Organisaties hebben goud in handen met hun mensen. Maar hoe zorg je er als manager voor dat medewerkers blijven leren op de werkvloer? Om optimaal te kunnen presteren is leren op de werkplek van groot belang. Juist daar ligt een mooie taak voor HRD en HRM. ‘Het grote misverstand is dat je ervaringsleren niet kunt organiseren,’ stelt prof. dr. Robert-Jan Simons, eindverantwoordelijke voor de Master Human Development. Dit vraagt echter wel om een andere vorm van leiderschap.
Nieuw leiderschap voor een creatief leerklimaat

De Master Human Development
De Master Human Development (MHD) richt zich op mensen uit alle organisaties. ‘In de praktijk komen de studenten vooral uit de zorg, onderwijs en de financiële wereld. Volgens Robert-Jan Simons hebben veel deelnemers een achtergrond in onderwijskunde, verandermanagement of HR. Wie deze master volgt, is gedreven om zich te verdiepen in mensgerichte thema’s en verbreedt zijn blik op de dynamiek tussen individu, team en organisatie. De Master Human Development is ontwikkeld voor mensen die al actief zijn in het werkveld, zoals adviseurs, managers en trainers. Een deel van de deelnemers heeft een eigen bureau.
Multidisciplinair
In hun werkpraktijk blijkt dat er multidisciplinair gewerkt moet worden en dat dit ondanks de vele ervaring die ze hebben, best moeilijk is. In de meeste reguliere opleidingen in hbo en wo is het interdisciplinaire perspectief namelijk niet zo sterk aanwezig. De behoefte van de deelnemers is vooral om de eigen praktijk met wetenschappelijke inzichten te verbinden. Na afloop van de master voelen deelnemers zich beter toegerust en ervaren ze dat ze steviger in hun rol staan als gesprekspartner. Ook blijken de oud-studenten van de Master Human Development meer geïnspireerd te zijn om nieuwe dingen te gaan doen. En om zichzelf te blijven ontwikkelen richting het brede perspectief. Veel deelnemers ervaren de combinatie van inhoud, interactie en begeleiding als bijzonder waardevol.
Ervaringsleren
Een module van de Master Human Development waarin dit goed samenkomt is ‘Leren en innoveren’. In deze module staan werkplekleren en het integreren van verandermanagement en leren centraal. Ervaringsleren is kenmerkend voor de sociaal-constructivistische benadering van leren. Neurobiologisch onderzoek toont aan dat het regelmatig geconfronteerd worden met nieuwe en moeilijkere uitdagingen nieuwe verbindingen in de hersenen aanmaakt en oude, niet meer functionele verbindingen afbreekt. Deze wijsheid wordt aansprekend gesymboliseerd door de film Finding Nemo waarbij de faalangstige vader Marlin door de noodzaak van het opsporen van zijn zoon Nemo buiten zijn comfortzone gaat en tijdens zijn avonturen persoonlijk groeit. Hij wordt daarbij begeleid door de coach Dory. Op het einde van de film is Marlin een leider van de vissengemeenschap op het rif geworden.
Nieuw leiderschap
In moderne organisaties is, naast het ontwikkelen van specifieke competenties, een brede persoonlijke vorming belangrijk; dat maakt flexibel. Vorming gebeurt al doende en is vooral het resultaat van informeel leren of ervaringsleren. Deze vorm van leren is minder voorspelbaar en staat enigszins op gespannen voet met de op beheersing gerichte cultuur waarin zowel managers als onderwijskundigen zijn geschoold.
"Het grote misverstand is dat je ervaringsleren niet kunt organiseren of dat dit alleen kan door een vorm van formeel leren te organiseren"
prof. dr. Robert-Jan Simons
Employability, wendbaarheid en duurzaamheid kunnen door diverse vormen van ervaringsleren in organisaties geleidelijk ontwikkeld worden. Daarvoor worden bij voorkeur geen speciale functies of 70-20-10 rollen gecreëerd. Want dan blijven de waan van de dag en werkleertrajecten gescheiden. Het is de kerntaak van elke manager om werken en leren te verbinden.
De huidige trend naar agile heeft bij sommige organisaties complete managementlagen verwijderd; het is nu onduidelijk wat de gevolgen daarvan zijn voor verbinden, reflecteren en leren. Misschien moeten we niet zozeer minder managers als wel managers met een andere mindset. Een bewustzijn gericht op het organiseren van een inspirerend werkleerklimaat en sociale innovatie, in plaats van op hiërarchie en beheersing.
In veel organisaties is weinig ruimte voor innovatie. De cultuur is gericht op efficiënt produceren en foutloos leveren. Dat verdraagt zich slecht met experimenteren en conceptueel denken Leiders in zo’n conformistische cultuur doen er goed aan om ruimte te maken voor een ‘Rebellenclub’, ‘Bende van de Zwarte Hand’ etc. Daarmee faciliteert de leider ideevorming, vernieuwing en innovatie.
Nieuwsgierig naar hoe jij als leider werk en leren beter kunt verbinden?
In de Master Human Development van Schouten & Nelissen leer je hoe je informeel leren stimuleert, een lerend werkklimaat creëert en ruimte maakt voor innovatie. Je ontwikkelt een brede blik op mens en organisatie en leert hoe je als leider bijdraagt aan duurzame groei. Wil jij leren hoe je als leider een inspirerend werkleerklimaat creëert? Bekijk de Master Human Development en ontdek wat het jou oplevert.