzen. Zo heeft hij een bedrijf in Tanzania geholpen bij het identificeren van obstakels en het betrekken van medewerkers bij het bedrijf. Zijn succes ligt in de constante toepassing, aanpassing en verbetering van methoden. En dat kan op creatieve manieren.

Zo zette Jonker eens een escape room in als interventie, zodat hij kon observeren wat er in het team gebeurde. “Je ziet dan precies wie welke rol op zich neemt”, vertelt hij enthousiast. “Mijn observaties gaven aanleiding om gedrag en gewoontes te bespreken zodat mensen zich bewust werden van de effecten daarvan. Dat gaf hen de mogelijkheid om gedrag en gewoontes aan te passen.”

De eerste stap richting efficiënter werken

Wil jij ook leren hoe je kleine oplossingen met grote impact kunt realiseren? Ontdek de kracht van Lean en Six Sigma met opleidingen van SUAS. Leer hoe je processen kunt verbeteren, verspilling kunt verminderen en een cultuur van continue verbetering kunt creëren. Bereid je voor op een succesvolle carrière waarin je complexe problemen effectief kunt aanpakken. Neem vandaag nog de eerste stap en schrijf je in voor de Lean Green Belt bij SUAS!

BEHAAL DE GREEN BELT

Gerelateerde artikelen