Met de juiste aanpak wordt iemand overhalen steeds makkelijker!
Met de juiste aanpak wordt iemand overhalen steeds makkelijker!
Stel, je hebt een te gek creatief idee of een heel interessant voorstel. Je bent er zelf behoorlijk enthousiast over. Maar na je pitch reageert je publiek niet zoals je had gehoopt. Het blijft misschien zelfs verdacht stil, ondanks dat jij je goed hebt voorbereid. Iemand overtuigen blijkt toch ingewikkelder dan gedacht. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop jij jouw overtuigingskracht verder kunt ontwikkelen.
De succesformule bestaat uit twee delen: de voorbereiding en het gesprek zelf.
Hoe kun je iemand overtuigen als een echte pro? Heel simpel: ga goed beslagen het gesprek in. Met het voorwerk in deze 3 stappen heb jij je zegje paraat. Ook verklein je de kans dat de ander jouw argumenten van tafel veegt. Iemand ‘meekrijgen’ gaat simpelweg veel makkelijker als je heel helder hebt wat jouw argumenten zijn en alvast nadenkt over wat de tegenargumenten gaan zijn.
Zet de argumenten voor jouw voorstel op papier. Hierdoor verzeker je jezelf van de kwaliteit ervan. Je laat je hierbij niet verleiden door onderbuikgevoelens. Zet voor jezelf op een rijtje:
Je moet ook kijken naar het standpunt van de ander. Anders sta je met je mond vol tanden als de ander jouw argumenten onderuit haalt. Bedenk dus eerst wat hij tegen jouw voorstel kan hebben. Je kijkt welke tegenargumenten hij op je af kan vuren en of jij deze kunt pareren.
Bepaalde argumenten zullen voor jezelf heel zwaar wegen. Maar misschien wordt degene die je wilt overtuigen wel door andere standpunten geraakt. Daarom is het handig om je in te leven in zijn belevingswereld. Waar is iemand gevoelig voor?
Hoe kun je iemand voor je winnen die vooral op de centen zit? Deze persoon bereik je sneller door te vertellen wat een investering oplevert. Een snelle beslisser raak je door korte, krachtige redenen. Terwijl een grondige nadenker alle details wil horen. Probeer je argumenten hierop aan te passen, dan bereik je het meeste.
Iemand anders overtuigen zal veel soepeler gaan nu je de inhoud van het gesprek goed hebt overdacht. Maar je bent er dan nog niet! Je gedrag en houding tijdens het gesprek maken of breken je overtuigingskracht.
Dominant gedrag maakt het haantje in de ander wakker. Dan willen beide partijen hun zin doordrijven. Of de ander kruipt in zijn schulp. Hoe dan ook: dit is geen goed klimaat voor een gesprek en beschadigt waarschijnlijk de relatie.
Hoe overtuigen anderen hun gesprekspartners vaak? Ze gebruiken de kracht van herhaling! Jouw gesprekspartner heeft misschien vragen en verzoekt je om verduidelijking. Leg je argumenten vaker uit als dat nodig is om de ander erin mee te krijgen. De ander gaat niet akkoord als hij je niet begrijpt.
Of misschien ook wel, maar dan geeft de ander toe uit onmacht of onzekerheid. Hij staat dan niet achter zijn ‘ja’. Je hebt hem niet overtuigd, maar overruled.
Heb je het idee dat er een misverstand ontstaat (de ander interpreteert wat je zegt niet zoals jij dit bedoelt)? Spreek dit dan vooral uit en herhaal je argumenten in andere woorden. Je toetst vervolgens of de ander het begrijpt.
Misschien stuit jij zelf wel op een vage reactie of tegenargumenten die je niet begrijpt. Ook jij hebt het recht om een toelichting te vragen, net zolang tot je het snapt. Vraag daarom door en vat samen wat de ander zegt. Op die manier check je of je het goed hebt begrepen.
Wil de ander je afschepen met ‘omdat ik het zeg’? Dat kun je pareren door bijvoorbeeld te zeggen: ‘je kunt niet van mij verwachten dat ik dit ga doen, zonder dat ik het doel begrijp’.
Het is veel makkelijker om iemand te overtuigen van jouw idee als je goed naar de ander kunt luisteren. Geef de ander dus de ruimte om zijn argumenten te delen, onderbreek hem niet en ga hier respectvol mee om. Het is een gesprek, geen monoloog. Je wilt de ander meekrijgen en niet je mening opdringen.
Komt iemand met steekhoudende argumenten? Dan moet je je voorstel misschien wel bijstellen of intrekken.
Als de ander jou steeds onderbreekt, dan fluit je hem respectvol terug. ‘Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover, maar ik wil graag dat je mij eerst laat uitpraten.’
Na het argumenteren van jouw voorstel, is de beurt aan de ander. Hij doet zijn zegje, jij vat dit samen en daarna is het weer jouw beurt. ‘Ik hoor je zeggen dat … Vat ik dat zo goed samen? Dan wil ik daar graag op reageren.’
Als je begint met je zwakste argumenten, dan is de ander (mentaal) al afgehaakt voordat je jouw klapstuk kunt geven. Zet daarom je beste kaarten als eerste in om iemand te overtuigen. Dan gaat de discussie die volgt over de juiste dingen en niet over dingen die er nauwelijks toe doen.
Eindig ook met een klapper door je allersterkte argument te herhalen.
We interpreteren heel wat af in gesprekken, maar daardoor loop je ook het risico op miscommunicatie. Jij trekt misschien een conclusie die de ander niet zo bedoelt. Jouw reactie daarop kan de ander in het verkeerde keelgat schieten.
Kijk dus uit met aannames. Je stelt vragen en vat samen om te checken of jouw interpretatie klopt. Zo blijft het gesprek zuiver en heb je het over ‘de werkelijkheid’ en niet over veronderstellingen.
De ander kan met tegenargumenten komen die geen hout snijden. Bijvoorbeeld omdat het
Meestal voel je aan je water wel dat een argument niet deugt. Vraag dan daarop door: ‘waarop baseer je dat?’
Hoe overtuigen anderen jou? Misschien probeert jouw gesprekspartner jou te overtuigen door je emotioneel te raken. Bijvoorbeeld door te dreigen, je als persoon aan te vallen, jou ergens van te beschuldigen of medelijden op te wekken.
Dat is niet netjes, maar we doen het meestal uit onmacht. Je kunt het gesprek dan weer terugsturen naar de inhoud: ‘Ik merk dat dit je raakt. Klopt dat? Kun je me vertellen waarom?’
Stel vast wat de conclusie is van het gesprek. Jullie zijn eruit gekomen. Of niet. In het laatste geval spreek je uit dat je het oneens bent. Vervolgens kun je afspreken hoe het nu verder gaat. Gaan jullie over een tijdje weer in gesprek over dit onderwerp?
Iemand overtuigen heeft ook oefening nodig. Zeker als je een beginnend manager of leider bent. Niet alleen wat jij zegt, maar ook jouw lichaamstaal heeft invloed op de boodschap die je overbrengt.
Als je jezelf daadkrachtig(er) kunt profileren, heb je daar veel profijt van. In de training Persoonlijke overtuigingskracht oefen je bijvoorbeeld in hoe je overkomt op anderen en ervaar je wat er nodig is om overtuigend te presenteren.
Kun je als beginnend leidinggevende nog wat ondersteuning gebruiken? Dit artikel is onderdeel van het Dossier Beginnen met Leidinggeven. Profiteer ook van de andere lessen over operationeel en coachend leidinggeven. .