Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo ga je voor wat je écht wilt

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
19 maart 2018
3 minuten leestijd

Wie in zijn werk wil excelleren, moet zich blijven ontwikkelen. Stilstaan bij zijn eigen setje waarden en vanuit daar een ambitie formuleren. ‘Je moet zorgen dat je je eigen kompas zet. Om zo richting te geven aan je werk en je leven’, zegt Anje-Marijcke van Boxtel, voormalig Directeur Coaching bij Schouten & Nelissen.

Van Boxtel helpt organisaties, teams en individuen zichzelf versterken door richting te kiezen. ‘Als de waan van de dag hun werkelijkheid is, help ik hen koers zetten en hun kompas scherpstellen.’ Daarbij komt er altijd één belangrijke vraag aan de orde: wat drijft jou?

‘Die vraag is belangrijk voor iedereen, ongeacht je leeftijd, positie of functie’, legt ze uit. Haar boodschap is hoopvol, maar niet simpel: ‘Zoek uit wat je intrinsieke motivatie is, welke kernwaarden jij daadwerkelijk belangrijk vindt.’

Focus op wat je wél kan

We zijn als mensen erg gericht op het verbeteren van dingen die we niet goed kunnen. ‘Dat is echt achterhaald’, stelt Van Boxtel. ‘Want dat kost veel energie en beter dan een zesje wordt het niet.’ ‘Focus op je potentieel, op wat je wél kan. Dát is de motor voor verandering.’ Vanuit veel onderzoek in de positieve psychologie is bekend dat daar een enorme kracht vandaan komt.

Waarden en ambitie

Een belangrijke eerste stap is om te onderzoeken waar je kernwaarden liggen. Wat wil je werkelijk, waar zit je verlangen, je ambitie, je talent? Dan breng je die kernwaarden in de praktijk. Hoe ziet je werk en je leven eruit wanneer je deze waarden ook echt gaat leven? Deze tweede stap gaat over ambitie en verlangen: hoe wil je zijn?

Zet je kompasnaald

De derde stap is het heel bewust een krachtige keuze maken voor jouw ambitie/verlangen. ‘Dat is voor mij het cruciale moment. Want als je die krachtige keuze maakt, dan zet je als het ware je kompasnaald.’ Je zet koers op jouw ambitie en verlangen, brengt je waarden in je dagelijks leven. En op het moment dat je je daar aan committeert, ga je acties ondernemen, gedrag ontwikkelen om die ambitie te gaan leven.

Elke stap die maakt in je talentontwikkeling, kom je dichterbij het bereiken van je eigen ambitie. Wat weer zorgt voor groei van je eigen psychologisch kapitaal: van veerkracht, hoop, optimisme en geloof in eigen kunnen, wat je versterkt om verder te veranderen. Zo ontstaan ‘growth learningcurves’ en kun je gaan excelleren.

Belemmerende patronen

Wie nieuwe keuzes maakt en nieuw gedrag gaat ontwikkelen, loopt natuurlijk ook tegen zijn eigen belemmeringen aan. De aandacht voor die belemmeringen is heel belangrijk. Want als je in je oude denk- en gedragspatronen schiet, krijg je het niet voor elkaar je ambitie te leven.

Van Boxtel: ‘Word je bewust van dat automatische, oude denken en gedrag. Dan creëer je ruimte om andere keuzes te maken. En kun je alternatief, nieuw gedrag gaan vertonen en koers houden op je ambitie. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker dat wordt.’

Creëer partners in crime

Om nieuw gedrag te blijven ontwikkelen en je nieuwe routines te kunnen bestendigen, moet je vooral veel oefenen in de praktijk. En leren doe je nooit alleen. Dat doe je ín en mét je (werk)context.

Creëer partners in crime. Deel je ambitie, genereer feedback en werk samen. Heb oog voor potentieel én belemmerende patronen van jezelf, in teams en in de organisatie. Want wanneer de kompassen van individu, team en organisatie op elkaar passen, versnel je potentieelontwikkeling van mensen en de organisaties waarin zij werken.

Veranderende arbeidsmarkt

Van Boxtel legt uit waarom het zo belangrijk is je eigen kompas te zetten. Loopbaanpaden en employability zijn op langere en zeer korte termijn niet meer te voorspellen.

Op de arbeidsmarkt vallen vaste kaders snel weg. Werkgevers bieden straks geen vastomlijnde functies meer volgens Van Boxtel. ‘Een functieomschrijving is een verzameling verantwoordelijkheden die al is ingehaald voordat hij geformuleerd is.’

Vereist: groei en verandering

Bedrijven hebben vaak nog geen idee wat voor werk ze in de toekomst aanbieden. Eén op de zes studenten zal over een paar jaar op een baan solliciteren die nu nog helemaal niet bestaat, blijkt uit een rapport van Windows.

Van Boxtel: ‘Je moet je tegenwoordig blijven ontwikkelen tot je in je kistje ligt. En rete goed zijn in je baan, want de hele wereld is je concurrentie. Dat vereist steile en duurzame leercurves en dus groeien en veranderen vanuit dat wat voor jou echt belangrijk is. Waarvoor jij je bed uitkomt. En daarop je kompas blijven ijken.’

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw met blonde haren, blauwe ogen en een donker blauwe jas heeft haar handen in elkaar en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.