Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

4 adviezen voor een positief werkklimaat

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Artikel
Datum
12 oktober 2018
3 minuten leestijd

De sfeer is goed. Iedereen zegt vrolijk goedemorgen. En tijdens de lunch knikt iedereen je glimlachend toe. Niets mis met dat werkklimaat. Denk je. Maar die keer dat je onopgemerkt door de kantoortuin loopt, hoor je geroezemoes. Geklaag. Verwijten hier, verwijten daar. Dat is niet wat je wilt.

Hoe zorg je ervoor dat het werkklimaat positief wordt? Met enthousiaste en gemotiveerde mensen. Dat is een vraag die de sprekers tijdens het congres Grip op een positief werkklimaat beantwoordden. We delen een aantal tips van de sprekers.

#1 Maak kleine stappen op weg naar grote doelen

‘Je moet zeker een duidelijke visie hebben. En een doel voor de toekomst. Maar zorg ervoor dat je behapbare en concrete stappen neemt om daar te komen.’ Saskia Bakermans, Teammanager ORO, lichtte het succes van de actieteamaanpak toe. Organisaties hebben vaak grootse plannen, maar de uitvoering laat nog te wensen over.

De kunst van het knippen in doelen
Dat doelen onbereikbaar lijken, komt doordat mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Niet weten wat ze überhaupt in de praktijk moeten doen. En omdat ze op de korte termijn geen resultaat zien. De kunst is om grote doelen op te knippen in kleine subdoelen. Op die manier zijn er sneller successen te boeken. En kun je tussentijds bijsturen op weg naar het hogere doel.

#2 Betrek medewerkers. Echt.

McDonald's pakte de zaal compleet in met een vlog van medewerkers. Zij gaven met de camera in de hand een tour door hun filiaal. En vertelden ondertussen wat zij belangrijk vinden op de werkvloer. Waarom spreekt het verhaal van deze medewerkers zoveel mensen aan? Omdat het écht is. Echte mensen en echte emoties.

Zelf bedenken, zelf verbeteren
Het lijkt een open deur, maar betrek medewerkers als je veranderingen wilt realiseren binnen de organisatie. Kennis over de drijfveren, energiegevers en worstelingen van medewerkers heb je daarvoor nodig. Luister naar medewerkers en geef hen de kans om zelf acties te bedenken om te verbeteren.

#3 Investeer in ontwikkeling

‘Mensen presteren het beste als ze betekenisvol werk doen.’ Heftig ja-geknik. ‘We moeten investeren in menselijk kapitaal.’ Applaus. ‘Werkdruk verhoogt de kans op ongewenst gedrag.’ Serieuze, instemmende blikken. Iedereen is het eens met de citaten. Maar dan volgt Tony Bosma, futuroloog, met een kritische noot.

Mensen maken het verschil
‘Gemiddeld zijn medewerkers 30 uur per jáár bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. 30 uur. Wat zijn we lekker bezig.’ De aanwezigen lachen. Zij herkennen wat hij zegt. In de praktijk gebeurt er nog té weinig met de ontwikkeling van medewerkers. En dat terwijl we allemaal beamen dat we met dat menselijke kapitaal het verschil kunnen maken. Hoogste tijd om het L&D-beleid onder de loep te leggen. En bij te sturen.

#4 Ga aan de slag met een passende aanpak

‘Een positief werkklimaat. Is dat voor iedereen hetzelfde? Kun je dat meten? Ik vind het lastig om daar een beeld bij te hebben.’ Dagvoorzitter Karl Raats stelde die vraag aan Jessica van Wingerden, directeur Organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen. Zij geeft aan dat het inderdaad te meten is, met wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksvragen. Maar het verbeteren is maatwerk.

Dezelfde methode met een andere invulling
Elke organisatie heeft zijn eigen cultuur, werkwijzen en beslissingslagen. En ook ieder individu is anders. Daarom is het zo belangrijk om met een aanpak op maat te komen. De methode kan hetzelfde zijn, maar de mensen binnen een organisatie geven invulling aan de methode. Dat is precies wat 20 organisaties hebben gedaan met de actieteamaanpak. De resultaten zijn eenduidig. Overal verbeterde het werkklimaat significant. Met keiharde cijfers. Dat dan weer wel!

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Schouten Research kan betekenen voor jouw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar onze Researchmogelijkheden.

VRAAG ADVIES AAN

Een man en een vrouw staan voor een doek waar iets op word geprojecteerd. De man gaat een prijs geven aan de vrouw.

Gerelateerde artikelen