7 tips om salarisverhoging te krijgen

Over salaris praten blijft spannend. Misschien voel je je bezwaard om erover te beginnen, of weet je niet goed hoe je het gesprek moet voeren. Toch is het belangrijk om je waarde bespreekbaar te maken. Niet alleen vanwege het geld, maar ook omdat je laat zien dat je staat voor je werk en ontwikkeling.

20 mei 2025 3 minuten leestijd
7 tips om salarisverhoging te krijgen

In deze blog helpt Luc van Esch, een van onze trainers in assertiviteit en onderhandelen, je op weg. Geen trucjes, maar praktische inzichten waarmee je met meer lef, duidelijkheid en respect het gesprek aangaat. Want je hoeft niet harder te werken om erkenning te krijgen; je mag er ook om vragen.

Met deze 7 tips sta je sterker in het gesprek

Goed voorbereid het gesprek in gaan maakt echt verschil. Deze 7 tips helpen je om je vraag krachtig, duidelijk en met vertrouwen te formuleren.

  1. Durf te vragen
    De belangrijkste stap? Beginnen. Veel mensen krijgen geen loonsverhoging, simpelweg omdat ze het niet vragen. We zijn vaak bang om als lastig of veeleisend over te komen. Maar vragen is geen eis stellen: het is een gesprek openen. Je hoeft ook niet te wachten tot een functioneringsgesprek: als jij vindt dat het moment daar is, mag je dat aangeven.

  2. Weet waarom je het waard bent
    Voordat je het gesprek aangaat, is het slim om je argumenten op een rij te zetten. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Hoe ben je gegroeid? Welke extra verantwoordelijkheden heb je op je genomen? Kijk ook naar marktinformatie of salarisschalen in jouw branche. En vergeet niet: het gaat ook over motivatie, werkplezier en binding aan je organisatie.

  3. Vraag om waardering, niet alleen om geld
    Een goed gesprek over je salaris begint vaak bij erkenning. Vraag je leidinggevende wat hij of zij waardeert in jouw werk. Wat doe je goed? Waarin val je op? Als waardering eerst uitgesproken wordt, vergroot dat de kans op een positief vervolg. En geeft het jou meer zelfvertrouwen om je vraag helder neer te leggen.

  4. Zie je leidinggevende als bondgenoot
    Je leidinggevende hoeft niet je tegenstander te zijn in dit gesprek. Sterker nog: vaak moet ook hij of zij intern lobbyen voor jouw verhoging. Maak het dus samenwerkend. Vraag bijvoorbeeld: “Wat heb jij nodig om dit intern bespreekbaar te maken?” of “Hoe kan ik jou helpen om dit goed onderbouwd door te zetten?”

  5. Bereid je voor op een ‘nee’ (en stel slimme vragen)
    Niet elk gesprek leidt meteen tot een ‘ja’. Dat betekent niet dat het gesprek voor niets was. Integendeel. Laat zien dat je goed voorbereid bent en stel gerichte vragen als je geen verhoging krijgt. Bijvoorbeeld:

    - Wat moet ik laten zien om in aanmerking te komen?
    - Wanneer kunnen we het opnieuw bespreken?
    - Is er ruimte voor andere vormen van waardering, zoals een opleiding?

  6. Blijf vriendelijk, maar duidelijk
    Assertiviteit betekent niet dat je de ander overschreeuwt. Het betekent dat je op een respectvolle manier je punt maakt. Houd het gesprek open en vriendelijk, maar wees helder in je boodschap: je wilt je beloning bespreken, en je verwacht dat er serieus naar je geluisterd wordt.

  7. Wees dankbaar – en stel bij als het nodig is
    Krijg je wel een aanbod? Gefeliciteerd! Maar wees niet bang om alsnog aan te geven dat je op iets anders had gehoopt. Benoem vriendelijk wat je verwachting was, en kijk of er ruimte is voor heroverweging of aanvullende afspraken. Denk ook aan alternatieven: extra ontwikkelbudget, extra verlofdagen of hybride werkvormen.

Het lukt (nu) niet? Blijf in gesprek

Soms zit een loonsverhoging er niet meteen in. Dat kan teleurstellen, maar zie het ook als oefening in zelfleiderschap. Je hebt het gesprek gevoerd. Je hebt zichtbaar gemaakt wat jij belangrijk vindt. Maak heldere afspraken over een vervolggesprek en zorg dat je je voortgang inzichtelijk houdt.

 

Wil je structureel sterker in je schoenen staan?

Vind je het lastig om jezelf uit te spreken, voor jezelf op te komen of nee te zeggen zonder schuldgevoel? In onze training Assertiviteit leer je op een krachtige, respectvolle manier je grenzen aangeven en gesprekken voeren met meer lef en regie. Schouten & Nelissen biedt een assertiviteitstraining intensief en een assertiviteitstraining kort en krachtig aan.