Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

De 5 geheimen van sterke sprekers

Thema: Communicatie en presenteren
Rubriek
Artikel
Datum
13 februari 2018
2 minuten leestijd

Sprekers als Robbert Dijkgraaf en Alexander Klöpping weten je op het puntje van je stoel te krijgen. Weten wat jij kunt leren van dit soort inspirerende sprekers als je zelf voor een groep staat? Ontdek de 5 geheimen van sterke sprekers. Zodat je in het vervolg succesvol presenteert.

We zien ze allemaal wel eens op congressen, bij Jinek, TEDtalk en De Universiteit van Nederland. Bekende goeroes, succesvolle zakenmensen en hoogleraren stelen in hun presentaties vaak de show. Laagdrempelig kennis overbrengen, op een charismatische manier. Ze draaien er hun hand niet voor om, lijkt het wel. Hoe doen ze dat toch?

De 5 geheimen:

1. Maak een ik-verbinding

De beste TEDtalks zijn die presentaties waar je meeleeft met de spreker. Want succesvolle sprekers vertellen een verhaal waar ze zelf deel van uitmaken. Vertel dus altijd hoe jij verbonden bent met de inhoud die je presenteert. Is het een project waar je zelf aan hebt gewerkt? Een onderzoek dat je zelf hebt gedaan? Wat vind jij daar zelf bijzonder of interessant aan?

2. Je uitstraling = je kracht

Sterke sprekers maken gebruik van hun uitstraling. ‘Ik ben niet zo lang, dus ik loop even tussen jullie door zodat je me kunt zien.’ Benoem het ook, dat komt sterk over. Praat je veel met handgebaren? Houd dan niet krampachtig je handen stil. Maar gebruik die gebaren juist om je presentatie te ondersteunen.

3. Gebruik beelden

Mensen onthouden beeld beter dan tekst. Sterke sprekers besteden daarom veel zorg aan het kiezen van foto’s en plaatjes die hun verhaal ondersteunen. Gebruik liever een foto die jouw verhaal illustreert, dan de zoveelste rij bullets en ingewikkelde schema’s.

4. Wees open

Vind jij dat je alles perfect moet doen? Succesvolle sprekers spelen met dat ‘moeten’. Zij zeggen bijvoorbeeld: ‘Sorry, ik ben even de rode draad kwijt. Maar jullie zitten óók in de zaal, waar was ik?’ En je hoeft niet op elke vraag het antwoord te weten, ook al ben je een expert. Dus komt er een lastige vraag uit het publiek, gooi die vraag dan in de groep.

5. Interactie is key

‘U heeft vast wel eens meegemaakt…’ , ‘u kunt zich voorstellen…’, dit is interactief taalgebruik. Hiermee activeer je het publiek. Een goede presentatie zit vol interactie, vol vragen aan het publiek. Ga je daarin nog een stap verder, dan laat je een presentatie gewoon ontstaan. Vraag de zaal wat ze al over het onderwerp weten en borduur daar al vragend op door. Reken maar dat je publiek dan actief luistert.

Ontspannen presenteren

Ervaar je spanning voordat je een presentatie moet geven? En wil je presenteren met meer plezier en gemak? Dan is de training Ontspannen presenteren meer iets voor jou. Je leert presentatietechnieken aan en leert omgaan met presentatieangst of plankenkoorts, zodat je ontspannen kunt spreken voor groepen.

BEKIJK DE TRAINING

Een vrouw legt iets uit aan vier collega's. De vrouw staat voor de andere collega's die achter een bureau zitten.