Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Positieve intelligentie is voor 80 procent een kwestie van oefenen

Oefenen en nog eens oefenen!

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
5 april 2022
3 minuten leestijd

Mensen die met een positieve mindset reageren op de uitdagingen van het leven zijn effectiever en gelukkiger. Althans, dat stellen de pleitbezorgers van ‘positieve intelligentie’ (PI), de door Shirzad Chamine bedachte leer. Anke Baak is als gecertificeerd PI-coach één van hen. Ze is al jarenlang verbonden aan Schouten & Nelissen. Eerst als trainer, adviseur en inmiddels in een managementfunctie bij incompany-tak Relevance.

In dit interview vertelt ze over de meerwaarde van positieve intelligentie.

“Ik probeer als leidinggevende vooral op het positieve te focussen, daar boeken we meer resultaten mee.”

Veel effectiviteit en geluk wordt geremd doordat mensen zichzelf te veel in de weg zitten. Chamine, grondlegger van de theorie achter positieve intelligentie, onderzocht hoe dat kan en onderscheidde diverse soorten ‘saboteurs’ waar mensen last van hebben. Baak volgde zijn programma en is inmiddels gecertificeerd coach. “Die saboteurs kan je zien als het kritische stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kan, dat focust op wat er allemaal mis is met je of met anderen. Negatieve gedachten dus, die zich in verschillende vormen kunnen uiten: van vermijding en controledrang tot rusteloosheid en slachtoffergedrag.”

Hand tegen de kachel

Je saboteurs zijn gericht op overleven en daardoor in theorie ook wel nuttig, maar bij veel mensen te dwingend aanwezig. Chamine vergelijkt dat met je hand tegen een hete kachel houden. Als je dat per ongeluk doet, krijg je een schrikreactie. Dat is goed, want daardoor trek je je hand meteen terug en valt de pijn nog mee. Maar als je te lang in negatieve gedachten blijft hangen, negeer je die initiële schrikreactie en houd je je hand onnodig lang tegen de kachel aan met alle gevolgen van dien.

Tegenover die saboteurs staan je sages, oftewel je ‘wijzen’. Hier gaat het om gevoelens als nieuwsgierigheid, empathie, dankbaarheid en kalmte, die zich in een ander deel van je hersenen bevinden. Daarbij is het volgens Baak de kunst je hersenen te dwingen van de ene naar de andere kant te schakelen. En zo bijvoorbeeld niet meer vanuit angst, vanuit het negatieve te denken, maar juist vanuit empathie en creativiteit.

Er zijn kleine fysieke oefeningen die helpen om dat te doen, vertelt ze. “Bijvoorbeeld door je vingers tegen elkaar te wrijven, even heel goed te voelen en zo uit je hoofd te komen. Ik vergelijk dat wel eens met de auto in z’n vrij zetten. Daarna kan je weer doorschakelen.” Het is ook een kwestie van jezelf goed kennen, beseft Baak. “Inmiddels weet ik wel van mezelf: als ik erg moe ben, dan moet ik niet m’n kop gaan volgen. Als ik me niet goed voel, krijg ik ook onproductieve gedachten die daarbij horen. Dat is dus niet het moment waarop ik grote problemen moet proberen op te lossen.”

Trainen van een spier

Dergelijke patronen herkennen én er naar handelen is als het trainen van een spier. De neurale banen in je hersenen kan je volgens Baak zien als een soort knikkerbanen. “Hoe vaker je een bepaalde baan neemt, hoe meer ingesleten die raakt. Jezelf aanleren om van baan te veranderen kost tijd, en dat is niet erg. Als je voor het eerst naar de sportschool gaat kan je ook niet meteen 100 kilo bankdrukken.” Ze benadrukt dat de gedragsverandering die nodig is om de vruchten van positieve intelligentie te plukken geen tovertruc is, maar vooral het resultaat van discipline en oefenen. “Zoals vaker met gedragsverandering is het voor 20 procent een kwestie van weten hoe het werkt, en voor 80 procent van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

Dat geldt ook voor Baak zelf, en zeker op het moment dat ze in een leidinggevende functie terechtkwam. “Ik ben als ingenieur opgeleid en denk daardoor heel erg in systemen. Ik zie snel waar het fout gaat en wil dat dan verbeteren. Wanneer je met andere mensen werkt is dat lastig, want dan leg je steeds de focus op wat er niet goed gaat. Ik probeer als leidinggevende vooral op het positieve te focussen, daar boeken we meer resultaten mee omdat er meer positieve energie is. Ik wist natuurlijk ergens wel dat het zo werkt, maar toch lukte het me vroeger niet om ernaar te handelen, omdat het niet mijn natuurlijke modus is.”

Versterk je persoonlijke kracht

Wil je ook meer grip krijgen op je saboteurs en technieken leren om je mentale kracht beter te benutten? Dan is de training ‘versterken van persoonlijke kracht’ wat voor jou.

BEKIJK DE TRAINING

 

BEKIJK HET BOEK

Anke Baak, een vrouw met donkerbruine haren en blauwe ogen, kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen